Παλαιο-ακτογραμμές, θαμμένες κοίτες μικρών ποταμο-χειμάρρων, βυθισμένες αρχαίες κατασκευές και πιθανές θέσεις αρχαίων ναυαγίων άγνωστων μέχρι σήμερα, εντοπίστηκαν και καταγράφηκαν κατά την πρώτη υποθαλάσσια γεωμορφολογική και γεωαρχαιολογική έρευνα, που πραγματοποιήθηκε στην περιοχή ανάμεσα στα νησιά Δήλος και Ρήνεια, το χρονικό διάστημα 4 και 5 Νοεμβρίου 2016.
Όπως πληροφορεί με ανακοίνωσή του το υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού, κατά την έρευνα, που διεξήχθη από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων (ΕΕΑ), σε συνεργασία με τη Γαλλική Σχολή Αθηνών (ΓΣΑ) και το Ελληνικό Κέντρο Θαλασσίων Ερευνών (ΕΛΚΕΘΕ), αποτυπώθηκε με μεγάλη λεπτομέρεια η βαθυμετρία του πυθμένα και αποκαλύφθηκε το υποβρύχιο τοπίο, με την χρήση του Πλοίου Επιστημονικών Ερευνών «Αλκυών» του ΕΛΚΕΘΕ.
Οι ανακαλύψεις έγιναν με τη βοήθεια σύγχρονων τεχνικών και μεθόδων, όπως πολυδεσμική βαθυμετρία, μορφολογική αποτύπωση με ηχοβολιστή πλευρικής σάρωσης και τομογραφία υποδομής πυθμένα. Τα αποτελέσματα της έρευνας θα συνδυαστούν με τα δεδομένα τα οποία συλλέχθηκαν κατά τη διάρκεια της υποβρύχιας αρχαιολογικής έρευνας, που έγινε τον περασμένο Σεπτέμβριο από την Εφορεία Εναλίων Αρχαιοτήτων και τη Γαλλική Σχολή Αθηνών.
Επιστημονικοί υπεύθυνοι της έρευνας από πλευράς ΕΕΑ, ήταν η καταδυόμενη αρχιτέκτονας Αικατερίνη Ταγωνίδου, από πλευράς της Γαλλικής Αρχαιολογικής Σχολής, ο Antoine Chabrol, επιστημονικό μέλος της Σχολής και ο δρ Βασίλης Καψιμάλης, από πλευράς του ΕΛΚΕΘΕ.
σχόλια