Επιτέλους: Η Γαλλία θέλει να απαγορεύσει τα παιδικά καλλιστεία

Facebook Twitter
2

 

Από την Καθημερινή

«Προς την απαγόρευση των παιδικών καλλιστείων κινήθηκε το γαλλικό Κοινοβούλιο, θεωρώντας ότι τα δρώμενα αυτά προωθούν την υπερσεξουαλικοποίηση των ανηλίκων.

Η Γερουσία υπερψήφισε την Τρίτη τη σχετική νομοθεσία με 196 ψήφους υπέρ και 146 ψήφους κατά. Για να εγκαθιδρυθεί η εφαρμογή του νόμου πρέπει να υπερψηφισθεί και από τη γαλλική Εθνοσυνέλευση, που μαζί με τη Γερουσία συνιστούν το Κοινοβούλιο της Γαλλίας. Οι διοργανωτές των καλλιστείων θα αντιμετωπίζουν ποινή φυλάκισης έως και δύο ετών και θα καλούνται να καταβάλλουν πρόστιμο ύψους 30.000 ευρώ.

Πηγή της έντονης αντιπαράθεσης σχετικά με τη συμμετοχή ανηλίκων σε παιδικά καλλιστεία αποτέλεσε μία επίμαχη φωτογράφηση του περιοδικού μόδας Vogue. Το περιοδικό στη φωτογράφηση της έκδοσης του Δεκεμβρίου του 2010 είχε χρησιμοποιήσει τρία κορίτσια δέκα ετών. Στις φωτογραφίες τα παιδιά απεικονίζονταν με έντονο μέικ-απ και φορούσαν στενά φορέματα, ψηλά τακούνια και πανάκριβα κοσμήματα, παραπέμποντας στην εικόνα μιας ενήλικης γυναίκας.

Η ίδια η Vogue είχε σπεύσει να υπερασπιστεί την επιλογή της για τη φωτογράφηση, σχολιάζοντας ότι οι φωτογραφίες παρουσίαζαν ένα όνειρο που μοιράζονται πολλά μικρά κορίτσια - να ντύνονται σαν τη μητέρα τους.

Η πρώην υπουργός Αθλητισμού, Σαντάλ Ζουανό, συνέταξε μία αναφορά με τίτλο «Ενάντια στην υπερσεξουαλικοποίηση: μία νέα μάχη για την ισότητα», την οποία παρουσίασε στο Κοινοβούλιο και πρότεινε να απαγορευθούν οι διαγωνισμοί ομορφιάς για τους ανηλίκους κάτω των 16 ετών. Επίσης, η αναφορά πρότεινε περαιτέρω μέτρα, που δεν συμπεριλήφθηκαν στη νομοθεσία, όπως την απαγόρευση των ρούχων ενηλίκων σε παιδικό μέγεθος, δηλαδή τα ψηλοτάκουνα παπούτσια και τα σουτιέν με ενίσχυση. «Ας μην επιτρέψουμε στα νέα κορίτσια να πιστεύουν από τόσο μικρή ηλικία ότι αξίζουν να κρίνονται μόνο με βάση την εμφάνιση», σχολίασε η ίδια η Ζουανό.

Σε περίπτωση που η νομοθεσία υιοθετηθεί, τότε διάφορα καλλιστεία, όπως η ετήσια διοργάνωση στο Παρίσι «Mini-Miss», θα σταματήσουν να πραγματοποιούνται. Ο διοργανωτής και δημιουργός των εν λόγω παιδικών καλλιστείων, Μισέλ Λε Παρμεντιέ, έχει εκφράσει την αντίθεσή του στην τροποποίηση της νομοθεσίας, υποστηρίζοντας ότι οι ρυθμίσεις δεν θα έπρεπε να οδηγήσουν στην απόλυτη απαγόρευση της διεξαγωγής τους. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι εάν η νομοθεσία εφαρμοστεί, πιθανώς να αναγκαστεί να μετακινήσει τη διοργάνωση στο γειτονικό Βέλγιο - αλλά πάντοτε κοντά στα γαλλικά σύνορα, ώστε να εξυπηρετήσει τους Γάλλους που επιθυμούν τα παιδιά τους να διαγωνιστούν δίχως την ανησυχία των νομικών επιπτώσεων.»

