Δικαστική απόφαση υποχρεώνει την Μαρίνα Αμπράμοβιτς να πληρώσει 250.000 ευρώ στον πρώην σύντροφό της Ουλάι

Δικαστική απόφαση υποχρεώνει την Μαρίνα Αμπράμοβιτς να πληρώσει 250.000 ευρώ στον πρώην σύντροφό της Ουλάι Facebook Twitter
Οι δύο δημιουργοί στην τελευταία τους κοινή περφόρμανς
1


Ένα μεγάλο ποσό καλείται να πληρώσει η διασημότερη ίσως σύγχρονη performance artist Μαρίνα Αμπράμοβιτς, μετά από αγωγή του πρώην συντρόφου της Ουλάι (Φρανκ Ούβε Λαϊζίπεν).

Οι δύο καλλιτέχνες υπήρξαν σύντροφοι και συν-δημιουργοί για περισσότερο από μια δεκαετία πριν από το χωρισμό τους το 1988, περίοδο κατά την οποία δημιούργησαν μια σειρά έργων.


Πριν από περίπου έναν χρόνο ο Ουλάι κατέθεσε αγωγή σε βάρος της Αμπράμοβιτς υποστηρίζοντας πως η πρώην σύντροφός του είχε παραβιάσει τους όρους σε συμβόλαιο που είχαν συνάψει μεταξύ τους από το 1999. Σύμφωνα με αυτό, όσα κοινά τους έργα πωλούνταν, το 60% των κερδών θα πήγαινε στην γκαλερί, το 30% στην Αμπράμοβιτς και το 20% στον Ουλάι. Όπως ισχυρίστηκε ο Ουλάι αυτό δεν συνέβη καθώς η Αμπράμοβιτς δεν τον ενημέρωνε για τις πωλήσεις και μόνο τέσσερις φορές του κατέβαλε το ποσοστό πώλησης κατά τα τελευταία 16 χρόνια.


Το δικαστήριο του Άμστερνταμ που εκδίκασε την αγωγή αποφάνθηκε ότι ο Ουλάι είχε το δικαίωμα του 20% των καθαρών κερδών από τις πωλήσεις των έργων και αποφάσισε ότι η Αμπράμοβιτς θα πρέπει να του καταβάλει περί τις 250.000 ευρώ για δικαιώματα των έργων που έχει πωλήσει καθώς και περίπου 23.000 ευρώ για νομικά έξοδα.

Δικαστική απόφαση υποχρεώνει την Μαρίνα Αμπράμοβιτς να πληρώσει 250.000 ευρώ στον πρώην σύντροφό της Ουλάι Facebook Twitter
Ο Ulay (Frank Uwe Laysiepen)


Επιπλέον, η καλλιτέχνις θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι όλα τα έργα από το 1976 έως το 1980 και από το 1981 έως το 1988 είναι συμπαραγωγές με τον Ουλάι, ενώ σε διάστημα 15 ημερών θα πρέπει να παραδώσει γραπτή αναφορά με όλες τις αναπαραγωγές των έργων από το 2007 μέχρι και σήμερα και τις πωλήσεις αυτών.


Σε δηλώσεις του ο Ουλάι είπε ότι η όλη νομική διαδικασία ήταν «δυσάρεστη και στενάχωρη» και την παρομοίωσε σαν να έδινε μάχη με τον καρκίνο. «Κέρδισα την υπόθεση στα πιο κρίσιμα σημεία. Ήταν σαν να έφυγε ένα βάρος από πάνω μου, σωματικό και ψυχικό», είπε. «Ήταν μία μάχη με έναν επιθετικό καρκίνο που απειλούσε τη ζωή μου, η νομική μάχη με την Αμπράμοβιτς απειλούσε την ύπαρξή μου. Κατά τη γνώμη μου η δικαστική απόφαση ήταν δίκαιη και απεκατέστησε την αλήθεια».

1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
ΕΛΕΝΗ ΤΖΑΝΝΑΤΟΥ
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ
Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Culture / Κοντσέρτα του Μότσαρτ σε όργανα εποχής από τους μουσικούς της Καμεράτας

Η συναυλία του βραβευμένου αθηναϊκού συνόλου, το οποίο φημίζεται για τις ιστορικές πρακτικές ερμηνείας του σε όργανα εποχής, αποτελεί συμπαραγωγή του Μεγάρου Μουσικής Αθηνών και των Μουσικών της Καμεράτας.