Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter
Εκ πρώτης όψεως, η πρακτική τρομάζει, όμως, όσοι τη δοκίμασαν επιμένουν για το αποτέλεσμα της...
0

Το καλύτερο θα ήταν, το παρόν κείμενο να ξεκινήσει με την προειδοποίηση ότι δεν απευθύνεται σε άτομα με κλειστοφοβία, σε ανθρώπους που μισούν τα στενά ρούχα και φυσικά με την ένδειξη να μη επιχειρηθεί στο σπίτι. Κατά τα λοιπά, το "οtonamaki" είναι μία ιαπωνική θεραπευτική πρακτική που έχει γίνει viral μέσω των social media και όσοι το δοκίμασαν έχουν να πουν πολλά καλά για την αποτελεσματικότητα του. 

Η αυτολεξεί μετάφραση της λέξης σημαίνει "ενήλικη περίδεση" και, παρά την πρώτη εντύπωση, δεν παραπέμπει σε κάποια σεξουαλική διαστροφή. Αντιθέτως, θεωρείται θεραπευτική μέθοδος για προβλήματα που σχετίζονται με την στάση του σώματος και το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος στην Ιαπωνία. Η βασική ιδέα του "otonamaki" προέκυψε από μία άλλη πρακτική με την ονομασία "οhinamaki", την γνωστή περίτεχνη περίδεση των βρεφών, κατά τα παλαιότερα χρόνια, μέθοδος που βοηθούσε τη σωστή σωματική τους διάπλαση. 

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού και social media, κάθε συνεδρία "otonamaki" δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά και περιλαμβάνει την περίδεση του ασθενούς με ένα μεγάλο ύφασμα, σαν σεντόνι, από το οποίο μπορεί να αναπνεύσει. Το δέσιμο "αγκαλιάζει" σφιχτά όλο το σώμα -και το κεφάλι- και στόχο έχει τη χαλάρωση (!) αυτού που το επιλέγει ως μέθοδο καταπολέμησης κραμπών και ακαμψίας εξαιτίας της καθιστικής ζωής. 

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον Orie Matsuo της εταιρείας "Kyoko Proportion" - μίας από τις πολλές που προμηθεύει πελάτες με τα ειδικά σεντόνια- οι καταναλωτές εμφανίζονται απολύτως ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της περίδεσης τους. "Μοιάζει δύσκολο και στενάχωρο όλο αυτό, ότι θα πάθεις κράμπα τουλάχιστον, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Μετά τη συνεδρία ένιωθα καλύτερα την πλάτη και τους ώμους μου", εξηγεί ένας πελάτης, μιλώντας στο BBC. Και δεν είναι ο μόνος. Πολλοί καταναλωτές έχουν ήδη καταθέσει -μέσω των social media- την εμπειρία τους, μετά από μερικές συνεδρίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια χαλαρωτική μέθοδο που ξεκουράζει όλο το σώμα και κυρίως την σπονδυλική στήλη.   

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη πρακτική και δεν πείθονται για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της. Ένας χρήστης του Twitter δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τρομακτικό το όλο εγχείρημα, σαν βγαλμένο από ταινία τρόμου. 

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter
Ορκισμένοι οπαδοί της μεθόδου ποστάρουν το "πριν" και "μετά" της "ενήλικης περίδεσης"

Για την ιστορία, το "οtonamaki" εφευρέθηκε από τη διάσημη γιαπωνέζα μαία Nobuko Watanabe, η οποία επίσης έχει σχεδιάσει μία εύχρηστη ζώνη για εγκύους, επίσης, ευπώλητη στη χώρα της. Ωστόσο, ούτε η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να πείθεται από την αποτελεσματικότητα -και κυρίως την ασφάλεια- αυτής της πρακτικής. 

Ήδη, φυσιοθεραπευτές, όπως ο Visvanathan Ravi, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μέθοδο, εξηγώντας ότι το ανθρώπινο σώμα σε μία τέτοια στάση για περισσότερα από 20 λεπτά έχει να χάσει, αλλά όχι να κερδίσει. Η αφύσικη στάση της σπονδυλικής στήλης, εξηγεί, ο ίδιος εγκυμονεί προβλήματα στο άμεσο και απώτερο μέλλον... 

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter
...Και άλλοι αντιμετωπίζουν τη νέα μόδα με τρόμο

Με στοιχεία από BBC, Newsline.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Υγεία & Σώμα / «Το αλκοόλ προκαλεί καρκίνο»: Η Ιρλανδία γίνεται η πρώτη χώρα που καθιερώνει την προειδοποίηση στις ετικέτες των ποτών

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Ιούλιο, σχεδόν οι μισοί Ευρωπαίοι δεν γνωρίζουν ότι υπάρχει σχέση μεταξύ της κατανάλωσης αλκοόλ και της πιθανότητας να προσβληθούν από επτά τύπους καρκίνου.
THE LIFO TEAM
Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Υγεία & Σώμα / Πόσο διαφορετικά είναι στην πραγματικότητα τα ανδρικά προϊόντα περιποίησης από τα γυναικεία;

Νέες μάρκες εμφανίζονται διαρκώς στη βιομηχανία της ανδρικής περιποίησης. Το ερώτημα όμως παραμένει: χρειάζονται πραγματικά οι άνδρες τόσα πολλά εξειδικευμένα προϊόντα;
THE LIFO TEAM
Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Επιστήμες / Η Ελληνίδα που θέλει να θεραπεύσει τη νόσο του Κρον

Η Νεφέλη Σκούφου-Παπουτσάκη ανήκει στους επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Κέμπριτζ που δημιούργησαν «μίνι έντερα» προκειμένου να βοηθήσουν στην κατανόηση της νόσου του Κρον και στην εύρεση ακριβέστερων και πιο εξατομικευμένων θεραπειών.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
«Θα το κάνω για μένα»: Πόσο υαλουρονικό αντέχει το συκώτι και η αισθητική μας;

Υγεία & Σώμα / «Θα κάνω υαλουρονικό στα χείλη, θα το κάνω για μένα»: Μας έχουν καταστρέψει οι Καρντάσιαν;

Πόσο εντάξει είναι να κάνουν οι έφηβοι fillers; Πώς φτάσαμε να κάνουμε botox ακόμα και στο κομμωτήριο; Και τι μπορεί να πάει στραβά με τα ενέσιμα; Μία δερματολόγος και μια ψυχοθεραπεύτρια απαντούν.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Φάκελος Υγεία / Αποκατάσταση ασθενών: Η μαύρη τρύπα του ΕΣΥ

Το κουβάρι της αποκατάστασης των ασθενών στο δημόσιο σύστημα υγείας είναι μπλεγμένο και πολυδιάστατο, κι όταν πιάσει κανείς το νήμα διαπιστώνει ότι αναφύονται δύσκολα κοινωνικά ζητήματα, που συνήθως κρύβονται κάτω από το χαλί της επικαιρότητας.
ΝΤΙΝΑ ΚΑΡΑΤΖΙΟΥ