5 πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη σχέση μας με το αφεντικό μας

5 πράγματα που μπορούν να αλλάξουν τη σχέση μας με το αφεντικό μας Facebook Twitter
Δεν το παίζουμε 'υπεράνω', όταν μας επιβραβεύουν, έστω και λεκτικά. Το επιζητούμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γινόμαστε δουλικοί, με ευγενικό τρόπο διεκδικούμε έναν καλό λόγο, μία μικρή αύξηση, μία προαγωγή...
0

Η Kim Malone Scott θεωρείται μία από τις πιο εμπνευσμένες συμβούλους κορυφαίων τεχνολογικών εταιρειών και δικτύων, μεταξύ των οποίων το Twitter, το DropBox, το Kurbo, κ.α. Είναι ένα από εκείνα τα «χρυσά κορίτσια» που γνωρίζουν καλά τους σκληρούς νόμους της Sillicon Valley, ειδικά εναντίον των γυναικών και έχει πλούσια αρθρογραφία σε ό,τι αφορά την προώθηση και τη συμβουλευτική της γυναικείας επιχειρηματικότητας.

Ωστόσο, μέσα στα βιβλία και την πλούσια αρθρογραφία της, συναντά κανείς συμβουλές, οι οποίες δεν απευθύνονται αποκλειστικά σε γυναίκες, αλλά αφορούν τη βελτίωση των σχέσεων με το «αφεντικό», τον εργοδότη, τον άνθρωπο, τον οποίο πολύ συχνά μπορεί να βλέπουμε περισσότερες ώρες μέσα στη μέρα απ’ ό,τι την ίδια μας την οικογένεια.

Προτείνει, μάλιστα, 5 αποτελεσματικά βήματα που μπορούν να «διορθώσουν» ή να βελτιώσουν τη σχέση μας μαζί του, χωρίς να χρειαστεί να προσπαθήσουμε πολύ.

1.

Σταματάμε να είμαστε αμυντικοί 
Η ενοχή και η υπερπροσπάθεια για τελειότητα δημιουργεί μία σχέση «επίθεσης – άμυνας», γράφει μεταξύ άλλων η Scott. Είναι ωραίο να είμαστε υπεύθυνοι και να αναλαμβάνουμε το κόστος των λανθασμένων επιλογών μας, αλλά μέχρι εκεί. Δεν χρειάζεται να ζητάμε συνεχώς συγνώμη και σίγουρα δεν χρειάζεται να αντιμετωπίζουμε τον εργοδότη ως θεότητα. Το να αμυνόμαστε συνεχώς δημιουργεί την εντύπωση ότι έχουμε χαμηλή αυτοεκτίμηση και δεν πιστεύουμε ιδιαίτερα στις δυνατότητες μας, λέει. Συν τοις άλλοις, ο φόβος είναι κάτι που οσμίζονται όλοι, ακόμη και τα μικρά παιδιά. Πόσω μάλλον, ο εργοδότης σας.

2.

Παρατηρούμε καλύτερα τον εργοδότη 
Τι του αρέσει περισσότερο, που αντιδρά επιθετικά, ποιες συμπεριφορές τον ικανοποιούν και τι τον δυσαρεστεί περισσότερο. Δεν χρειάζεται να γίνουμε αυτό που θέλει, εννοείται. Μπορούμε, απλώς να τροποποιήσουμε τη συμπεριφορά μας, ώστε να περνάμε όλοι καλά.


3.

Ζητάμε διευκρινήσεις
Τα αφεντικά, όπως αναφέρει έχουν την τάση να αφήνουν κάποια πράγματα «φλου». Είτε γιατί πιστεύουν ότι κάτι τέτοιο θα μας κάνει πιο παραγωγικούς, είτε γιατί ούτε οι ίδιοι πολλές φορές ξέρουν τι ακριβώς θέλουν, είτε γιατί μπορεί – σπανίως, αλλά μπορεί – να μη θέλουν να μας προσβάλλουν με κάποια απαίτηση τους. Εμείς, όμως, οφείλουμε να ρωτάμε για το «ακριβώς», όπως γράφει και όχι με το «περίπου». Με το «περίπου» δεν πήγε ποτέ κανείς πολύ μακριά.

4.

Ζητάμε αξιολόγηση
Ναι, θέλει θάρρος, γιατί μπορεί να ακούσουμε και πράγματα που δεν θα μας αρέσουν, αλλά ζητάμε τη γνώμη του «αφεντικού» για τις επιδόσεις μας, για την παραγωγικότητα και τον τρόπο που σκεφτόμαστε. Όπως εξηγεί η Scott, κάποιος που δεν θέλει απλώς να μας «στύψει», θα είναι ειλικρινής μαζί μας και θα έχουμε μία πρώτης τάξεως ευκαιρία να διορθώσουμε τα κακώς κείμενα. Ακόμη, όμως, κι αν το αφεντικό μας δεν είναι ακριβώς τέρας ειλικρίνειας, αν είμαστε αρκετά παρατηρητικοί θα μπορέσουμε να καταλάβουμε πού ακριβώς βρισκόμαστε και τι μπορούμε να βελτιώσουμε.

5.

Επιβράβευση; Ναι, παρακαλώ!
Δεν το παίζουμε «υπεράνω», όταν μας επιβραβεύουν, έστω και λεκτικά. Το επιζητούμε. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι γινόμαστε δουλικοί, με ευγενικό τρόπο διεκδικούμε έναν καλό λόγο, μία μικρή αύξηση, μία προαγωγή, όταν οι αριθμοί και τα αποτελέσματα της δουλειάς μας είναι με το μέρος μας. Όπως τονίζει η Scott, αυτή είναι και μία συμπεριφορά εργαζόμενου με φιλοδοξίες, που ξέρει πού θέλει να φτάσει. Μπορεί σε πρώτη φάση ο εργοδότης να παραξενευτεί ή ακόμη και να εκνευριστεί, αλλά στο τέλος της ημέρας ξέρει ότι απέναντι του έχει έναν άνθρωπο που στέκεται στα πόδια του, ξέρει ποιός είναι και μπορεί να χειριστεί κρίσεις και επαγγελματικές προκλήσεις.

Κατά την Scott, με όλα τα παραπάνω σαφές και δεν γίνεστε φιλαράκια με το «αφεντικό». Άλλωστε, δεν είναι αυτός ο στόχος. Δημιουργείτε, όμως, έδαφος για μία έντιμη σχέση, αλλά και στρώνετε όνομα στην αγορά εργασίας. 

Με στοιχεία από το Inc.com 

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