Για τη Mariangela Celeste

Για τη Mariangela Celeste Facebook Twitter
0

Απόψε θυμήθηκα την τραγουδοποιό Mariangela Celeste ή, απλά, Μαριάντζελα που είχε όλα τα προσόντα να γίνει κάτι σαν τη Joan Baez, τη Melanie ή τη Joni Mitchell της Ελλάδας, αλλά δυστυχώς δεν έφτανε, φαίνεται, μόνο το ταλέντο της γι' αυτό. Ακούγοντας την σήμερα έχω την αίσθηση πως θα μπορούσε να αποτελεί τη βασική επιρροή της τραγουδοποιού Monika απ' την άποψη των συνθέσεων και της ερμηνείας της.

Το τραγούδι ''You were right'' το έγραψε σε ηλικία 13 ετών και μ' αυτό συμμετείχε στον περίφημο διαγωνισμό διεθνούς τραγουδιού στο Τόκιο της Ιαπωνίας, εκπροσωπώντας τη χώρα μας (στο ίδιο φεστιβάλ - βρισκόμαστε στα 1973 - τη Γαλλία εκπροσώπησε ο Demis Roussos και τις ΗΠΑ ο Shawn Phillips).

Πως όμως ένα μικρό κορίτσι έφτασε να εκπροσωπήσει την Ελλάδα στο μακρινό Τόκιο;

Η Μαριάντζελα Παπακωνσταντίνου γεννήθηκε το 1960 στο Μιλάνο της Ιταλίας από Έλληνα πατέρα και Ιταλίδα μητέρα. Το 1966 η οικογένεια μετακόμισε στη Γερμανία και λίγο αργότερα στην Ελλάδα, όπου μια εμφάνιση της στην ''καινούργια'' τότε τηλεόραση έφτασε να την αναδείξει σε παιδί - θαύμα. Η Mariangela Celeste, όπως η ίδια ήθελε να αναγράφεται το πλήρες όνομα της, με τραγούδια σε δικούς της στίχους και μουσική κατάφερε να τραβήξει το ενδιαφέρον της ελληνικής Polygram και ένα χρόνο μετά τη συμμετοχή της στο Τόκιο να ηχογραφήσει σε single το ''You were right''.

Ως b-side του ''You were right'' μπήκε το ελληνόφωνο τραγούδι της με τίτλο ''Συννεφιά'', το οποίο διαγωνίστηκε επίσης στο Φεστιβάλ Τραγουδιού Θεσσαλονίκης του 1974 και απέσπασε καλές κριτικές: Μια όμορφη pop μπαλάντα με πλούσια ενορχήστρωση και τα χαριτωμένα σπαστά ελληνικά της έφηβης δημιουργού της.

Το πικ στην καριέρα της ήταν όμως το πρώτο προσωπικό της άλμπουμ σε ηλικία 15 ετών με τις ευλογίες του Vangelis. Αρχικά έγραψαν μαζί ακόμη ένα single, η επιτυχία του οποίου οδήγησε άμεσα στην ηχογράφηση ολόκληρου δίσκου με τίτλο το όνομα της: ''Mariangela''. Για τον εαυτό του ο famous Vangelis κράτησε τους ρόλους του παραγωγού, του ενορχηστρωτή και του συνθέτη ενίοτε, αφού στο άλμπουμ συμμετείχε συνθετικά και ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

Το παράδοξο είναι πως με τέτοιες προδιαγραφές και με παρ' όλη τη διεθνή διανομή του εξασφαλισμένη, το άλμπουμ δεν ''περπάτησε''. Η Polygram σταμάτησε να ενδιαφέρεται για τα τραγούδια της Mariangela, αλλά η ίδια δεν έχασε το θάρρος της κι έτσι ένα χρόνο μετά, το 1976, εμφανίστηκε και πάλι στον διεθνή διαγωνισμό τραγουδιού του Τόκιο με τη σύνθεση της, ''Think I'm losing my men''.

Εν συνεχεία, αν τα λέω καλά, η Mariangela συμμετείχε με τα φωνητικά της στο πρώτο προσωπικό progressive - rock άλμπουμ του Σταύρου Λογαρίδη στα 1978.

Σήμερα η Mariangela ζει στην Ελλάδα με την οικογένεια της και μάλιστα πρόσφατα επρόκειτο να εμφανιστεί σε μουσική σκηνή μαζί με τον γιο της. Δύο ακόμη δίσκοι, του 1993 και του 2006 αντίστοιχα, απέδειξαν πως το κορίτσι - θαύμα των 70s δεν έχασε καθόλου την επαφή με τη μουσική και πως ένα comeback δεν μοιάζει άπιαστο όνειρο. Νέα γυναίκα είναι άλλωστε, 53 ετών, γιατί όχι; Νομίζω μάλιστα πως θά'χε τρομερό ενδιαφέρον η Monika να τραγουδήσει Mariangela, εξ αιτίας της αισθητικής τους συγγένειας - μία συγγένεια που ξεπερνά το λεγόμενο χάσμα των γενεών!

Ακούστε το τραγούδι ''Memories of friends'' από εκείνον τον πρώτο δίσκο της με τον Vangelis, που ο συνθέτης το αγαπούσε ιδιαιτέρως. Μουσική, στίχοι και ερμηνεία της Mariangela! Pop masterpiece!

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