«Οι δημοσκοπήσεις συνεχίζουν να κάνουν λάθος» δήλωσε σήμερα ευδιάθετος ένας φίλος του Γάλλου προέδρου Φρανσουά Ολάντ, που βλέπει τα ποσοστά της δημοτικότητάς του να κατακρημνίζονται βάσει των ερευνών, στον απόηχο της τελευταίας εκλογικής αναμέτρησης που αναστάτωσε τους δημοσκόπους, καθώς δεν κατάφεραν να προβλέψουν την έκβασή της.
Ο Σοσιαλιστής επικεφαλής του γαλλικού Κράτους δεν έχει ακόμη αποφασίσει εάν θα θέσει υποψηφιότητα για μια δεύτερη θητεία – μια υποψηφιότητα που ενδεχομένως θα ισοδυναμούσε με απόπειρα πολιτικής αυτοκτονίας, σύμφωνα με αναλυτές – την ώρα που οι δημοσκοπήσεις καταδεικνύουν ότι δεν θα καταφέρει καν να εξασφαλίσει διψήφιο ποσοστό εάν επιμείνει και προχωρήσει ως υποψήφιος στις επόμενες προεδρικές εκλογές.
Η εμπειρία του πρώην πρωθυπουργού Φρανσουά Φιγιόν εξάλλου του δίνει τροφή για σκέψη, όπως επίσης η απόφαση της Βρετανίας να εγκαταλείψει την ΕΕ και η νίκη του Ντόναλντ Τραμπ στις προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ, καθώς όλα τα παραπάνω εντείνουν τα ερωτήματα σχετικά με την ακρίβεια των δημοσκοπήσεων.
Ο Φρανσουά Φιγιόν βρισκόταν πίσω από τους αντιπάλους του βάσει των δημοσκοπήσεων στην εκστρατεία ενόψει των προκριματικών εκλογών για το χρίσμα της συντηρητικής παράταξης αλλά κατάφερε να ξεπεράσει ακόμα και τις πλέον αισιόδοξες προβλέψεις χθες Κυριακή, κερδίζοντας τον πρώτο γύρο με μια διαφορά της τάξεως του 15% από το δεύτερο Αλέν Ζιπέ.
«Ο Φιγιόν συγκέντρωνε ποσοστό 8% τον Αύγουστο, βρέθηκε στο 30% την Παρασκευή, κατόπιν εξασφάλισε το 44% (στην πραγματική ψηφοφορία)» επισήμανε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο φίλος του Γάλλου προέδρου, που δεν θέλησε να κατονομαστεί.
«Οι εκλογές δεν κερδίζονται προκαταβολικά και τίποτα δεν συμβαίνει με τον τρόπο που το περιμένεις» συμπλήρωσε.
Η επόμενη δοκιμασία για τους δημοσκόπους και το αν μπορούν να προβλέψουν τη διάθεση του εκλογικού σώματος είναι την 27η Νοεμβρίου, στον δεύτερο γύρο των προκριματικών εκλογών της Δεξιάς μεταξύ του Φιγιόν και του Ζιπέ.
Είναι η πρώτη φορά που το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων και οι σύμμαχοί του επιλέγουν μέσω δύο γύρων προκριματικών εκλογών τον υποψήφιό τους και το σύστημα είναι νέο στη Γαλλία, καθώς έχει μονάχα ξαναχρησιμοποιηθεί το 2011 από τους Σοσιαλιστές.
Οποιοσδήποτε από τους εκλογικούς καταλόγους μπορεί να ψηφίσει στις προκριματικές και το exit poll στο πρώτο γύρο που διενήργησε το Elabe για λογαριασμό του BFM TV καταδεικνύει ότι το 37% εκείνων που ψήφισαν το Σαββατοκύριακο δεν συνδεόταν με το κόμμα των Ρεπουμπλικάνων που διοργάνωσε την αναμέτρηση.
