Όταν ο δρ. Pierre-Emmanuel Bouet ανακάλυψε ότι η 33χρονη έγκυος είχε ένα ζευγάρι πόδια να προεξέχουν από τη μήτρα - το όργανο στο οποίο ολόκληρο έμβρυο παραδοσιακά κυοφορείται πριν γεννηθεί, έμεινε εμβρόντητος.
«Έμεινα έκπληκτος όταν το ανακάλυψα», έγραψε σε ένα e-mail στην Washington Post, αναφερόμενος στο τμήμα του αμνιακού σάκου που είχε δημιουργήσει κοίλη και είχε βγει εκτός μήτρας στη γυναίκα της οποίας τον υπέρηχο είχε στα χέρια του.
«Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να ζητήσω από τους συναδέλφους μου να επιβεβαιώσουν τη διάγνωση μου», αναφέρει ο γιατρός που αντιμετώπισε το περιστατικό στη Γαλλία. Μια τέτοια ανωμαλία ήταν τόσο σπάνια, που όπως αναφέρεται στην εφημερίδα και επιστημονικά περιοδικά, υπήρχαν μόνο 26 ακόμη καταγεγραμμένες περιπτώσεις στην ιστορία της μαιευτικής ιατρικής.
Ωστόσο η αιτία δεν κρύβεται στο έμβρυο και δεν προκάλεσαν τα πόδια του τη ρήξη. Αντ' αυτού, το ιστορικό της γυναίκας, η οποία είχε κάνει πέντε καισαρικές σε προηγούμενες γεννήσεις. Όπως λένε οι γιατροί, οι καισαρικές αυτές μπορεί να έκαναν πιο άκαμπτα κάποια σημεία της μήτρας, κάνοντας τις γύρω περιοχές πιο ευαίσθητες και εξασθενημένες. Η πίεση και η ανάπτυξη του βρέφους προκάλεσαν το «άνοιγμα» το οποίο με τη σειρά του έδωσε χώρο στο βρέφος και συγκεκριμένα, στα πόδια του. Οι γιατροί αναφέρουν πως ενδεχομένως να προκλήθηκε κάποιο σκίσιμο το οποίο επέτρεψε αυτή την ασυνήθιστη ανάπτυξη
Η μητέρα δεν αισθανόταν κάτι από τη ρήξη ενώ δεν εμφάνιζε κανένα σύμπτωμα. Οι γυναίκες με ρήξεις της μήτρας αισθάνονται συνήθως πόνο, δήλωσε ο Bouet, αλλά σε αυτή την περίπτωση δεν προκλήθηκε καμία υποψία πως κάτι δεν πήγαινε καλά.
Παρόλα αυτά, ο κίνδυνος ότι η ολόκληρη η μήτρα της γυναίκας θα μπορούσε να σπάσει, με αποτέλεσμα την εσωτερική αιμορραγία, ήταν ορατός ενώ υπήρχε και σοβαρό ενδεχόμενο πρόωρου τοκετού. «Δεδομένης της υψηλής επικινδυνότητας επιπλοκών εισηγήθηκα στο ζευγάρι μια πρώιμη ιατρική διακοπή της κύησης στις 22 εβδομάδες κύησης», είπε ο γιατρός. Το ζευγάρι, ωστόσο, επέλεξε να προχωρήσει. Οκτώ εβδομάδες αργότερα, το παιδί τους γεννήθηκε, μέσω καισαρική τομής και σήμερα είναι υγιέστατο.