Το να ανοίγεις μέσα στο 2013 την επιχείρησή σου στην Ελλάδα θα πρέπει να συγκαταλέγεται στα εφτά θανάσιμα αμαρτήματα. Η Μορφούλα Κοκτσίδου δεν το είδε έτσι. Μαζί με τις Γιώτα Μιχαηλίδου και Jamie Sebastian κατασκεύασαν τη Renew boutique, το πρώτο κατάστημα μεταπώλησης ειδών ρουχισμού από δεύτερο χέρι στη Θεσσαλονίκη. Ο όμορφος χώρος τους στην Προξένου Κορομηλά 5 δεν είναι άλλωστε ακόμα ένα εμπορικό κατάστημα.
«Αποφασίσαμε να ξεκινήσουμε γιατί η όραση μας ήταν πιο μεγάλη από τις δύσκολες οικονομικές συνθήκες της εποχής. Εάν πιστεύεις πραγματικά σε κάτι, κάνεις τα πάντα για να το δεις. Η οικονομική κρίση στη χώρα μας θεωρήσαμε ότι δεν είναι τέλμα αλλά μία πρόκληση. Θέλει πίστη, προσεκτικές κινήσεις και δουλειά. Κάθε πρόκληση που μας παρουσιάστηκε μέσα από αυτήν την πιεστική οικονομική κατάσταση την είδαμε ως μία ευκαιρία για κάτι διαφορετικό και ωραίο. Για αυτό και η φύση και η φιλοσοφία του μαγαζιού στηρίζεται σε μία διαφορετική προσέγγιση στο θέμα του καταναλωτισμού, της ανακύκλωσης και της προσφοράς.
Ποιος είναι όμως η διαδικασία που ακολουθεί κάποιος όταν περάσει τη γυάλινη πόρτα του μαγαζιού;
«Η διαδικασία είναι απλή και βασίζεται στην φιλοσοφία μας: Αγοράζω τοπικά, Πουλάω τοπικά, Προσφέρω τοπικά. Μπορείς να αγοράσεις ρούχα, παπούτσια και αξεσουάρ από δεύτερο χέρι σε πολύ καλή κατάσταση και σε πολύ χαμηλές τιμές και να βγάλεις κέρδος φέρνοντας πράγματα σου στον χώρο του καταστήματος από τα οποία, όσα επιλέγονται, προωθούνται προς πώληση για το διάστημα των δέκα εβδομάδων. Με την πώληση τους κερδίζεις το 40% της τιμής πώλησης εισπράττοντας το κέρδος σου ανά πάσα στιγμή είτε χρηματικώς είτε εξαργυρώνοντας το με κάποια άλλη αγορά από το κατάστημα. Παράλληλα, μπορείς να προσφέρεις με το να δωρίσεις τα πράγματα σου, όπου εμείς με την πώληση τους αποδίδουμε το κέρδος σου στην Α21, εκστρατεία που βοηθάει θύματα εμπορίας ανθρώπων.
Μέχρι στιγμής οι γυναίκες και άντρες της Θεσσαλονίκης το έχουν αντιμετωπίσει πολύ θετικά και με χαρά. Μπορεί στην αρχή κάποιοι να είναι λίγο μπερδεμένοι με την όλη διαδικασία αλλά μόλις την εξηγήσουμε βλέπουμε ότι ανταποκρίνονται θετικά και διακρίνουμε χαμόγελα στα πρόσωπα τους. Φυσικά υπάρχει και μία μικρή μερίδα ανθρώπων ευτυχώς, που δεν αισθάνεται άνετα με αυτήν την ιδέα ακόμα. Δεν είναι, άλλωστε, συνηθισμένος σε κάτι τέτοιο ο κόσμος», αναφέρει η χαμογελαστή Μορφούλα.
Τα ίδια χαμόγελα συναντάς και στην ομάδα του "Paastel trike", ενός ηλεκτρικού ποδηλάτου που κάνει τις πρώτες του βόλτες στα στενά της πόλης και του διαδικτύου (www.paasteltrike.com).
