Eπιστήμονες κατέληξαν πως τα κοράκια είναι εξίσου έξυπνα με τους χιμπαντζήδες

Eπιστήμονες κατέληξαν πως τα κοράκια είναι εξίσου έξυπνα με τους χιμπαντζήδες Facebook Twitter
1

Αν και γενικά θεωρείται πως όσο μεγαλύτερος ο εγκέφαλος, τόσο πιο έξυπνο ένα ζώο, τα κοράκια έρχονται όπως φαίνεται να διαψεύσουν αυτή την φήμη, καθώς σε σειρά γνωστικών τεστ, απέδωσαν εξίσου καλά με τα τους χιμπαντζήδες, παρόλο που έχουν πολύ μικρότερους εγκεφάλους. Μάλιστα καλιακούδες και κοράκια σημείωσαν υψηλότερες επιδόσεις από γορίλες και μπονόμπο.

Στο πλαίσιο της έρευνας, που πραγματοποίησε το Lund University της Σουηδίας με επικεφαλής τον Can Kabadayi, εξετάστηκε η ευφυΐα των πουλιών με τη χρήση ενός κυλίνδρου που είχε μέσα φαγητό, προκειμένου να διαπιστωθεί το επίπεδο αυτοελέγχου των ζώων- κάτι που θεωρείται βασική απόδειξη του αντίστοιχου επιπέδου της νοημοσύνης. Στην έρευνα πήραν μέρος 5 ενήλικα κοράκια, 10 κοράκια Νέας Καληδονίας και 10 ενήλικες καλιακούδες. 

Για το πείραμα, τοποθέτησαν φαγητό σε έναν αδιαφανή κύλινδρο με τρύπα σε κάθε άκρη, με τα πουλιά να παρακολουθούν την διαδικασία, ενώ τους έδειξαν και πως να εισχωρήσουν μέσα στον κύλινδρο για να το πάρουν. Μετά, αφαίρεσαν τον πρώτο κύλινδρο και τον αντικατέστησαν με ένα ολόιδιο, πάλι με φαγητό μέσα. Αυτό που ήθελαν να δουν ήταν αν τα πουλιά θα χρησιμοποιούσαν τις τρύπες για να πάρουν το φαγητό, όπως τους είχαν δείξει νωρίτερα, ή αν θα χτυπούσαν με το ράμφος τους το εξωτερικό του κυλίνδρου προκειμένου να το το πάρουν. Στην πρώτη περίπτωση, θα σημείωναν υψηλή βαθμολογία σε επίπεδο αυτοελέγχου, στην δεύτερη θα θεωρούνταν πως απέτυχαν.

 

Στη συνέχεια, πήραν τα αποτελέσματα του τεστ και τα συνέκριναν με ένα ανάλογο που έκαναν σε χιμπαντζήδες, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος του εγκεφάλου των ζώων.

Γενικά, τα κοράκια ήταν τα πιο επιτυχημένα και ανακηρύχθηκαν τα εξυπνότερα με σκορ 100%- το ίδιο με τους χιμπαντζήδες. Ειδικότερα όμως, οι καλιακούδες και τα κοράκια σημείωσαν 97% και 92%, ενώ μπονόμπο και γορίλες σημείωσαν βαθμολογία 95 και 94 τοις εκατό αντίστοιχα. Ο εγκέφαλος των χιμπαντζήδων είναι 26 φορές μεγαλύτερος από αυτόν ενός κορακιού και αυτός από τις καλιακούδες 70 με 94 φορές μικρότερος από των μπονόμπο, που σημειωτέον ως πουλιά απέδωσαν πολύ καλύτερα. 

Eπιστήμονες κατέληξαν πως τα κοράκια είναι εξίσου έξυπνα με τους χιμπαντζήδες Facebook Twitter


"Τα κοράκια απέδωσαν σε παρόμοιο επίπεδο με τους μεγάλους πιθήκους, παρόλο που έχουν σημαντικά μικρότερο εγκέφαλο" αναφέρει η έρευνα. "Προφανώς, το απόλυτο μέγεθος του εγκεφάλου δεν αποτελεί βασικό προγνωστικό δείκτη του επιπέδου αυτοελέγχου στα περισσότερα είδη ζώων. Ωστόσο, όπως και στα πρωτεύοντα θηλαστικά, το απόλυτο μέγεθος του εγκεφάλου αποδεικνύεται βασικός προγνωστικός δείκτης αυτοελέγχου και στα είδη πουλιών" σημειώνεται. 

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

paidia-fysi

Τech & Science / «Ίσες ευκαιρίες» ούτε στο παιχνίδι: Τα κορίτσια παίζουν στη φύση λιγότερο από τα αγόρια

Ακόμη και από δύο ετών, καταγράφονται διακρίσεις στο παιχνίδι αγοριών και κοριτσιών - Οι ερευνητές σοκαρίστηκαν όταν ανακάλυψαν ότι η διαφορά των φύλων στη σωματική δραστηριότητα φαίνεται να ξεκινά τόσο νωρίς στη ζωή
LIFO NEWSROOM
AI: Όλο και πιο διαδεδομένες γίνονται οι εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Τech & Science / AI: Όλο και πιο διαδεδομένες οι αληθοφανείς εικόνες σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που παράγονται με τεχνητή νοημοσύνη

Το Internet Watch Foundation αναφέρει ότι το υλικό που παράγεται με AI είναι τόσο αληθοφανές που δεν μπορούν να το ξεχωρίσουν από πραγματικές περιπτώσεις κακοποίησης
LIFO NEWSROOM