Αν νοσταλγείς άρωμα καλοκαιριού αδημονώντας για τις χάρες του, τότε άνοιξε πανιά για τον Ιστιοπλοϊκό στο Μικρολίμανο. Χαλαρές και συνάμα σικάτες καταστάσεις. Τα λευκά τραπεζοκαθίσματα κάτω από την μπλε-άσπρη ριγέ τέντα πάνω στην προβλήτα και το ευγενικό σέρβις θα φροντίσουν ώστε να αισθανθείς αμέσως άνετα, σαν να βρίσκεσαι προσκεκλημένος σε ντεκ κρουαζιερόπλοιου.
Μου αρέσει ο Ιστιοπλοϊκός, είναι στυλάτο εστιατόριο, χωρίς να σε αγχώνει. Η σάλα του καλόγουστη, ντυμένη με ξύλο, ναυτικές λάμπες και με διακόσμηση στο ναυτικό πνεύμα και στα χρώματα της θάλασσας, σε υποδέχεται με θέρμη. Παίρνω θέση έξω, στο λευκοντυμένο τραπέζι, και χαζεύω τους «εκκολαπτόμενους» ιστιοπλόους που ετοιμάζονται να σαλπάρουν για τον Σαρωνικό. Τους ζηλεύω. Ο ήλιος λαμπερός, μετατρέπει τη θάλασσα σε καθρέφτη. Με δυσκολία καταφέρνω να ξεκολλήσω τα μάτια μου από την εικόνα της Καστέλλας, της οποίας η κλασική γοητεία καθρεφτίζεται στο νερό. Ένα ευχάριστο σκίρτημα χαρίζει το μενού με τις προτάσεις των καινούργιων πιάτων του σεφ Αντώνη Λαδόπουλου. Εκτιμώ την κουζίνα του. Η μαγειρική του εκφράζει το πάθος του, τις ιδανικές δόσεις φαντασίας του, που αναδεικνύουν με τον καλύτερο τρόπο την καλή πρώτη ύλη.
Απλότητα και έμφαση στη γεύση. Αρχή με παραδοσιακή καπνιστή μελιτζανοσαλάτα που βγαίνει από το τσέρκι και έχει σχήμα μινιόν τούρτας. Δουλεμένη εξαιρετικά με ταχίνι, ενισχύεται γευστικά με τη διακριτική γλύκα του κουκουναρόσπορου. Σερβίρεται στεφανωμένη με τραγανά φύλλα ρόκας και καβουρντισμένο σουσάμι. Μου άρεσε η ιδέα τα μύδια αχνίζονται με Μαλαγουζιά και μοσχολέμονο. Γλείφεις και τα δάχτυλά σου. Το ίδιο θα κάνεις και με την καραβίδα που φυλακίζεται σε τραγανό φύλλο και διατηρείται ζουμερή, ενώ η γεύση της τονίζεται από σάλτσα κάππαρης. Τα σπιτικά γεμιστά κολοκυθολούλουδα με φέτα και μυρωδικά με ταξίδεψαν στην κουζίνα της μαμάς μου. Ευωδιαστά και όλο νοστιμιά. Είχα καιρό να τα δοκιμάσω και πραγματικά τα ευχαριστήθηκα. Δεν μπορείς παρά να απολαύσεις τη νοστιμιά που προσφέρουν οι ταπεινές σαρδέλες που ψήνονται στον φούρνο και συνοδεύονται με τρεις διαφορετικές σάλτσες. Φιγουράρουν στο πιάτο σαν βασίλισσες. Το μενού δίνει ιδέες και για φρέσκο ψάρι ψημένο σε κρούστα αλατιού. Προτίμησα να δοκιμάσω το μυλοκόπι σε μια πιο δημιουργική βερσιόν, που συνοδεύεται από ζεστή πατατοσαλάτα, κουνουπίδι και αφρό λεμονιού. Οι εραστές του κρέατος δεν χρειάζεται να ανησυχούν, αφού θα ανακαλύψουν στο μενού πιάτα που αρέσουν.
Εκτιμώ τον Ιστιοπλοϊκό για τη σταθερή ποιότητα της ψαγμένης κουζίνας του και για την προσιτή τιμολόγηση. Περάσαμε όμορφα, φάγαμε ακόμη καλύτερα και σύντομα θα επιστρέψουμε.