«Πρόκειται για να ηλεκτρικό ποδήλατο, διαφορετικό από τα άλλα! Είναι τρίτροχο, διαθέτει μία αναπαυτική θέση οδήγησης, έχει αποθηκευτικούς χώρους και μπορείς να το χρησιμοποιείς όλο τον χρόνο, καθώς σε αυτό μπορεί να προσαρμοστεί ένας ανεμοθώρακας και ένα αδιάβροχο κάλυμμα. Η ιδέα δημιουργήθηκε στις αρχές του 2010 την περίοδο που τελειώναμε τις σπουδές μας και αναζητούσαμε μια επαγγελματική διέξοδο, μιας και οι διαθέσιμες θέσεις εργασίας στον τομέα μας ήταν ελάχιστες. Παρόλο που οι περισσότερες επιχειρήσεις κλείνουν, εμείς τολμήσαμε το επόμενο βήμα και εδώ και λίγο καιρό, είμαστε εταιρία γιατί πιστεύουμε πολύ στην ιδέα μας και θεωρούμε ότι προτείνουμε κάτι διαφορετικό και καινοτόμο», ανέφεραν οι δημιουργοί του οχήματος, Παντελής Ζάρκος και Στέλιος Πλακίδης.
Το κατασκευαστικό δίδυμο μαζί με την Άννα Χλιούρα στο τιμόνι της επικοινωνίας έχουν αποφασίσει να πατήσουν γκάζι και να αφήσουν πίσω τους το γκρίζο της κρίσης προσφέροντας μία οικονομική λύση.
«Για εμάς η περιβαλλοντική ευθύνη είναι πολύ σημαντική και βασικό κίνητρο για την κατασκευή του συγκεκριμένου ποδηλάτου, το οποίο είναι ένα μέσο μετακίνησης με μηδενικούς ρύπους. Από άποψη οικονομίας έχει σχεδόν μηδενικό κόστος χρήσης αλλά και συντήρησης. Μάλιστα, το γεγονός ότι θα υπάρχει κλειστή έκδοση στο προσεχές μέλλον μεγιστοποιεί τα οφέλη προς το περιβάλλον και προς την οικονομία μας.
Τρίτροχα ποδήλατα υπάρχουν εδώ και έναν αιώνα σχεδόν στο εξωτερικό, όμως η γεωμετρία του και το σύστημα πλαγιάσματος (tilting) του paastel trike είναι σχεδιασμένα και κατασκευασμένα εξ' ολοκλήρου από εμάς. Η χρήση του, άλλωστε, δε διαφοροποιείται από αυτή του ποδηλάτου. Όσο καλλιεργημένοι είναι οι Έλληνες όταν χρησιμοποιούν οποιοδήποτε μέσο μετακίνησης στο δρόμο, τόσο είναι και με το δικό μας όχημα».
Απαραίτητη παρέα για μία βόλτα με το ηλεκτρικό ποδήλατο είναι και η μουσική. Αυτό το κομμάτι το έχουν αναλάβει οι Los Mujeros. Μία ιδέα που γεννήθηκε από κάποιους μαθητές Λυκείου στην Πτολεμαΐδα πριν από κάποια χρόνια και πήρε σάρκα και οστά. Τους πετύχαμε λίγο πριν τη συναυλία τους στο Block 33 το Σάββατο και κάναμε "free download" την όρεξή τους για όμορφα πράγματα.
«H μπάντα ξεκίνησε με ένα εφηβικό brainstorming της στιγμής σε μία σοφίτα στην Πτολεμαΐδα το 2007 με αφορμή το Schoolwave. Θέλαμε να κάνουμε μουσική δική μας. Με τον καιρό μετά από διάφορα κύματα ερεθισμάτων διαμορφώθηκε η σημερινή κολεκτίβα με επιρροές αρκετά ετερόκλητες που ξεκινούν από μνήμες ρεμπέτικης ψυχεδέλειας, δε σταματούν στο βαλκανικό ηχόχρωμα και ξεσπούν σε electroswing και λάτιν μελωδίες. Πριν από λίγο καιρό παρουσιάσαμε τον πρώτο μας δίσκο με τίτλο "Sun after rain" και ετοιμαζόμαστε να παίξουμε ξανά στη Θεσσαλονίκη», αναφέρει ο Νάσος Πατσίκας.
Ο ίδιος κάπου ανάμεσα στις νότες έχει να μελετήσει και δικόγραφα καθώς πραγματοποιεί την άσκησή του ως δικηγόρος.
