Θερινές συμβουλές επιβίωσης για ντροπαλούς

Θερινές συμβουλές επιβίωσης για ντροπαλούς Facebook Twitter
1

 

 

Οι θερινοί μήνες είναι ένας μικρός πόνος για τους ντροπαλούς. Περισσότερες (βραδινές) έξοδοι, καλέσματα, πάρτι και βόλτες, φλερτ δίπλα στο κύμα, όλα εκείνα που τον χειμώνα μπορούν να αντιμετωπίσουν οι κάπως πιο συνεσταλμένοι, το καλοκαίρι διογκώνονται εφιαλτικά.

Και φυσικά δεν είναι ότι εκείνοι δεν νιώθουν άνετα με το σώμα και τους υπόλοιπους που χαίρονται με τις ευκαιρίες και τις επαφές που προσφέρει η εποχή. Είναι ότι η αλέγρα διάθεση των άλλων, οι επιτυχίες στο άλλο φύλο ή στο να κάνουν καινούριους φίλους μπορεί να υπογραμμίσουν τα αισθήματα της μειονεκτικότητας και του παράπονου, για όσους δεν είναι εξωστρεφείς.

Αυτά έλαβε υπ’ όψιν της και η δημοσιογράφος μεγάλων αμερικανικών περιοδικών και φρόντισε με απόλυτη επίγνωση και τρυφερότητα να φτιάξει έναν μικρό έξυπνο χάρτη, έναν μίνι οδηγό για το πώς μπορεί να επιβιώσει ένας συνεσταλμένος άνθρωπος μέσα στην χαρωπή ζούγκλα των καλοκαιρινών κοινωνικών εκδηλώσεων.

Κάντε λίγη κοινωνική... προθέρμανση. Μη φτάσετε τελευταίοι εκεί που έχετε προσκληθεί, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τους καλεσμένους κατά μόνας και όχι όλους μαζί, κάτι που θα σας αγχώσει.

Και να οι συμβουλές της, έτσι όπως έχουν προκύψει μέσα από τα χρόνια της αρθρογραφίας της και των συζητήσεων της με ειδικούς.

Σ’ ένα πάρτι, λόγου χάριν, όπως χαρακτηριστικά γράφει, «δεν χρειάζεται να περάσουμε όλη τη νύχτα στο μπαλκόνι ή κρυμμένοι πίσω από την κουρτίνα». Χρειάζεται απλά να χαρτογραφήσουμε το περιβάλλον στο οποίο θα βρεθούμε για λίγες ώρες, όχι μόνο για να περάσουμε ανεκτά, αλλά για να περάσουμε πραγματικά καλά.

1. 

«Φτιάξτε έναν χάρτη. Οι χαλαρές συζητήσεις με ανθρώπους που δεν γνωρίζουμε καλά περνούν από 5 στάδια, λέει ο ψυχολόγος Bernardo Carducci: από την εισαγωγή, που πρέπει να παραμένει απλή και τις συστάσεις, την ανίχνευση κοινών σημείων συζήτησης, την προσέγγιση, εκεί που εξηγείς τι ακριβώς κάνεις σ’ αυτή τη ζωή, τη σύνοψη των όσων έχεις μάθει για τον άλλον και εκείνος για εσένα και την πιθανή ανταλλαγή πληροφοριών. Από τη στιγμή που αφομοιώσεις αυτά τα βήματα, λέει ο ειδικός, όσο ντροπαλός κι αν είσαι, θα έχεις πάντα ένα χάρτη για να ξέρεις πώς πρέπει να κινηθείς».

2. 

«Να είστε καλά πληροφορημένοι. Αν έχετε προσκληθεί κάπου, καλό είναι να γνωρίζετε ποιούς θα συναντήσετε εκεί. Με αυτόν τον τρόπο θα αποφύγετε συναντήσεις που ενδεχομένως σας φέρουν σε ακόμη μεγαλύτερη – από την ήδη υπάρχουσα αδυναμία. Για να μπορέσετε να απολαύσετε μία συζήτηση, δύο πράγματα πρέπει να θυμάστε: ότι μπορείτε να διατυπώνετε απλά σχόλια, χωρίς να προσπαθείτε να εντυπωσιάσετε τους συνομιλητές και ότι δεν θα πρέπει να ασκήσετε κριτική πάνω στις ιδέες και τις απόψεις που πέφτουν στο τραπέζι των συζητήσεων. Απολαύστε την κουβέντα που κυλάει και αυτομάτως θα δείτε ότι σ’ έναν χώρο που δεν ασκείται κριτική, νιώθουν όλοι πιο χαλαροί να συμμετέχουν στην κουβέντα. Και μαζί και εσείς, λέει ο Carducci».

3.

«Κάντε λίγη κοινωνική... προθέρμανση. Μη φτάσετε τελευταίοι εκεί που έχετε προσκληθεί, για να μπορέσετε να γνωρίσετε τους καλεσμένους κατά μόνας και όχι όλους μαζί, κάτι που θα σας αγχώσει. Συντηρήστε το ίδιο επίπεδο κουβέντας με όσους γνωρίσετε, έτσι θα είναι πιο εύκολο μετά να μπλεχθείτε με τους καλεσμένους και κάπου στα μισά, ίσως και νωρίτερα, να αποφασίσετε με ποιούς θέλετε να συνεχίσετε να κάνετε παρέα για το υπόλοιπο της βραδιάς».

4.

«Προσπαθήσετε να δείχνετε προσιτοί. Ναι, εσείς απλώς προσπαθείτε να καμουφλάρετε το άγχος κάτω από ένα προσωπείο ουδετερότητας, ωστόσο, άθελα σας, δίνετε στους άλλους να καταλάβουν ότι η διάθεση σας είναι από αδιάφορη έως εχθρική. Για να καταφέρετε να ζεστάνετε το κλίμα, χωρίς να φαίνεται ότι προσποιείστε, προσπαθήστε να προβάρετε το πιο ζεστό σας χαμόγελο, αυτό που εκπέμπει το πρόσωπο σας, όταν είστε με φίλους, όταν νιώθετε άνετα. Όταν χαμηλώνουμε το κεφάλι, για να ακούσουμε καλύτερα τους συνομιλητές μας, χωρίς να πούμε λέξη δημιουργούμε ένα πιο ζεστό κλίμα, που μας κάνει συμπαθείς και προσιτούς», εξηγεί η ψυχοθεραπεύτρια Erika Hilliard.  

Απλώς, πριν το βάλετε στα πόδια, γράφει μεταξύ άλλων η Casriel, δοκιμάστε κάτι από τα παραπάνω, ένα κάθε φορά και δώστε χρόνο στην αφομοίωση της αλλαγής στις σχέσεις σας με τους ανθρώπους. Που ξέρετε, το αποτέλεσμα, μπορεί να σας εκπλήξει και όλοι αυτοί οι λόγοι που κάνουν τ’ αυτιά σας να φουντώνουν, όταν βρίσκεστε ανάμεσα σε πολύ κόσμο, να υποχωρήσουν...

Με στοιχεία από το Psychology Today

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ

σχόλια

1 σχόλια
Οταν τα σκεφτεσαι ολα τοσο πολυ συνηθως εχει αντιθετα αποτελεσματα, το πιο απλο αν εισαι ντορπαλος ειναι να πιεις μερικα ποτακια και να αρχισεις να μιλας με οικεια προσωπα και σιγα σιγα να "ανεβεις"