«Ουδέποτε τέθηκε ζήτημα να γίνει προεκλογική συγκέντρωση Τούρκων αξιωματούχων στη Θράκη. Είναι ιδιαίτερα επικίνδυνο να δημιουργούμε για τέτοια εθνικά ζητήματα, μικροκομματική αντιπαράθεση», δήλωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κατρούγκαλος, απαντώντας σε σχετική επίκαιρη ερώτηση, του βουλευτή της ΝΔ Δημήτρη Σταμάτη που καταλόγισε στη κυβέρνηση βαρύτατο ατόπημα.
Ταυτόχρονα, ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών διέψευσε κατηγορηματικά ότι αποδέχθηκε αίτημα Τούρκων αξιωματούχων για προεκλογικές συγκεντρώσεις στην Ελλάδα, κάνοντας λόγο για παραποίηση των δηλώσεων του «από γνωστές μονταζιέρες μέσων ενημέρωσης» και τόνισε ότι κανείς από την κυβέρνηση δεν μίλησε για πολιτικές συγκεντρώσεις, αλλά για επισκέψεις.
«Είναι προφανές πως η κυβέρνηση έχει ενιαία θέση», επισήμανε ο κ. Κατρούγκαλος, υπογραμμίζοντας ότι οι δηλώσεις, τόσο του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά, όσο και του αναπληρωτή υπουργού Άμυνας Δημήτρη Βίτσα, ουσιαστικά κινήθηκαν στην ίδια γραμμή.
Ακόμα, επιτέθηκε στη ΝΔ κατηγορώντας την ότι η στάση της στα εθνικά θέματα την οδηγεί να ταυτίζεται με τη Χρυσή Αυγή, ενώ της καταλόγισε υποκρισία καθώς, όπως είπε, την περίοδο που ήταν κυβέρνηση Τούρκοι αξιωματούχοι είχαν επισκεφθεί την Ελλάδα. «Δεν είμαστε διατεθειμένοι να εμποδίσουμε την επικοινωνία Τούρκων αξιωματούχων με ομόθρησκους τους, όποτε το επιθυμούν», υπογράμμισε ο κ. Κατρούγκαλος και πρόσθεσε: «Η δική μας πολιτική έχει τρεις όψεις. Εγρήγορση και άμεση ανταπόκριση και απόκρουση της τουρκικής επιθετικότητας, να μην αποκλείσουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Τουρκίας, γιατί μας συμφέρει να είναι ευρωπαϊκή και όχι τουρκική και να ενισχύσουμε την οικονομική πλευρά στο πλαίσιο των καλών σχέσεων με την Τουρκία και με την προϋπόθεση να ακολουθεί την ίδια στάση με εμάς».
Απαντώντας, σε άλλη σχετική ερώτηση του βουλευτή της Χρυσής Αυγής Γιάννη Λαγού, ο κ. Κατρούγκαλος ανέφερε ότι είναι ελάχιστος ο αριθμός αυτών που έχουν δικαίωμα συμμετοχής στις εκλογικές διαδικασίες της Τουρκίας και δεν είναι στη Θράκη, αλλά κατά 90% στην Αθήνα, τονίζοντας παράλληλα την ανάγκη να μείνουν έξω από την «πολιτική αρένα» τα ελληνοτουρκικά. «Με τη Συνθήκη της Λωζάννης έχουμε μουσουλμανική μειονότητα στη Θράκη. Έχουμε πολίτες της Τουρκίας που ήρθαν από Κωνσταντινούπολη, Ίμβρο και Τένεδο. Υπάρχουν 9.006 στην Αθήνα, 758 στη Θεσσαλονίκη, 264 στη Κομοτηνή και 456 στη Ρόδο» ανέφερε ο κ. Κατρούγκαλος.
Ο κ. Σταμάτης, από την πλευρά του, υποστήριξε ότι οι δηλώσεις του κ. Κατρούγκαλου, ουσιαστικά λειτουργούν ως πρόσκληση για να πραγματοποιήσουν Τούρκοι αξιωματούχοι προεκλογικές συγκεντρώσεις στη χώρα μας, ενώ δεν υπάρχουν Τούρκοι ψηφοφόροι. Ακόμα, μίλησε για βαρύτατο ατόπημα της κυβέρνησης, τονίζοντας ότι «την ώρα που ο Τούρκος "Σουλτάνος" απειλεί τους πάντες και δηλώνει ότι οι Ευρωπαίοι δεν θα τολμούν να κυκλοφορούν, εμείς χάνουμε την ευκαιρία να εκμεταλλευτούμε την τουρκική προκλητική στάση και να αποδείξουμε ποιοι είναι οι γείτονες μας».
«Το να λέτε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε αιτήματα Τούρκων αξιωματούχων να επισκεφθούν επίσημα την Ελλάδα για να δούνε ομοεθνείς τους, σημαίνει αλλαγή στάσης και έμμεση πρόσκληση. Αυτά που λέτε είναι επικίνδυνα», υποστήριξε ο κ. Σταμάτης.
«Δεν πρέπει να επιχειρούμε να μεταφέρουμε στον στίβο της αντιπαράθεσης τα εθνικά θέματα. Η Ελλάδα θέλει να εκπέμψει κλίμα ήπιας σταθερής δύναμης. Δεν διεκδικεί τίποτα, πέραν αυτών που απορρέουν από το διεθνές δίκαιο, και αισθάνεται βέβαιη ως μέλος της ΕΕ. Καμία επιθυμία δεν έχει να ενισχύσει την προκλητικότητα, ακόμα και αν προκαλείται από την άλλη πλευρά. Το μεγάλο μας στοίχημα- πρόκληση είναι πώς θα κρατήσουμε τα χαρακτηριστικά μιας ανοικτής κοινωνίας και δεν θα γίνουμε ίδιοι με αυτούς που απειλούν εμάς», αντέτεινε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
σχόλια