«Είμαι ασκούμενος δικηγόρος στην Πτολεμαΐδα οπότε το πενθήμερο Δευτέρας – Παρασκευής είναι γεμάτο δικόγραφα και παρά τη ρουτίνα οι ενέσεις αδρεναλίνης τόσο εντός όσο και εκτός δικαστηρίων δε λείπουν. Το Σαββατοκύριακο υπάρχει ωφέλιμος χρόνος για να αναπτύσσουμε τις ιδέες μας κι έτσι προβάρουμε αρκετές ώρες γιατί είναι οι μόνες μέρες που βρισκόμαστε στη Θεσσαλονίκη και οι οκτώ! Ξέρεις μουσικά η Θεσσαλονίκη έχει αλλάξει με την κρίση. Έχει γίνει καλύτερη , ομορφότερη, εμπνευσμένη και πιο φρέσκια. Στο κλάσμα με αριθμητή τη μουσική και με παρονομαστή τη δισκογραφική εταιρία ο αντιστρόφως ανάλογος χαρακτήρας του φαινομένου βγάζει μάτι. Ευτυχώς όσο πάει αυξάνεται ο αριθμητής.
Σε αυτήν ακριβώς την στιγμή απαιτείται ειλικρίνεια, απλότητα και όρεξη για ταξίδι και lives. Από υπόγες που τις αγνοεί το google map μέχρι τα μεγάλα φεστιβαλικά πατάρια. Αν το σταφύλι είναι η ζωή, το κρασί τού είναι η μουσική (μας). Βλέπουμε ταυτόχρονα τη ζωή υπό την ιδιότητα του ασκούμενου δικηγόρου, του δασκάλου, του φοιτητή της ιατρικής, της χρηματοοικονομικής, της διοίκησης επιχειρήσεων. Πολλές ποικιλίες «σταφυλιού».
Κι αν ο Νάσος έχει να κάνει με πράξεις νομοθετικού περιεχομένου ο Δημήτρης Καλαϊτζόπουλος έχει να κάνει με τρανσαμινάσες, ινωδογόνο και ομοκυστεΐνη.
«Από τη Δευτέρα ως την Παρασκευή είμαι στο νοσοκομείο για τις κλινικές της σχολής μου. Τα Σαββατοκύριακα κλεινόμαστε στο στούντιο μέχρι αργά το βράδυ και στη συνέχεια εξερευνούμε την πόλη μετά τα μεσάνυχτα. Η βραδιά που ετοιμάζουμε το Σάββατο είναι μία συναυλία που έχει στηθεί όλη με πολύ αγάπη (αν ήτανε φαγητό θα ήτανε σίγουρα σπιτικό) από εμάς με τη βοήθεια φίλων μας και ένα κομμάτι της playlist θα αποτελεί μέρος του δεύτερου δίσκου που βρίσκεται καθοδόν. Θα είναι μία γιορτή για τα εφτά μας χρόνια, δε θα λείπει κανένα μέλος της οικογένειας και θέλουμε όλο αυτό να το μοιραστούμε με όλο τον κόσμο.
Αυτό, άλλωστε, είναι και το νόημα μέσα στην κρίση. Να μοιράζεσαι. Ο πρώτος μας δίσκος υπάρχει από την πρώτη μέρα που κυκλοφόρησε σε youtube και soundcloud γιατί είμαστε υπέρ της προσβασιμότητας (ακόμα και οικονομικής) στη μουσική μας και αυτός είναι ένας λόγος που τελικά αποφασίσαμε να κυκλοφορήσει από εμάς και όχι από κάποια δισκογραφική. Ο δίσκος αυτός υπάρχει στο site μας «losmujeros.com» όπου το έχει επιμεληθεί ο φίλος μας Κωστας Καραγεώργος και στο Live στο Block 33 με κάθε εισιτήριο θα υπάρχει κωδικός για free download από τη σελίδα μας! Άλλωστε, δεν μπορείς να λέγεσαι Los Mujeros (γυναικάδες) αν δε φροντίζεις το κοινό σου!».
Φωτογραφίες (Renew/Paastel Trike): Γιώργος Πλανάκης
σχόλια