Ένα σχόλιο

 

 

Όχι μόνο τα παιδικά καλλιστεία άλλα και καθετί που εκθέτει τα άβουλα παιδιά με ανυπολόγιστες για το μέλλον τους συνέπειες πρέπει να απαγορευτεί. Η συμμετοχή σε διαφημίσεις, η συμμετοχή τους σε τηλεοπτικούς διαγωνισμούς, η έκθεση τους στις κάμερες. Πέρα από τους διοργανωτές κάτι θα πρέπει να γίνει στον πολιτισμένο κόσμο και με αυτές τις μάνες(μπορεί και πατέρες να είναι αλλά αυτές βλέπω συνέχεια μπροστά μου σε κάτι τέτοια) που εκθέτουν τα παιδιά τους. Με κάποιο τρόπο πρέπει ο νόμος να τις περιορίσει. Ίσως ένα πρόστιμο και σε αυτές που εκθέτουν τα παιδιά τους δεν είναι άσχημη ιδέα. Από εκεί ξεκινούν όλα. Από το σπίτι. Δεν θα υπήρχαν τέτοιου είδους διοργανώσεις, όλα αυτά τα ριάλιτι με παιδιά, αυτές οι φωτογραφήσεις, όλα αυτά τα μικρομέγαλα άτυχα παιδιά αν δεν υπήρχαν οι μάνες που τα έφεραν στον κόσμο γεμάτες απωθημένα.

Βλέπεις συνέχεια αυτές τις μάνες με όλες τις ματαιότητες πάνω τους φορτωμένες στην πλάτη του μικρού παιδιού τους. Και με αυτή τη σαχλή ατάκα στο στόμα: «Δεν το πιέσαμε. Μόνος/η του ήθελε να πάει». Στο τέλος θα φτάσουν να μας πουν ότι η πρώτη λέξη που ξεστόμισε το κοριτσάκι μόλις μίλησε είναι «τιάρα».

Ίσως με αυστηρούς νόμους αλλάξει και η αντίληψη αρκετού κόσμου για το φαινόμενο. Τα βλέπουν και σκέφτονται: «Τι χαριτωμένα!». Και με μια κρυφή ζήλια που το δικό του παιδί δεν θα μπορέσει ποτέ να είναι στη θέση τους. Δεν γίνεται να ξεριζώσεις το "πρωινάδικο" που έχει φυτρώσει μέσα στο κεφάλι τους σαν ζιζάνιο. Οι αυστηροί νόμοι ίσως τους δώσουν να καταλάβουν ότι το να εκθέτεις  ένα παιδί, όσο και να προσπαθείς να παρουσιάσεις ότι αυτό γίνεται με την θέληση του, είναι παράνομο.

Σε ακούω και εσένα να λες: «Δεν έχουμε άλλα προβλήματα στη χώρα μας η απαγόρευση των παιδικών καλλιστείων μας μάρανε». Σε καταλαβαίνω. Τέτοια θέματα για την σημερινή Ελλάδα ίσως να φαίνονται ψιλά γράμματα. Δεν θα έπρεπε όμως.

2

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Σωτήρης Ντάλης / «Μετά την πανδημία του κορωνοϊού, η ανισότητα θα αυξηθεί»

Ο αναπληρωτής καθηγητής στο Τμήμα Μεσογειακών Σπουδών του Πανεπιστημίου Αιγαίου και επικεφαλής της Μονάδας Έρευνας για την Ευρωπαϊκή και Διεθνή Πολιτική σχολιάζει τον αντίκτυπο της πανδημίας και της εκλογής Μπάιντεν στην Ευρώπη.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Σωτήριος Σέρμπος / «Επί Τραμπ οι μειοψηφίες κατέστησαν πλειοψηφίες»

Τι σηματοδοτεί η εποχή Μπάιντεν και τι αφήνει πίσω του ο απερχόμενος Πρόεδρος; Απαντά στη LiFO ο Σωτήριος Σέρμπος, αναπληρωτής καθηγητής Διεθνούς Πολιτικής στο Δημοκρίτειο Παν/μιο Θράκης και Ερευνητής στο ΕΛΙΑΜΕΠ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ελλάδα / Θεοκλής Ζαούτης: «Είναι αρκετά πιθανόν να έχουμε τρίτο κύμα πανδημίας»

Ο καθηγητής Παιδιατρικής και Επιδημιολογίας στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια και μέλος της Επιτροπής των Λοιμωξιολόγων του υπουργείου Υγείας μιλά για τα τελευταία δεδομένα της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Νικόλας Σεβαστάκης / Ο γυμνός βασιλιάς, το Καπιτώλιο και η επόμενη μέρα

Ο Ντόναλντ Τραμπ δεν είναι ένας Γουίλι Σταρκ της εποχής μας. Υπάρχει κάτι σημαντικό που χωρίζει τη λαϊκιστική φαντασία των χρόνων του Μεσοπολέμου –όπως την αναπλάθει το μυθιστόρημα του Γουόρεν– από τα πλήθη που είδαμε να βγαίνουν από τα μεσαιωνικά σπήλαια των social media για να ορμήσουν προς το Καπιτώλιο.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ελλάδα / Ευάγγελος Μανωλόπουλος: «Να μάθουμε να ζούμε με τις μάσκες, γιατί θα αργήσουμε να τις βγάλουμε»

