Εκατομμύρια πολίτες χωρών της Λατ. Αμερικής κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια

Εκατομμύρια πολίτες χωρών της Λατ. Αμερικής κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια Facebook Twitter
0

Το ένα τρίτο των λατινοαμερικανών που βγήκαν από τη φτώχεια τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στην ανέχεια καθώς η περιφέρεια αυτή παραμένει σε οικονομική ύφεση, προειδοποίησε χθες μια υπηρεσία των Ηνωμένων Εθνών σε έκθεσή της.

«Εκτιμάμε ότι 25 ως 30 εκατομμύρια κάτοικοι είναι σήμερα ευάλωτοι και κινδυνεύουν να ολισθήσουν ξανά στη φτώχεια», δήλωσε ο Τζορτζ Γκρέι, ο βασικός συγγραφέας της έκθεσης και επικεφαλής οικονομολόγος της διεύθυνσης του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη για τη Λατινική Αμερική.

«Αυτό αντιπροσωπεύει το ένα πρόσωπα στα τρία μεταξύ του πληθυσμού που βγήκε από τη φτώχεια τα τελευταία 15 χρόνια, είναι ένας τεράστιος αριθμός», υπογράμμισε κατά τη διάρκεια της παρουσίασης της έκθεσης.

Σύμφωνα με τα Ηνωμένα Έθνη, η Λατινική Αμερική γνώρισε κατά τη διάρκεια των τελευταίων δεκαπέντε ετών μια οικονομική ανάπτυξη χωρίς προηγούμενο, κυρίως λόγω της αύξησης των τιμών των πρώτων υλών, γεγονός που επέτρεψε σε 72 εκατομμύρια ανθρώπους —εκ των οποίων οι μισοί είναι υπήκοοι της Βραζιλίας— να βγουν από τη φτώχεια και να ενταχθούν στη μεσαία τάξη.

Όμως, καθώς οι τιμές υποχώρησαν, η ανάπτυξη στην περιοχή επιβραδύνθηκε και μεταξύ του 2015 και του 2016 ο αριθμός των ανθρώπων που ζουν στη φτώχεια αυξήθηκε για πρώτη φορά σε δέκα χρόνια, κατά τον ΟΗΕ.

Η Λατινική Αμερική αναμένεται να γνωρίσει το 2016 τη δεύτερη συναπτή χρονιά οικονομικής ύφεσης, με το ΑΕΠ να αναμένεται να υποχωρήσει κατά 0,6% με βάση τους υπολογισμούς της Cepal, της Οικονομική Επιτροπής για τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική των Ηνωμένων Εθνών.

Η ανεργία αναμένεται να ανέλθει στο 7%, από το 6,5% στο οποίο έφθασε το 2015, τη χειρότερη επίδοση των τελευταίων έξι ετών.

Η κατάσταση αυτή «επηρεάζει τα εισοδήματα και άρα την ευημερία των ευάλωτων νοικοκυριών», εξήγησε χθες ο Τζορτζ Γκρέι.

Παρά την συρρίκνωση της οικονομίας, η έκθεση του Προγράμματος των Ηνωμένων Εθνών για την Ανάπτυξη απευθύνει έκκληση στις κυβερνήσεις των κρατών της Λατινικής Αμερικής να συνεχίσουν να διαθέτουν πόρους για τους φτωχότερους, καθώς συνολικά, 220 εκατομμύρια πολίτες της περιοχής αυτής του πλανήτη (το 38%) απειλούνται από τη φτώχεια, ενώ ο ένας πολίτης στους τέσσερις ζει με λιγότερα από τέσσερα δολάρια την ημέρα.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Διεθνή / Πού είναι το Λεσότο, η χώρα που ο Τραμπ είπε ότι «κάνεις δεν έχει ακούσει ποτέ»

Ο υπουργός Εξωτερικών της χώρας δήλωσε προσβεβλημένος μετά τη δήλωση του Αμερικανού προέδρου για περικοπές των «8 εκατ. δολαρίων για τη στήριξη της κοινότητας ΛΟΑΤΚΙ+ στο Λεσότο που κανείς δεν έχει ακουστά»
LIFO NEWSROOM
Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Διεθνή / Εάν έχει κλαπεί ο χρυσός των ΗΠΑ από το Φορτ Νοξ, ρωτούν Τραμπ και Μασκ

Πρέπει να πάμε εκεί και να διαπιστώσουμε εάν είναι εκεί όντως ο χρυσός, επιμένει ο πλουσιότερος άνθρωπος στον κόσμο - «Ίσως ο Μάσκ θέλει να δει πώς μοιάζει ο πλούτος του στην πραγματικότητα»
LIFO NEWSROOM
Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Διεθνή / Φράχτη μήκους 8,5 χλμ. κατασκευάζει στον Έβρο και η Τουρκία

Ο νομάρχης της Αδριανούπολης, Γιουνούς Σεζέρ, ανακοίνωσε ότι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία των διαγωνισμών και τα έργα προχωρούν με την υποστήριξη του υπουργείου Εσωτερικών και του υπουργείου Άμυνας
LIFO NEWSROOM
Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Διεθνή / Επτά σημεία από την ομιλία Τραμπ στο Κογκρέσο: «Ο πρόεδρος ακόμη δεν άρχισε»

Εκστασιασμένοι Ρεπουμπλικανοί και αποσβολωμένοι Δημοκρατικοί παρακολούθησαν τον Τραμπ να αναφέρεται στην Ουκρανία, τους δασμούς, τη Γροιλανδία και τον Παναμά, τις πολιτικές DEI και, φυσικά, στον Έλον Μασκ
LIFO NEWSROOM
Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Διεθνή / Η Κίνα απαντά στους δασμούς Τραμπ: Αν οι ΗΠΑ θέλουν πόλεμο, θα πολεμήσουμε μέχρι τέλους

Είμαστε έτοιμοι για οποιοδήποτε είδος πολέμου, απαντά το Πεκίνο, αποδεικνύοντας ότι μία υπερδύναμη είναι σαν τη γυναίκα του Καίσαρα: πρέπει και να είναι ισχυρή και να φαίνεται
LIFO NEWSROOM