Έρευνα: Tο DNA δεν προδιαγράφει τη μοίρα ενός ανθρώπου

Έρευνα: Tο DNA δεν προδιαγράφει τη μοίρα ενός ανθρώπου Facebook Twitter
0

Ένας υγιεινός τρόπος ζωής (όχι κάπνισμα, έλεγχος βάρους, σωματική άσκηση, καλή διατροφή) μπορεί να μειώσει στο μισό τον κίνδυνο καρδιοπάθειας, ακόμη και σε όσους ανθρώπους έχουν μεγάλη γενετική προδιάθεση για έμφραγμα ή ανακοπή.

Αυτό διαπίστωσε μια νέα διεθνής επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά δείχνει ότι ακόμη και οι άνθρωποι που στο DNA τους έχουν γονίδια υψηλού καρδιαγγειακού κινδύνου, μπορούν να αντισταθμίσουν σε ένα σημαντικό βαθμό τον κίνδυνο, εφόσον ακολουθούν συστηματικά τους κανόνες της υγιεινής διατροφής.

 Με άλλα λόγια, επιβεβαιώνεται ότι το DNA δεν αποτελεί την μοίρα ενός ανθρώπου. Συνεπώς, αν οι γονείς ή τα αδέρφια ενός ανθρώπου πέθαναν από έμφραγμα, δεν πρέπει κανείς να τρέμει ότι κατ' ανάγκη θα πάθει το ίδιο - αρκεί να προσέχει πώς ζει.

 Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή γενετικής Σεκάρ Καθιρεζάν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και του Γενικου Νοσοκομείου της Μασαχουσέτης, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αμερικανικό ιατρικό περιοδικό "New England Journal of Medicine", ανέλυσαν γενετικά και κλινικά στοιχεία για πάνω από 55.000 άτομα.

 Κάθε συμμετέχων «βαθμολογήθηκε» για το ατομικό γενετικό ρίσκο που αντιμετώπιζε σε σχέση με έμφραγμα, καρδιακή ανακοπή ή άλλο καρδιαγγειακό πρόβλημα. Παράλληλα, αξιολογήθηκε πόσο υγεινά ζούσε ο καθένας, με βάση τέσσερις παράγοντες (κάπνισμα, βάρος, άσκηση, διατροφή). Στη συνέχεια, έγινε συσχέτιση ανάμεσα στις δύο «βαθμολογίες»: του γενετικού κινδύνου και του υγιεινού τρόπου ζωής.

 Διαπιστώθηκε αφενός ότι ο γενετικός παράγων μπορεί να αυξήσει σημαντικά τον κίνδυνο για την καρδιά έως κατά 90%, αφετέρου ότι ο υγιεινός τρόπος ζωής μπορεί να μειώσει αυτόν τον κίνδυνο. Τα άτομα με το πιο επιβαρημένο DNA έχουν κατά 50% μικρότερο κίνδυνο εμφράγματος ή άλλου καρδιαγγειακού προβλήματος, αν ζουν υγιεινά.

 Ένας άνθρωπος με «κακά» γονίδια και ταυτόχρονα «κακό» τρόπο ζωής έχει κατά μέσο όρο πιθανότητα σχεδόν 11% να πάθει έμφραγμα ή ανακοπή μέσα στην επόμενη δεκαετία, ενώ αν ζει σωστά ο κίνδυνος μειώνεται στο 5%. Θα διερευνηθεί περαιτέρω στο μέλλον ποιός συγκεκριμένα παράγων του τρόπου ζωής αντισταθμίζει περισσότερο τον γενετικό κίνδυνο για την καρδιά.

 Οι ερευνητές επεσήμαναν πάντως ότι ισχύει και το αντίστροφο, δηλαδή ακόμη κι αν κανείς έχει ευνοηθεί γενετικά, προκαλεί την τύχη του, αν ζει ανθυγιεινά. Οι άνθρωποι με «καλά» γονίδια και «καλό» τρόπο ζωής έχουν 3% πιθανότητα να πάθουν κάτι μέσα στη δεκαετία, αν όμως ζουν ανθυγιεινά, τότε ο κίνδυνος ανεβαίνει σχεδόν στο 6%, δηλαδή διπλασιάζεται.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Τech & Science / Τα πρόωρα νεογνά έχουν χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο και εισόδημα ως ενήλικες, δείχνει έρευνα

Οι πρόωρες γεννήσεις και οι συναφείς γνωστικές, αναπτυξιακές και σωματικές επιπτώσεις της προωρότητας στην υγεία συνδέονται με χαμηλότερο εισόδημα από την απασχόληση, περιορισμένη εγγραφή σε πανεπιστήμια και χαμηλότερο μορφωτικό επίπεδο μέχρι την ηλικία των 28 ετών
LIFO NEWSROOM
Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Τech & Science / Νυχτερίδες βαμπίρ τρέχουν σε διάδρομο και αποκαλύπτουν πώς χρησιμοποιούν το αίμα που καταναλώνουν

Για να επιβεβαιώσουν τις υποθέσεις τους, οι ερευνητές τάισαν τις νυχτερίδες με αίμα αγελάδας εμπλουτισμένο με αμινοξέα, τα οποία παρακολούθησαν με ειδικές μοριακές ετικέτες
LIFO NEWSROOM
Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Τech & Science / Ο πρώτος ξύλινος δορυφόρος στον κόσμο εκτοξεύεται στο διάστημα σε δοκιμή για την εξερεύνηση του Άρη

Ο δορυφόρος θα παραμείνει σε τροχιά για έξι μήνες, δίνοντας στους επιστήμονες τη δυνατότητα να παρατηρήσουν την απόδοση του ξύλου στο διάστημα και να αξιολογήσουν τις πιθανές του εφαρμογές στις επερχόμενες διαστημικές αποστολές
LIFO NEWSROOM
«Space Race»: Πώς η Ινδία φτάνει στον Άρη για λιγότερο από όσο κόστισε το «Gravity» 

Τech & Science / «Space Race»: Πώς η Ινδία στέλνει διαστημόπλοια στη Σελήνη και στον Άρη με πολύ λιγότερα χρήματα από τις ΗΠΑ

Η Ινδία κατασκευάζει εγχώρια όλα όσα χρειάζεται το διαστημικό της πρόγραμμα, καταφέρνοντας έτσι να ανταγωνίζεται τις ΗΠΑ και τη Ρωσία στην «κούρσα» της διαστημικής εξερεύνησης δαπανώντας πολύ λιγότερα χρήματα
LIFO NEWSROOM