Ο καθηγητής Φαρμακολογίας, Φαρμακογονιδιωματικής και Ιατρικής Ακριβείας στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο Θράκης και πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Φαρμακολογίας, Ευάγγελος Μανωλόπουλος, μιλά στη LiFO για τα εμβόλια και τις φαρμακευτικές αγωγές που εξετάζονται. Απαντά για το δεύτερο κύμα της πανδημίας, εξηγεί ποια είναι η αλήθεια για τις ΜΕΘ, πότε θα αποχωριστούμε τις μάσκες αλλά και πότε προβλέπεται η επάνοδος στην κανονικότητα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τech & Science / Γιατί η ασφάλεια του εμβολίου είναι υψηλού βαθμού; Ο καθηγητής της Οξφόρδης Πέτρος Λιγοξυγκάκης εξηγεί

Τι θα σημάνει η γενική χρήση των εμβολίων; Θα εφαρμοστούν νέοι κανόνες σχετικά με τον εμβολιασμό; Πότε προσδιορίζεται η έναρξή του; Και τι γίνεται με τους αρνητές;
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Νικόλας Σεβαστάκης / Η ενδοχώρα της άρνησης και το εμβόλιο

Η όποια στρατηγική για τον εμβολιασμό χρειάζεται να είναι σκληρή με τον νεοφασισμό των fake news και της ωμής παραπλάνησης. Την ίδια στιγμή, όμως, πρέπει να εντάξει τις ανησυχίες, τις αντιρρήσεις και τις δεύτερες σκέψεις πολλών ανθρώπων.
ΝΙΚΟΛΑΣ ΣΕΒΑΣΤΑΚΗΣ
Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ελλάδα / Ευάγγελος Καϊμακάμης: «Έχουν πεθάνει πολλοί σαραντάρηδες στα χέρια μας χωρίς προβλήματα υγείας»

Ο πνευμονολόγος-εντατικολόγος στο νοσοκομείο Παπανικολάου μιλά για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στις ΜΕΘ και τις μελλοντικές ανησυχίες του σχετικά με την πανδημία.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ελλάδα / Θεόδωρος Βασιλακόπουλος: «Ακόμη κι αν είχαμε 10.000 κλίνες ΜΕΘ, αν γέμιζαν όλες, θα θρηνούσαμε 4.000 θανάτους»

Ο καθηγητής Πνευμονολογίας-Εντατικής Θεραπείας της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών σχολιάζει όλες τις τελευταίες εξελίξεις στο μέτωπο της πανδημίας.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ

σχόλια

2 σχόλια
Όχι, μπορεί να μην είναι πρώτη προτεραιότητα σαν πρόβλημα αλλά έχει τη σημασία του. Από προσωπικές εμπειρίες όλων μας, πολλά κοριτσάκια έχουν αθεράπευτες πληγές από τη ματαιοδοξία / αγραμματοσύνη των μανάδων τους που βλέπουν πάνω τους το είδωλο που δεν κατάφεραν να του μοιάσουν. Ντροπή και αίσχος σε όσους υποστηρίζουν ή συμμετέχουν σε τέτοιες γελοιότητες, άθλια παρακλάδια του Lifestyle το οποίο ευτυχώς πεθαίνει έστω απαξιάται όπως πολύ εύστοχα έχετε αναλύσει σε άλλο άρθρο σας κύριε Μακρή. Σχεδόν το ίδιο, με λιγότερο μαίνος πιστεύω και για τα κανονικά καλλιστεία, αλλά ας μην θίξουμε τώρα αυτό το "θεσμό" (sic).
Μακάρι να απαγορευτούν, αλλά εδώ καθημερινά γύρω μας βλέπουμε κοριτσάκια με βαμμένα νύχια, λαμέ κλπ.. επίσης το κοριτσάκι ΠΡΕΠΕΙ να χορεύει τσιφτετέλι και το αγοράκι ζεϊμπέκικο.. αλλιώς... δεν είναι πριγκήπισσες και μάγκες και δεν ξέρω κι εγώ τί άλλο! Αυτά πρέπει να απαγορεύσουμε, άπαξ και διαπαντός! Εχουν όλο το χρόνο μπροστά τους και να βαφτούν και να χορέψουν και να παίξουν τους πρίγκηπες και τις πριγκήπισσες με τα παιχνίδια τους όμως! Ας αφήσουμε τα παιδιά μας να είναι παιδιά, δεν θα κρατήσει για πολύ,μεγάλοι θα είναι για πάντα...