ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

Ο φόβος μας, πραγματικότητα: Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο

Ο φόβος μας, πραγματικότητα: Οι παντρεμένοι ζουν περισσότερο Facebook Twitter
Μήπως η πολυπόθητη ελευθερία μας, μας «σκοτώνει» και δεν το καταλαβαίνουμε;
1

 

Ο σοφότατος Καβάφης το είχε πει χρόνια πίσω: «ο παντρεμένος ζει σαν σκύλος και πεθαίνει σαν άνθρωπος». Η επιστήμη απλώς τον επιβεβαιώνει και κάθε χρόνος που περνάει προσθέτει και ένα ακόμη στοιχείο προς αυτή την κατεύθυνση.

Έτσι, σύμφωνα με νέα έρευνα του Πανεπιστημίου του Σαν Ντιέγκο, ο γάμος δεν είναι απλώς ένα μέσο που κρατά τους ανθρώπους, υγιείς, αλλά μπορεί να προσφέρει πολλά σε ό,τι αφορά την καταπολέμηση του καρκίνου...

Σύμφωνα με έρευνα που έγινε και κατόπιν ανάλυσης των στατιστικών ενός τεράστιου δείγματος ανθρώπων – γύρω στους 800.000 – η στήριξη που μπορεί να παρέχει το ένα μέλος του ζευγαριού στο άλλο που νοσεί, αποτελεί ένα πρώτης τάξεως φάρμακο ή έστω όπλο στη μάχη εναντίον του καρκίνου. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρει η καθηγήτρια Maria Elena Martinez, από το Πανεπιστήμιο του Σαν Ντιέγκο, η οποία και έλαβε μέρος στη συγκεκριμένη έρευνα, υπάρχουν πλέον σοβαρά στοιχεία επ’ αυτού. «Εικάζουμε ότι έχει να κάνει περισσότερο με θέματα που αφορούν την κοινωνική και ηθική υποστήριξη, παρά με την οικονομική», λέει η Martinez.

 

Την ίδια στιγμή, επιμέρους έρευνες – με συντριπτικά ποσοστά – επιμένουν ότι ο γάμος ή έστω οι μακροχρόνιες σχέσεις κρατούν τους ανθρώπους υγιείς, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους ορκισμένους εργένηδες, οικονομικά επαρκείς και με σταθερή (έστω και μονότονη) σεξουαλική δραστηριότητα.

Οι επιστήμονες κλήθηκαν να μελετήσουν στοιχεία 393.470 ανδρών και 389.697 γυναικών που διαγνώστηκαν με καρκίνο κατά τη διάρκεια των ετών 2000 – 2009. Οι συγκεκριμένοι ασθενείς –και η εξέλιξη τους- σε όσους επιβίωσαν από αυτή τη μάχη παρακολουθήθηκαν έως το 2012. Επίσης, κατέγραφαν σε ειδικό ημερολόγιο για τον κάθε ασθενή, την οικονομική του κατάσταση, το κοινωνικό και μορφωτικό του επίπεδο, καθώς και το αν ήταν παντρεμένος, ελεύθερος ή μέσα σε έναν όχι ιδιαίτερα ευτυχισμένο γάμο.

Και ιδού τι προέκυψε από το σύνολο των στοιχείων της συγκεκριμένης έρευνας: οι εργένηδες, που είχαν νοσήσει από καρκίνο, αντιμετώπιζαν μεγαλύτερο κίνδυνο να πεθάνουν κατά 24% σε σχέση με τους παντρεμένους ασθενείς, ενώ το ίδιο ποσοστό για τις ελεύθερες γυναίκες που είχαν νοσήσει ανέρχετο σε 17%...  

Την ίδια στιγμή, επιμέρους έρευνες – με συντριπτικά ποσοστά – επιμένουν ότι ο γάμος ή έστω οι μακροχρόνιες σχέσεις κρατούν τους ανθρώπους υγιείς, σε καλύτερη φυσική κατάσταση από τους ορκισμένους εργένηδες, οικονομικά επαρκείς και με σταθερή (έστω και μονότονη) σεξουαλική δραστηριότητα. Όλα τα παραπάνω, σύμφωνα με τους επιστήμονες, εξασφαλίζουν μακροζωία στους «ζευγαρωμένους» και μάλιστα σε ποσοστό που κάποτε ξεπερνά το 30%. Μήπως η πολυπόθητη ελευθερία μας, μας «σκοτώνει» και δεν το καταλαβαίνουμε; 

Στοιχεία από Guardian 

1

ΜΑΡΑΘΩΝΙΟΣ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM

σχόλια

1 σχόλια
οι εργένηδες καρκινοπαθείς αντιμετωπίζουν 24% παραπάνω κίνδυνο να πεθάνουν σε σχέση με τους παντρεμένους καρκινοπαθείς. Και αυτό αποτελεί απόδειξη ότι ο γάμος φέρνει μακροζωία και καταπολεμά τον καρκίνο...και κάπου εδώ η λογική αυτοκτονεί με αυτά που ακούει...αυτό που θα αποδείκνυε ότι ο γάμος καταπολεμά τον καρκίνο και προωθεί την υγεία θα ήταν μια έρευνα που θα αποδείκνυε ότι οι παντρεμένοι ασθενούν κατά πολύ λιγότερο απο καρκίνο ή άλλες σοβαρές ασθένειες σε σύγκριση με τους εργένηδες.το ότι οι παντρεμένοι καρκινοπαθείς ζουν περισσότερο απο τους εργένηδες καρκινοπαθείς οφείλεται απλά στο ότι οι πρωτοι έχουν περισσότερα κίνητρα για να παρατείνουν τη ζωή τους, και το μεγάλο κίνητρο είναι κυρίως τα παιδιά τους. Οι δεύτεροι απλώς αφήνονται στο μοιραίο, γιατι να παρατείνουν το μαρτύριο. Αλλά, και σε σχέση με τους παντρεμένους, το θέμα είναι και για τι είδους παράταση ζωής μιλάμε...