Τηλέμαχος Athens: οι ειδικοί του κρέατος από τα ΒΠ κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης

Και μας σερβίρουν εξαιρετικές κοπές και κρασιά από όλο τον κόσμο

8.7.2016 | 13:47


Τηλέμαχος Athens: οι ειδικοί του κρέατος από τα ΒΠ κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης

 

Ο Τηλέμαχος, ένα εστιατόριο με μεγάλη και σοβαρή παράδοση στο κρέας, κάνει το ντεμπούτο του στο κέντρο της πόλης, στη στοά της Πανεπιστημίου, στον χώρο όπου οι παλαιότεροι θα θυμούνται το ουζερί του Απότσου, που έδωσε στη συνέχεια τη θέση του στο Cellier Le Bistrot. Τα αδέλφια Γιώργος και Κώστας Τσιλιγκίρη, οι ιδιοκτήτες, γνωρίζουν σε βάθος τα μυστικά του κρέατος και θέλησαν, ως τολμηροί επιχειρηματίες, να χαρίσουν φρέσκια πνοή στο καινούργιο τους μαγαζί στη στοά.

 

Στο κέντρο φιγουράρει ένα ξύλινο τραπέζι που επάνω του βρίσκεται μια χειροκίνητη μηχανή που κόβει τα καπνιστά, τα προσούτο και τους παστουρμάδες. Ο Γιώργος είναι φιλόξενος οικοδεσπότης και στο καινούργιο μαγαζί επιμένει στη φιλοσοφία της κουζίνας που ακολουθεί εδώ και χρόνια και στα άλλα δύο εστιατόριά του στην Κηφισιά. «Το κρέας είναι η μεγάλη μου αγάπη και θα βρεις κρέατα ελληνικά από τη Θράκη, την Κομοτηνή αλλά και το Piemonte, και Blanc Angus αμερικάνικα» λέει.

 

Τηλέμαχος Athens: οι ειδικοί του κρέατος από τα ΒΠ κατεβαίνουν στο κέντρο της πόλης

 

 

Στο τραπέζι προσγειώνεται καλοφτιαγμένο ταρτάρ από μοσχαρίσιο φιλέτο (€18), σερβιρισμένο με αγγουράκι τριμμένο, πίκλες, γλυκοκαυτερή πιπεριά και κρεμμύδι. Το καρπάτσιο μοσχάρι (€15) είναι αραχνοΰφαντο, με βελούδινη υφή και γεύση αληθινή. Οι κρεατολάγνοι θα ενθουσιαστούν με τη βαθιά γεύση που προσφέρουν οι μπουκιές από μοσχαρίσιο κρέας, μαριναρισμένες σε βιολογικό μανιάτικο ελαιόλαδο. Πιάτο τόσο ουσιώδες, που σε κάνει να σκέφτεσαι την κάθε πιρουνιά. Το μενού προτείνει τέσσερις σαλάτες με ελληνική καταγωγή, πριν περάσεις στις προτάσεις που ετοιμάζονται στα κάρβουνα και τη σούβλα (rotisserie) – όρεξη να ’χεις να δοκιμάζεις, από μπριζολάκια μαύρου χοίρου, μπιφτέκια από βοδινό, βραζιλιάνικη πικάνια, T-bone (Piemontese-Italian premium meat) έως φιλέτο Chateaubriand. Το Rib Eye από το Piemonte (€25) πάνω σε ξύλο κοπής συνοδεύεται από ροδέλες πατάτας –δεν έχεις φάει ωραιότερες– και τρία μικρά μπολ με δροσερές σαλάτες. Υπέροχα ψημένο το κρέας, ζουμερό, με λίγο φρεσκοτριμμένο πιπέρι – απλώς υπέροχο. Το συνοδεύσαμε με ένα ποτήρι κρασί Pinotage Kanonkop Estate 2009 από τη Νότια Αφρική. Γοητευτική η ιδέα του ξύλινου πλατό με μεζέδες κρέατος (€22) για όσους θέλουν να τσιμπολογήσουν και να συνοδεύσουν ευχάριστα το κρασί τους. Το πλατό υποστηρίζει έξυπνα μια ξύλινη βάση με μαγνήτες που συγκρατούν μικρά πιρούνια.

 

 

Δημιουργικοί οι μεζέδες, φτιαγμένοι με καλή τεχνική από τον Γιώργο. Ξεκινάς με αποξηραμένη ράχη βοδινού, καπνιστή μοσχαρίσια μπριζόλα, προσούτο μοσχαρίσιο, και συνεχίζεις με εξαιρετικό αποξηραμένο πρόβειο κρέας, μακράς ωρίμανσης. Πρόκειται για παστουρμά προβάτου, χωρίς τσιμένι, που αφήνει όμως στην επίγευση άρωμα από τσιμένι, και θα λατρέψεις αμέσως την πλούσια γεύση του. Η καπνιστή μοσχαρίσια γλώσσα, όπως δεν την έχεις ξαναφάει, βελούδινη, που τη γεύση της αφυπνίζει το διακριτικό κάπνισμα. Από το ξύλινο πλατό με τα τέσσερα ελληνικά τυριά (€18) δοκιμάσαμε την παλαιωμένη κατσικίσια γραβιέρα Κρήτης που συνοδεύει αυγοτάραχο πιπεριάς. Ο Γιώργος Τσιλιγκίρης δεν εφησυχάζει και πάντα κάτι καινούργιο θα βγάλει ως άσο από το μανίκι του… ή, καλύτερα, από την κουζίνα του. Τη μέρα που πήγαμε, δοκιμάσαμε το κοντοσούβλι από μαύρο χοίρο, ένα πιάτο με βαθιά νοστιμιά. Μεσημεριανές επιλογές προσφέρουν το μενού πέντε πιάτων με 20 ευρώ το άτομο και το μενού για 2 με 20 ευρώ το άτομο. Στη στοά λειτουργεί και μια μικρή ανοιχτή κουζίνα που ετοιμάζει φρέσκα κρύα σάντουιτς με πικάνια, μαύρο χοίρο, βοδινό και μπέργκερ για όσους περαστικούς θέλουν να πάρουν μαζί τους. Το μενού του Τηλέμαχος Athens υποστηρίζει και μια μεγάλη λίστα κρασιών από τον ελληνικό αμπελώνα, τον γαλλικό αλλά και κρασιά από τη Νέα Ζηλανδία και τη Νότια Αφρική που εισάγει ο ίδιος ο Γιώργος, λέγοντας: «Έχω στόχο η λίστα να φθάσει άμεσα τις 500 ετικέτες. Ήδη προσφέρονται 15 επιλογές ερυθρών οίνων σε ποτήρι». Στα δυνατά χαρτιά του Τηλέμαχου είναι το ευγενικό και αποτελεσματικό σέρβις. 

 
 
 
 
Νίκη Μηταρέα
Έχει εκδώσει τα βιβλία «Οινομαγειρέματα» (εκδόσεις: Ελληνικά Γράμματα) και «Με κρασί και ελληνικά» (εκδόσεις: Πατάκη).
ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ
σχόλια
Δεν υπάρχει δυνατότητα σχολιασμού
Η Στοά Αρσακείου μεταμορφώνεται σε ένα διαφορετικό food hall

Η Στοά Αρσακείου μεταμορφώνεται σε ένα διαφορετικό food hall

Ζωή Παρασίδη |
Scroll to top icon