Το αίσθημα της απογοήτευσης, ειδικά σε σύγχρονες κοινωνίες που μαστίζονται από την οικονομική κρίση, την ανεργία και κυρίως την αστάθεια και τη ρευστότητα που χαρακτηρίζει τις διαπροσωπικές σχέσεις κάθε είδους, δεν είναι κάτι που μπορεί κανείς να προσπεράσει αβασάνιστα. Ακόμη και οι - από τη φύση τους - πιο αισιόδοξοι κάποτε "πέφτουν", προβληματίζονται, χάνουν το κίνητρο και την πίστη τους στο ότι βρίσκονται στον σωστό δρόμο.
Οι ειδικοί, πάλι, επιμένουν ότι πρόκειται για μία από τις πιο ύπουλες συναισθηματικές καταστάσεις που κάποτε μπορούν να ελέγξουν πλήρως το άτομο και την εξέλιξη του και ως τέτοιες χρειάζονται διαχείριση και κατανόηση, διαδικασίες που περιλαμβάνουν 5 σχετικά απλά βήματα, που ωστόσο πρέπει να γίνουν, για να βγει κάποιος από το αδιέξοδο. Σε κάθε περίπτωση, είτε η απογοήτευση είναι ερωτικής ή επαγγελματικής φύσης, χρειάζεται χειρισμούς που δεν αφορούν τους άλλους, αλλά κυρίως εμάς τους ίδιους.
Σύμφωνα με την κλινική ψυχολόγο Sophie Henshaw και με σχετικό της άρθρο στο psychcentral.com οι φάσεις από τις οποίες πρέπει να περάσει κάποιος που υποφέρει από κάποιας μορφής απογοήτευση είναι οι εξής:
1.
Διαχείριση του συναισθήματος
Αυτό, ίσως είναι το πιο σημαντικό βήμα, αν θέλουμε να βγούμε από το τέλμα, επισημαίνει η Dr Henshaw, καθώς όπως λέει είναι αυτό που πρέπει να κάνουμε σε κάθε δύσκολη στιγμή της ζωής μας, άρα και σ' αυτή την περίπτωση. "Πρέπει να ζήσετε τη συναισθηματική σας αντίδραση καθ' όλη τη διάρκεια του διαστήματος που νιώθετε απογοητευμένοι. Νιώστε το σε όλη του την ένταση, έτσι ώστε να γνωρίζετε κάθε σκέψη που σας γεννιέται αυτή την περίοδο. Μην μπείτε στον πειρασμό να πάρετε σημαντικές αποφάσεις σε αυτό το στάδιο. Μην μπείτε καν στη διαδικασία να διαχειριστείτε ή να κουκουλώσετε τα συναισθήματα σας. Μπορεί να χρειαστούν ώρες ή ακόμη και μέρες για να φτάσετε σε ένα επίπεδο σχετικής ηρεμίας και διαύγειας. Όταν βρεθείτε εκεί, τότε, ναι, μπορείτε να πάρετε την κατάσταση στα χέρια σας"
2.
Μην το πάρετε προσωπικά
Πολλοί από εμάς έχουμε την τάση να μεταφράζουμε τα γεγονότα που μας προκάλεσαν απογοήτευση σε κακή τύχη ή ακόμη ότι αξίζαμε για ό,τι μας συνέβη ή με κάποιο τρόπο "μαγνητίσαμε" μία κακή κατάσταση. Μια ανακουφιστική σκέψη είναι ότι η ζωή συμπεριφέρεται έτσι είτε το θέλουμε είτε όχι. Δεν έχει να κάνει με εμάς, όχι πάντα, τουλάχιστον και δεν χρειάζεται να παίρνουμε προσωπικά τις μικρές - ή έστω και τις μεγαλύτερες απογοητεύσεις. Επιτρέπουμε στον εαυτό μας να μη γνωρίζει πράγματα και να μην μπορεί να ελέγξει τα πάντα. "Πρέπει να κατανοούμε πότε τα γεγονότα μας ξεπερνούν. Αλλιώς εξοργιζόμαστε και γινόμαστε ανυπόμονοι. Η ανυπομονησία δεν είναι σύμμαχος. Κυρίως, γιατί ο χρόνος μας έχει τους δικούς του νόμους", λέει η ειδικός, συμπληρώνοντας ότι αυτό που σήμερα φαίνεται ως μία μεγάλη ατυχία, αύριο μπορεί να αποδειχθεί μεγάλο αβαντάζ.
3.
Επανεξετάστε τις προσδοκίες σας
Από τη στιγμή που μία κατάσταση / σχέση έκανε τον κύκλο της, εξετάστε και πάλι τις προσδοκίες σας απ' όλο αυτό. Μήπως δεν ήταν ρεαλιστικές και τελικά δεν αξίζει να θλίβεστε για την κατάληξη; Ακόμη, όμως, κι αν ήταν ρεαλιστικές και το αποτέλεσμα κακό, είναι μια ευκαιρία για σοβαρές αναθεωρήσεις, λέει η Henshaw, για τους ανθρώπους που μας περιβάλλουν, αλλά και για τον ίδιο μας τον εαυτό. Μπορεί να είναι και μία ευκαιρία ωριμότητας, αν ακολουθήσει κάποιος αυτή την προσέγγιση.
4.
Κοιτάξτε το δάσος, όχι το δέντρο
Κάθε φορά που κάτι πηγαίνει στραβά έχουμε την τάση να κλεινόμαστε και να αδιαφορούμε για όσα συμβαίνουν γύρω μας. Και φυσικά αυτό είναι δείγμα καλής λειτουργίας του ψυχισμού μας και των πνευματικών μας λειτουργιών, όμως, κάπως έτσι χάνουμε το "μεγάλο πλάνο". Όσα, δηλαδή, συμβαίνουν όσο εμείς βρισκόμαστε μέσα στο πρόβλημα και φυσικά μπορεί να μας αφορούν άμεσα. Όπως εξηγεί η ειδικός δεν βγαίνει κανείς από το πρόβλημα από τη μία μέρα στην άλλη, ωστόσο, που και που, καλό είναι να ρίχνει καμιά ματιά τριγύρω. Οι άνθρωποι, το περιβάλλον μας, μια κουβέντα σε μια δύσκολη στιγμή προσφέρουν λύσεις από εκεί που δεν το περιμένεις.
5.
Προσπαθήστε ξανά
Αν φτάσατε μέχρι εδώ, έχει γίνει όλη εκείνη η σημαντική δουλειά, όχι μόνο για την παρούσα απογοήτευση, αλλά και για όσες ενδεχομένως θα ακολουθήσουν, σύμφωνα με τους ειδικούς. Τι μένει, λοιπόν; Να προσπαθήσετε ξανά, με τον ίδιο ή διαφορετικό τρόπο. "Το θέμα είναι να μην έχουν μείνει κατάλοιπα από την προηγούμενη φορά. Να έχετε κατανοήσει ότι αυτό είναι κάτι που συμβαίνει σε όλους. Έχοντας κατανοήσει βαθιά όχι το τι μας προκάλεσε απογοήτευση, αλλά το πώς τη χειριστήκαμε, αυξάνουμε τις πιθανότητες να έχουμε επιτυχία στην αμέσως επόμενη κίνηση", εξηγεί η ίδια, προσθέτοντας ότι τα παραπάνω βήματα και η όλη διαδικασία μας κάνουν ανθεκτικούς, ευέλικτους και λίγο πιο σοφούς στην εκτίμηση καταστάσεων και ανθρώπων.
σχόλια