Το καλύτερο θα ήταν, το παρόν κείμενο να ξεκινήσει με την προειδοποίηση ότι δεν απευθύνεται σε άτομα με κλειστοφοβία, σε ανθρώπους που μισούν τα στενά ρούχα και φυσικά με την ένδειξη να μη επιχειρηθεί στο σπίτι. Κατά τα λοιπά, το "οtonamaki" είναι μία ιαπωνική θεραπευτική πρακτική που έχει γίνει viral μέσω των social media και όσοι το δοκίμασαν έχουν να πουν πολλά καλά για την αποτελεσματικότητα του.
Η αυτολεξεί μετάφραση της λέξης σημαίνει "ενήλικη περίδεση" και, παρά την πρώτη εντύπωση, δεν παραπέμπει σε κάποια σεξουαλική διαστροφή. Αντιθέτως, θεωρείται θεραπευτική μέθοδος για προβλήματα που σχετίζονται με την στάση του σώματος και το τελευταίο διάστημα κερδίζει έδαφος στην Ιαπωνία. Η βασική ιδέα του "otonamaki" προέκυψε από μία άλλη πρακτική με την ονομασία "οhinamaki", την γνωστή περίτεχνη περίδεση των βρεφών, κατά τα παλαιότερα χρόνια, μέθοδος που βοηθούσε τη σωστή σωματική τους διάπλαση.
Σύμφωνα με όσα καταγράφονται σε Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης του εξωτερικού και social media, κάθε συνεδρία "otonamaki" δεν διαρκεί περισσότερο από 20 λεπτά και περιλαμβάνει την περίδεση του ασθενούς με ένα μεγάλο ύφασμα, σαν σεντόνι, από το οποίο μπορεί να αναπνεύσει. Το δέσιμο "αγκαλιάζει" σφιχτά όλο το σώμα -και το κεφάλι- και στόχο έχει τη χαλάρωση (!) αυτού που το επιλέγει ως μέθοδο καταπολέμησης κραμπών και ακαμψίας εξαιτίας της καθιστικής ζωής.
Σύμφωνα με τον Orie Matsuo της εταιρείας "Kyoko Proportion" - μίας από τις πολλές που προμηθεύει πελάτες με τα ειδικά σεντόνια- οι καταναλωτές εμφανίζονται απολύτως ικανοποιημένοι με τα αποτελέσματα της περίδεσης τους. "Μοιάζει δύσκολο και στενάχωρο όλο αυτό, ότι θα πάθεις κράμπα τουλάχιστον, αλλά δεν είναι έτσι. Είναι ακριβώς το αντίθετο. Μετά τη συνεδρία ένιωθα καλύτερα την πλάτη και τους ώμους μου", εξηγεί ένας πελάτης, μιλώντας στο BBC. Και δεν είναι ο μόνος. Πολλοί καταναλωτές έχουν ήδη καταθέσει -μέσω των social media- την εμπειρία τους, μετά από μερικές συνεδρίες, υποστηρίζοντας ότι πρόκειται για μια χαλαρωτική μέθοδο που ξεκουράζει όλο το σώμα και κυρίως την σπονδυλική στήλη.
Φυσικά, υπάρχουν και εκείνοι που έχουν σοβαρές επιφυλάξεις για τη συγκεκριμένη πρακτική και δεν πείθονται για τα θεραπευτικά αποτελέσματα της. Ένας χρήστης του Twitter δεν δίστασε να χαρακτηρίσει τρομακτικό το όλο εγχείρημα, σαν βγαλμένο από ταινία τρόμου.
Για την ιστορία, το "οtonamaki" εφευρέθηκε από τη διάσημη γιαπωνέζα μαία Nobuko Watanabe, η οποία επίσης έχει σχεδιάσει μία εύχρηστη ζώνη για εγκύους, επίσης, ευπώλητη στη χώρα της. Ωστόσο, ούτε η επιστημονική κοινότητα φαίνεται να πείθεται από την αποτελεσματικότητα -και κυρίως την ασφάλεια- αυτής της πρακτικής.
Ήδη, φυσιοθεραπευτές, όπως ο Visvanathan Ravi, δηλώνουν κατηγορηματικά αντίθετοι με τη μέθοδο, εξηγώντας ότι το ανθρώπινο σώμα σε μία τέτοια στάση για περισσότερα από 20 λεπτά έχει να χάσει, αλλά όχι να κερδίσει. Η αφύσικη στάση της σπονδυλικής στήλης, εξηγεί, ο ίδιος εγκυμονεί προβλήματα στο άμεσο και απώτερο μέλλον...
Με στοιχεία από BBC, Newsline.com
σχόλια