ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ελλάδα τμήμα μαρμάρινης σαρκοφάγου του 200 μ.Χ. που είχε κλαπεί

Οι ΗΠΑ επιστρέφουν στην Ελλάδα τμήμα μαρμάρινης σαρκοφάγου του 200 μ.Χ. που είχε κλαπεί Facebook Twitter
Πηγή φωτό: arxaiologia.gr
1

Στην Ελλάδα επιστρέφει από τις ΗΠΑ, το τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου, που είχε κλαπεί το 1988 και για 30 χρόνια ταξίδεψε σε Ευρώπη και Αμερική. Κατασχέθηκε τον Ιανουάριο από γκαλερί του κεντρικού Μανχάταν στη Νέα Υόρκη, όπου εκτίθετο ως κεντρικό κομμάτι έκθεσης. Η μαρμάρινη σαρκοφάγος χρονολογείται από το 200 μ.Χ και δείχνει στιγμιότυπο μάχης μεταξύ ελλήνων και τρώων πολεμιστών.


Η επίσημη τελετή επαναπατρισμού, καθώς και το σχετικό πρωτόκολλο πραγματοποιήθηκε στο Γραφείο του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν, Σάιρους Βανς Τζούνιορ.

«Αρχαιότητες που διακινήθηκαν παράνομα συχνά αποκτούν μία επίφαση νομιμότητας με το πέρασμα του χρόνου ή την αλλαγή ιδιοκτησίας», δήλωσε ο Βανς και προσέθεσε: «Γκαλερί, οίκοι δημοπρασίας και συλλέκτες τέχνης, ωστόσο πρέπει να είναι σε εγρήγορση γιατί το Γραφείο μου και οι συνεργάτες μας στις αρχές παρακολουθούν στενά τους καταλόγους και τις πωλήσεις αντικειμένων ύποπτης ή αμφίβολης προέλευσης. Καθώς οι λεηλασίες γίνονται πιο συχνές, οι συλλέκτες θα πρέπει να πράττουν πιο αυστηρό έλεγχο όταν πρόκειται να εκτιμήσουν αν ένα αντικείμενο έχει αποκτηθεί παράνομα. Αν πράττουν διαφορετικά αποτελεί σιωπηλή έγκριση μίας απαράδεκτης πρακτικής μέσω ηθελημένης άγνοιας».

Ο Γενικός Πρόξενος της Ελλάδας στη Νέα Υόρκη, Κωνσταντίνος Κούτρας δήλωσε ότι το τμήμα της μαρμάρινης σαρκοφάγου, θα εκτίθεται στο εξής στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο στην Αθήνα και ότι θα γίνεται ειδική αναφορά στη συμβολή του Γραφείου του Γενικού Εισαγγελέα του Μανχάταν στον επαναπατρισμό του. «Δυστυχώς στα παρελθόν, η χώρα μας υπέφερε από σκληρή και διαρκή παράνομη διακίνηση μοναδικών αρχαίων τεχνουργημάτων και ακόμα μέχρι και σήμερα ένα σημαντικό μέρος της κληρονομιάς μας παραμένει διασκορπισμένο στον κόσμο».

1

ΣΥΜΒΑΙΝΕΙ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