Ο ΠΑΡΑΓΟΝΤΑΣ ΤΩΝ ΑΝΤΙΠΑΛΩΝ ΤΟΥ ΣΑΡΚΟΖΙ
Το 15% των ερωτηθέντων δήλωσε ότι προέρχεται από την αριστερά, το 8% από το ακροδεξιό Εθνικό Μέτωπο της Μαρίν Λεπέν. Ένα 14% δήλωσε ότι δεν είναι βέβαιο για την προσχώρησή του. Πολλοί από τους ερωτηθέντες, εντούτοις, ενώ στόχευαν να επηρεάσουν το αποτέλεσμα, δεν ψήφισαν απαραίτητα τον υποψήφιο που ήλπιζαν ότι θα επικρατήσει στις προεδρικές εκλογές.
Μια δημοσκόπηση του Harris ενίσχυσε την ιδέα ότι η ψηφοφορία τακτικής υπήρξε σημαντικός παράγοντας.
Στην πρώτη δημοσκόπηση μετά τον πρώτο γύρο των προκριματικών το 40% των ερωτηθέντων που ψήφισε τον Φιγιόν το έκανε για να εμποδίσει τον σκληρό πρώην πρόεδρο Νικολά Σαρκοζί να νικήσει.
Το 70% των προσώπων που ψήφισαν τον Ζιπέ επιχειρούσε επίσης να εμποδίσει τον Σαρκοζί. Ανεπίσημα στοιχεία καταδεικνύουν επίσης ότι η ψήφος υπέρ του Ζιπέ στηρίχθηκε και από πρόσωπα που κλίνουν προς την αριστερά, τα οποία δεν ήθελαν σε καμία περίπτωση το πρόσωπο που ηγήθηκε της Γαλλίας το διάστημα 2007-2012 να αναλάβει εκ νέου την εξουσία.
«Δεν θέλω να δω τον Σαρκοζί στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών, και πολλοί πιστεύουν» το ίδιο, δήλωσε η 51χρονη Ναταλί Φιλιπινί στο Reuters αφού ψήφισε υπέρ του Ζιπέ στο Παρίσι την Κυριακή.
Στην αναμέτρηση της Κυριακής ψήφισαν 4 εκατομμύρια άνθρωποι, μια προσέλευση υψηλότερη σε σύγκριση με τα 2,6 εκατομμύρια που ψήφισαν στον πρώτο γύρο των προκριματικών των Σοσιαλιστών το 2011.
Στη Γαλλία, 44 εκατομμύρια άνθρωποι έχουν δικαίωμα ψήφου και τόσο οι αριθμοί όσο και τα προφίλ εκείνων που αναμένεται να πάνε να ψηφίσουν στις εκλογές της επόμενης Κυριακής θεωρούνται αχαρτογράφητο έδαφος.
Ο Σαρκοζί δεν είναι ο μοναδικός που επλήγη από την αρνητική ψήφο ή την ψήφο τακτικής, κατά τον Πατρίκ Λαφάρζ, έναν πολιτικό αναλυτή, που πιστεύει ότι ο Φιγιόν ήταν εκείνος που επωφελήθηκε από την αντίδραση εναντίον των αντιπάλων του, οι οποίοι βρέθηκαν αντιμέτωποι με τον νόμο.
Ο Νικολά Σαρκοζί βρίσκεται στο επίκεντρο δικαστικής έρευνας για παραβάσεις στο ζήτημα της χρηματοδότησής της προηγούμενης προεκλογικής του εκστρατείας. Αρνείται τις κατηγορίες. Εντωμεταξύ ο Ζιπέ το 2004 έχασε την έφεση εναντίον μιας καταδικαστικής απόφασης για κατάχρηση δημοσίων πόρων.
«Οι Γάλλοι ήθελαν να τιμωρήσουν εκείνους που αντιμετωπίζουν νομικά προβλήματα», έκρινε ο Λαφάρζ στο ραδιοφωνικό δίκτυο France Info σήμερα.