Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την εποχή;

Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την εποχή; Facebook Twitter
Εικονογράφηση: Athenean Sailor/ LIFO
0

Ο κόσμος ψάχνει γρήγορες (και πολλές φορές ιδιαίτερα επίπονες) λύσεις με σκοπό να αποκτήσει το ιδανικό σώμα. Ποιες είναι οι πιο δημοφιλείς δίαιτες αυτή την περίοδο; Είναι πράγματι τόσο ανώδυνες και τόσο αποτελεσματικές; Ο Κλινικός Διαιτολόγος-Διατροφολόγος Διονύσης-Άδωνις Πάνος παρουσιάζει τις τέσσερις πιο δημοφιλείς δίαιτες και αναλύει τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματά τους.

Δίαιτα Atkins (ή αλλιώς κετογονική)

Ξεκίνησε να εφαρμόζεται τη δεκαετία του '70 από τον Dr Atkins και κατά καιρούς βγαίνει στην επιφάνεια. Δείχνει να είναι η Νο1 επιλογή του κόσμου. Με λίγα λόγια, σε αυτήν τη δίαιτα προσλαμβάνονται μεγάλες ποσότητες πρωτεΐνης και λίπους και ιδιαίτερα μικρές ποσότητες υδατανθράκων. Πιο συγκεκριμένα, απαγορεύεται η κατανάλωση ζάχαρης, γάλακτος, γιαουρτιού, φρούτων και λαχανικών και γενικά ό,τι έχει να κάνει με υδατάνθρακες (λευκό ψωμί, ρύζι, μακαρόνια κ.λπ.). Από την άλλη, επιτρέπεται η κατανάλωση κρέατος (λευκό και κόκκινο), πουλερικών, οστρακοειδών, λιπαρών τυριών, βουτύρου και μαργαρίνης.

Πρέπει να αναφερθεί ότι η απαγόρευση φρούτων και λαχανικών αντίκειται στις βασικές αρχές της υγιεινής διατροφής. Ο αποκλεισμός του ψωμιού και άλλων αμυλούχων τροφίμων από τη διατροφή κρίνεται ανεπίτρεπτος, ενώ η αυξημένη πρόσληψη λίπους εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για μακροπρόθεσμες επιπλοκές.

 
Πλεονεκτήματα: Γρήγορη απώλεια κιλών.

Μειονεκτήματα: Μεγάλη απώλεια υγρών (εξαιτίας της υψηλής κατανάλωσης πρωτεΐνης), άρα η απώλεια κιλών είναι μια ουτοπία και συνεπώς είναι κάτι τελείως παροδικό. Μείωση της λειτουργίας των νεφρών, με αποτέλεσμα την αδυναμία, δυσκοιλιότητα και προβλήματα με την υγιεινή του στόματος.

Δίαιτα Ζώνης (zone diet)

Στόχος της συγκεκριμένης δίαιτας είναι σε κάθε γεύμα να είναι μοιρασμένη η πρόσληψη των θρεπτικών συστατικών σε αναλογία 30% λιπαρά, 30% πρωτεΐνες και 40% υδατάνθρακες.


Πλεονεκτήματα: Σχετικά εύκολη εφαρμογή.

Μειονεκτήματα: Αν θεωρήσουμε ότι η σωστή αναλογία είναι 65-70% υδατάνθρακες, 20% λιπαρά και 10-15% πρωτεΐνες, μπορούμε πάλι να πούμε ότι και αυτή η δίαιτα υπολείπεται σε θέματα ενέργειας, με αποτέλεσμα τη γρήγορη εξάντληση του οργανισμού και την αδυναμία να αντεπεξέλθουμε στις αυξημένες απαιτήσεις της ημέρας.

Δίαιτα των θερμίδων

Η συγκεκριμένη δίαιτα ανήκει στις πιο παλιές μεθόδους. Ένα σωστά καταρτισμένο πρόγραμμα διατροφής σίγουρα δίνει βάση στις θερμίδες, αλλά δεν είναι αυτός ο μοναδικός παράγοντας στον οποίο δίνουν σημασία οι διαιτολόγοι. Η συγκεκριμένη, λοιπόν, ανήκει στις υποθερμιδικές δίαιτες, που η μόνη σημασία τους είναι ο αριθμός των θερμίδων.


Πλεονεκτήματα: Εύκολη στην εφαρμογή. Ελεύθερη επιλογή, ακόμα και σε πιο υγιεινές επιλογές.

Μειονεκτήματα: Το πρώτο μειονέκτημα είναι ότι είναι πολύ χαμηλή σε θερμίδες, άρα και σε ενέργεια. Επίσης, λόγω του ότι είναι ελεύθερη στην επιλογή των τροφίμων, κινδυνεύει να είναι ελλιπής όσον αφορά τα θρεπτικά συστατικά. Αυτό εξηγείται πολύ εύκολα αν αναρωτηθούμε πώς είναι δυνατόν να προσφέρουν το ίδιο στον οργανισμό μας 500 θερμίδες από σοκολατίνα και 500 θερμίδες από κάποιο ψάρι.

Δίαιτα ανάλογα με την ομάδα αίματος

Η δίαιτα αυτή βασίζεται στον συσχετισμό μεταξύ διατροφής και ομάδας αίματος ενός ατόμου. Σε αυτήν τη δίαιτα το άτομο πρέπει να αποφεύγει τρόφιμα που περιέχουν συγκεκριμένες ουσίες οι οποίες θεωρείται ότι θα το βοηθήσουν να χάσει ευκολότερα βάρος και να βελτιώσει την υγεία του. Σύμφωνα με τη θεωρία αυτή, υπάρχει διαφορετική δίαιτα για κάθε τύπο αίματος.


Μειονεκτήματα: Η συγκεκριμένη μέθοδος δεν υποστηρίζεται από καμία βιβλιογραφική αναφορά. Η απώλεια βάρους οφείλεται σε μειωμένη πρόσληψη τροφής και αποκλεισμό ολόκληρων τροφικών ομάδων. Άρα, η δυσλειτουργία του οργανισμού θα είναι εμφανής από τις πρώτες κιόλας ημέρες.


Συμπέρασμα: Το αδυνάτισμα είναι πολύ πιο περίπλοκο απ' όσο φανταζόμαστε. Το να ανατρέχουμε σε μια δίαιτα της μόδας μπορεί να αποβεί καταστροφικό για την υγεία μας. Το πρόγραμμα πρέπει να είναι εξατομικευμένο και προσαρμοσμένο στις ιδιαιτερότητες και ανάγκες του καθενός. Όπως η τροφή μπορεί να βελτιώσει την υγεία μας, μπορεί να κάνει και το αντίθετο, να δημιουργήσει προβλήματα που μπορεί να είναι και μη αναστρέψιμα.

 

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