2002. Φοιτητής στο Λονδίνο και κλειδωμένος στο σπίτι για τρεις περίπου μήνες προκειμένου οι οικονομίες μου να αποδώσουν, και το πρώτο κινητό τηλέφωνο με δυνατότητες φωτογραφικής μηχανής να γίνει δικό μου. Περίεργες εποχές...
Fast forward στο σήμερα. Η κάμερα στα smartphones είναι πλέον αδιαπραγμάτευτη σταθερά ενώ η ποιότητα που εγγυώνται τα ολοένα και πιο αναβαθμισμένα τεχνικά χαρακτηριστικά των εν λόγω συσκευών είναι εκ διαμέτρου αντίθετη με την αξιοποίηση αυτών από την instagram πραγματικότητα όλων ημών που αντιλαμβανόμαστε πλέον το περιβάλλον μας σε megapixel. Σε αυτή τη "φωτογραφική πραγματικότητα" ήρθε η Nokia να στρογγυλοκαθίσει στο θρόνο που μόνη της σχεδίασε με την έλευση του εξωπραγματικού Lumia 1020.
Τι έχουμε λοιπόν εδώ; Η καρδιά της κάμερας είναι ένας αισθητήρας των 41 megapixels (σαράντα-ένα, δε διάβασες λάθος) που χρησιμοποιεί οπίσθο-φωτιζόμενα εικονοστοιχεία των 1.1-micron, κάτι που πρακτικά σημαίνει: μεγαλύτερη περιοχή για να συλλάβει ο σένσορας το φως. Είναι η ίδια ιδέα που θα συναντήσουμε και σε μια φωτογραφική μηχανή μεσαίου φορμά, η οποία επιδιώκει να βελτιώσει την ποιότητα των εικόνων, έχοντας τη μεγαλύτερη δυνατή συσκευή συλλογής φωτός (σε σχέση με μια SLR ομόλογο της).
Και πριν μιλήσουμε για υπερβολές, ναι, τα περισσότερα και μεγαλύτερα pixels συνήθως ισοδυναμούν με "θορυβώδεις" (λιγότερο ακριβείς) εικόνες, αλλά εδώ το λογισμικό επεξεργασίας αναλαμβάνει το oversampling της κάμερας - παίρνει δηλαδή πληροφορίες από όλα τα εικονοστοιχεία για την παραγωγή μιας εικόνας 5MP που όμως είναι πολύ καλή (και βολική από πλευράς μεγέθους για εύκολο sharing) ενώ ταυτόχρονα το όφελος των μεγαλύτερων pixels και του μεγαλύτερου αισθητήρα έρχεται να καταστεί πραγματικά σαφές, εάν κοιτάξει κανείς την εικόνα 38MP που συλλαμβάνεται κατά την ίδια χρονική στιγμή με την μικρότερη. Με άλλα λόγια κάνεις zoom-in και η λεπτομέρεια της απεικόνισης ακόμη και σε πλήρη μεγέθυνση είναι πραγματικά εντυπωσιακή.
Βέβαια, ενώ ο αισθητήρας και το λογισμικό είναι πολύ σημαντικά, τίποτα δεν είναι πιο σημαντικό όταν πρόκειται για καλές φωτογραφίες από το φακό. Η Nokia έχει κάνει πολύ καλά τη δουλειά της και εδώ, χρησιμοποιώντας μια συστοιχία έξι τέτοιων από την Carl Zeiss, εταιρία συνώνυμη της υψηλής ποιότητας στους φακούς από τον 19ο αιώνα.
Τώρα όλα αυτά δε θα τα δει κάποιος πλήρως στις φωτογραφίες που ακολουθούν γιατί οι περιορισμοί του internet δε μας επιτρέπουν να γεμίσουμε τη σελίδα με εικόνες αντίστοιχης ανάλυσης (και μεγέθους), αλλά μια βόλτα από τον τοπικό αντιπρόσωπο κι ένα hands on με το Lumia 1020 θα πείσει και τον πλέον δύσπιστο.
Στο βίντεο τα αποτελέσματα είναι εξίσου ικανοποιητικά, προσφέροντας μια ευρεία επιλογή από αναλύσεις και frame rates (από 720p/24fps μέχρι και 1080p/30fps) αν και, φυσικά, όσο υψηλότερη είναι η ποιότητα, τόσο περισσότερο χώρο αποθήκευσης θα φάτε στη συσκευή - και δυστυχώς όπως με τα προηγούμενα Lumia, δεν υπάρχει κι εδώ SD slot για επιπλέον αποθηκευτικό χώρο. Η συσκευή έρχεται όμως σε δυο εκδόσεις (32GB και 64GB αντίστοιχα) που μπορούν να καλύψουν ικανοποιητικά τις απαιτήσεις του μέσου χρήστη.
Για το τέλος άφησα το λειτουργικό σύστημα του Lumia 1020, που φυσικά δεν είναι άλλο από τα Windows Phone 8, τα οποία στα πρώτα 10 λεπτά εξοικείωσης μαζί τους θα κάνουν ακόμα και τους φανατικούς πολέμιους των προηγούμενων εκδόσεων να τα λατρέψουν, ενώ οι επαγγελματίες και λοιποί χρήστες του Office 365 θα εθιστούν άμεσα στην ευκολία με την οποία μπορούν να κάνουν πλέον τη δουλειά τους.
Μετά τις τελευταίες ανακοινώσεις στο πρόσφατο Nokia World στο Abu Dhabi, και την έλευση (επιτέλους) σημαντικών apps που έλειπαν από τη βιβλιοθήκη των WP8 (λέγε με Instagram...) σε σημείο μάλιστα να αποτρέπουν πολλούς από τη μεταστροφή προς αυτά, οι δικαιολογίες για να αποφύγει κανείς το περιβόητο και πολυδιαφημισμένο #switch στα smartphones της εταιρίας που επί της ουσίας σύστησε την κινητή τηλεφωνία στην Ευρώπη, καταρρίπτονται.
Υπάρχουν πλέον πολλές εναλλακτικές προτάσεις απέναντι στην απόλυτη "μοναρχία" της Apple, και η Nokia με το Lumia 1020 κατάφερε να συμπεριληφθεί αμέσως στις σημαντικότερες και καλύτερες εξ αυτών. Μάλλον ήρθε η ώρα για #switch λοιπόν.
σχόλια