Στη γλώσσα του ίντερνετ το catfish (γατόψαρο;) είναι αυτός που υποδύεται ότι είναι κάποιος άλλος χρησιμοποιώντας το Facebook ή άλλα social media για να δημιουργήσει ψεύτικη ταυτότητα με στόχο την αναζήτηση πρόθυμων θυμάτων για online ρομαντζάδα.
Μοναξιά, εκδίκηση, εκδίκηση ή περιέργεια, ή ίσως κάτι άλλο, που χρειάζεται μια νέα λέξη που ταιριάζει περισσότερο στη νέα εποχή: οι άνθρωποι πάντα προσπαθούσαν να δείχνουν καλύτεροι απ' όσο είναι, η διαφορά τώρα είναι ότι αυτό μπορεί να γίνει πολύ εύκολα.
Το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε στο ντοκιμαντέρ του 2010 με τίτλο «Catfish» με ήρωα τον 28χρονο Nev Schulman ο οποίος ερωτεύτηκε μια όμορφη νέα γυναίκα μέσα από το Facebook και το τηλέφωνο – μέχρι να ανακαλύψει ότι επικοινωνούσε με μια μεσήλικη σύζυγο και μητέρα. Η γυναίκα αυτή είχε στήσει ολόκληρη ψεύτικη δεύτερη ζωή, δημιουργώντας φίλους και συγγενείς της φαντασιακής γυναίκας, προκειμένου να φανεί πιο αυθεντική.
Οι περισσότεροι από εμάς θα έκρυβαν από όλους αυτή την ιστορία με ντροπή, ο Schulman όμως αποφάσισε να την κάνει ντοκιμαντέρ. Η επιτυχία της ταινίας έδωσε τη σειρά της σε ένα σόου του MTV με τον ίδιο τίτλο, όπου ο ίδιος μαζί με τον φίλο του Max Joseph βοηθούν ανθρώπους που υποψιάζονται ότι έχουν ερωτευτεί έναν άνθρωπο που δεν υπάρχει στην πραγματικότητα. Οι ερωτήσεις που προκύπτουν ξανά και ξανά είναι: γιατί αποφεύγει να μιλήσει με κάμερα; Γιατί δε θέλει να με συναντήσει; Γιατί όλο αυτό μοιάζει υπερβολικά καλό για να είναι αλήθεια;
Γατόψαρο
Παλιότερα υπήρχαν καράβια που μετέφεραν μπακαλιάρο από την Αλάσκα στην Κίνα. Τα έβαζαν μέσα σε δεξαμενές. Μέχρι να φτάσουν στην Κίνα, το κρέας ήταν μαλακό και άνοστο. Έτσι κάποιος είχε την ιδέα να βάλει μαζί με τους μπακαλιάρους μερικά γατόψαρα, τα οποία θα ανάγκαζαν τους μπακαλιάρους να κινούνται. Κι ευχαριστώ τον Θεό για τα γατόψαρα γιατί θα ήμασταν βαρετοί και άνοστοι αν δεν είχαμε κάποιον να μασουλίζει τα πτερύγιά μας. (Από την ταινία "Catfish")
σχόλια