Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter
Εκ πρώτης όψεως, η πρακτική τρομάζει, όμως, όσοι τη δοκίμασαν επιμένουν για το αποτέλεσμα της...
0

Το καλύτερο θα ήταν, το παρόν κείμενο να ξεκινήσει με την προειδοποίηση ότι δεν απευθύνεται σε άτομα με κλειστοφοβία, σε ανθρώπους που μισούν τα στενά ρούχα και φυσικά με την ένδειξη να μη επιχειρηθεί στο σπίτι. Κατά τα λοιπά, το "οtonamaki" είναι μία ιαπωνική θεραπευτική πρακτική που έχει γίνει viral μέσω των social media και όσοι το δοκίμασαν έχουν να πουν πολλά καλά για την αποτελεσματικότητα του. 

Η αυτολεξεί μετάφραση της λέξης σημαίνει "ενήλικη περίδεση" και, παρά την πρώτη εντύπωση, δεν παραπέμπει σε κάποια σεξουαλική διαστροφή. Αντιθέτως, θεωρείται θεραπευτική μέθοδος για προβλήματα που σχετίζονται με την στάση του σώματος και το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος στην Ιαπωνία. Η βασική ιδέα του "otonamaki" προέκυψε από μία άλλη πρακτική με την ονομασία "οhinamaki", την γνωστή περίτεχνη περίδεση των βρεφών, κατά τα παλαιότερα χρόνια, μέθοδος που βοηθούσε τη σωστή σωματική τους διάπλαση. 

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter

Σύμφωνα με όσα καταγράφονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού και social media, κάθε συνεδρία "otonamaki" δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά και περιλαμβάνει την περίδεση του ασθενούς με ένα μεγάλο ύφασμα, σαν σεντόνι, από το οποίο μπορεί να αναπνεύσει. Το δέσιμο "αγκαλιάζει" σφιχτά όλο το σώμα -και το κεφάλι- και στόχο έχει τη χαλάρωση (!) αυτού που το επιλέγει ως μέθοδο καταπολέμησης κραμπών και ακαμψίας εξαιτίας της καθιστικής ζωής. 

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter

Σύμφωνα με τον Orie Matsuo της εταιρείας "Kyoko Proportion" - μίας από τις πολλές που προμηθεύει πελάτες με τα ειδικά σεντόνια- οι καταναλωτές εμφανίζονται απολύτως ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της περίδεσης τους. "Μοιάζει δύσκολο και στενάχωρο όλο αυτό, ότι θα πάθεις κράμπα τουλάχιστον, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Μετά τη συνεδρία ένιωθα καλύτερα την πλάτη και τους ώμους μου", εξηγεί ένας πελάτης, μιλώντας στο BBC. Και δεν είναι ο μόνος. Πολλοί καταναλωτές έχουν ήδη καταθέσει -μέσω των social media- την εμπειρία τους, μετά από μερικές συνεδρίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια χαλαρωτική μέθοδο που ξεκουράζει όλο το σώμα και κυρίως την σπονδυλική στήλη.   

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter

Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη πρακτική και δεν πείθονται για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της. Ένας χρήστης του Twitter δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τρομακτικό το όλο εγχείρημα, σαν βγαλμένο από ταινία τρόμου. 

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter
Ορκισμένοι οπαδοί της μεθόδου ποστάρουν το "πριν" και "μετά" της "ενήλικης περίδεσης"

Για την ιστορία, το "οtonamaki" εφευρέθηκε από τη διάσημη γιαπωνέζα μαία Nobuko Watanabe, η οποία επίσης έχει σχεδιάσει μία εύχρηστη ζώνη για εγκύους, επίσης, ευπώλητη στη χώρα της. Ωστόσο, ούτε η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να πείθεται από την αποτελεσματικότητα -και κυρίως την ασφάλεια- αυτής της πρακτικής. 

Ήδη, φυσιοθεραπευτές, όπως ο Visvanathan Ravi, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μέθοδο, εξηγώντας ότι το ανθρώπινο σώμα σε μία τέτοια στάση για περισσότερα από 20 λεπτά έχει να χάσει, αλλά όχι να κερδίσει. Η αφύσικη στάση της σπονδυλικής στήλης, εξηγεί, ο ίδιος εγκυμονεί προβλήματα στο άμεσο και απώτερο μέλλον... 

Γιατί οι Γιαπωνέζοι τυλίγονται σφιχτά σε ένα σεντόνι; - Η νέα εναλλακτική θεραπεία που έγινε μόδα Facebook Twitter
...Και άλλοι αντιμετωπίζουν τη νέα μόδα με τρόμο

Με στοιχεία από BBC, Newsline.com

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