Η κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας ανακοίνωσε το πρώτο πρόγραμμα ολοκληρωτικής εξόντωσης τρωκτικών και παρασίτων, με στόχο να έχουν εξολοθρευτεί όλα τα μη γηγενή ποντίκια, οπόσουμ και ερμίνες στη χώρα μέχρι το 2050.
Σύμφωνα με την κυβέρνηση της χώρας, πρόκειται για είδη που βλάπτουν την βιοποικιλότητα και την οικονομία της περιοχής, αφού σκοτώνουν περισσότερα από 25 εκατομμύρια ντόπια πτηνά το χρόνο, όπως για παράδειγμα το εμβληματικό κίουι, (το πουλί - σύμβολο της χώρας), το οποίο εξολοθρεύεται με έναν ταχύτατο ρυθμό της τάξεως των 20 την εβδομάδα, μειώνοντας ραγδαία τον συνολικό πληθυσμό κάτω από το όριο των 70.000.
Η κυβέρνηση υπολογίζει πως η ζημιά που προκαλούν τα μη γηγενή είδη στην οικονομία και τον πρωτογενή τομέα, ανέρχεται σε 3,3 δισεκατομμύρια δολάρια Νέας Ζηλανδίας (2,09 δισ. ευρώ) το χρόνο.
«Φιλοδοξούμε να έχουμε απαλλάξει όλες τις περιοχές της Νέας Ζηλανδίας από ποντίκια, οπόσουμ και ερμίνες μέχρι το 2050» τόνισε ο πρωθυπουργός της χώρας John Key και πρόσθεσε: «Πρόκειται για το πιο φιλόδοξο πρότζεκτ που έχει επιχειρηθεί οπουδήποτε στον κόσμο, αλλά αν δουλέψουμε όλοι μαζί σαν χώρα μπορούμε να τα καταφέρουμε».
Στη χώρα γίνεται ήδη εκτεταμένη χρήση ψεκασμών με το αμφιλεγόμενο βιοδιασπώμενο δηλητήριο 1080 καθώς και χρήση παγίδων στο έδαφος. Την ίδια στιγμή, πολλοί επιδίδονται στο εξαιρετικά κερδοφόρο κυνήγι των οπόσουμ, αφού η γούνα τους είναι περιζήτητη.
Για τον ομότιμο καθηγητή του πανεπιστημίου του Όκλαντ Mick Clout η μεγαλύτερη πρόκληση «θα είναι η εξολόθρευση των ποντικιών και των αρουραίων στις αστικές περιοχές, αλλά και η συνεργασία των κοινοτήτων στο φιλόδοξο, κυβερνητικό πρόγραμμα.
σχόλια