Είχα καιρό να μιλήσω με τη φίλη μου την Ελένη Γ., μέχρι που έπεσα πάνω της μια μέρα στον δρόμο. Σαφώς ανανεωμένη, με ενημέρωσε με ενθουσιασμό πως είχε γίνει δασκάλα γιόγκα! Είχε μείνει καιρό άνεργη, παλιότερα εργαζόταν στον τομέα της διαφήμισης, και αφού είδε κι απόειδε, ξεκίνησε αρχικά να ασχολείται με τη γιόγκα ως διέξοδο στα προβλήματά της. «Έψαχνα να βρω κάτι για να ηρεμώ το σώμα και το μυαλό μου ειδικότερα, και η γιόγκα μού το χάρισε αυτό 100%», μου εξομολογήθηκε. «Σταδιακά, και χωρίς να το καταλάβω, έγινε αναπόσπαστο κομμάτι της καθημερινότητάς μου». Παρακολούθησε κάποια σεμινάρια, απέκτησε τα απαραίτητα διπλώματα και σήμερα διδάσκει σε τρία διαφορετικά στούντιο γιόγκα.
Τα δύο γυμναστήρια της γειτονιάς μου, έχουν εντάξει μαθήματα γιόγκα στο εβδομαδιαίο τους πρόγραμμα, με αρκετές επιλογές σε ώρες και ημέρες, ενώ τρία καινούργια στούντιο που ειδικεύονται σε ορισμένα είδη γιόγκα έχουν ανοίξει, και όλα αυτά σε ακτίνα ενός χιλιομέτρου. Σημειωτέον ότι δεν μένω στο κέντρο, αλλά σε περιοχή κοντά σε αυτό. Όσον αφορά τη φίλη μου, δεν είναι η μόνη περίπτωση ανθρώπου που τον άγγιξε η γιόγκα, αλλάζοντάς του τη ζωή. Ξεκινώντας να κάνω το ρεπορτάζ, συνάντησα ένα σωρό ανθρώπους που είχαν να μου διηγηθούν παρόμοιες ιστορίες.
Η Άννα Μαρτίνου, που ασχολείται με την επικοινωνία και έχει προσφάτως στήσει το Fykiada Retreats, ένα σύγχρονο yoga retreat που λειτουργεί μόνο εκτός τουριστικής σεζόν στη Μύκονο και στην Κύθνο, μου λέει τη δική της ιστορία. «Ζούσα επί έξι χρόνια στο Λονδίνο και είχα σκεβρώσει από το κρύο. Η σπονδυλική μου στήλη είχε πάρει το σχήμα της Apple και δούλευα δώδεκα ώρες την ημέρα. Δεν είχα λεφτά να ξοδέψω σε ρούχα και ντινέ για να ανέβω ψυχολογικά, οπότε, μια μέρα, φεύγοντας από τη δουλειά, σταμάτησα σε ένα μικρό στούντιο γιόγκα που είχε ανοίξει δίπλα στο γραφείο. Στα πρώτα μαθήματα απλώς χάζευα, ήταν η τέλεια ευκαιρία να σκέφτομαι τα δικά μου χωρίς να με ενοχλεί κανείς και να μην τσεκάρω το κινητό. Δεν καταλάβαινα και πολλά, αλλά μου άρεσε αυτή η ωραία ησυχία της τάξης και οι ρυθμικές αναπνοές των ανθρώπων. Κατάλαβα ότι κάτι μου διέφευγε και επέμεινα. Πήγα ξανά και ξανά. Μέχρι που μετά από ένα μάθημα με μια φοβερή δασκάλα αισθανόμουν ότι περπατούσα σε πούπουλα. Ένιωθα πιο ελαφριά, "μακρύτερη" και καλύτερη. Ε, μετά, δεν έβλεπα την ώρα να ξαναπάω πίσω στο mat, που λένε και οι απανταχού πωρωμένοι. Έκανα χώρο στο πρόγραμμά μου και η γιόγκα δημιούργησε μια καινούργια διάσταση των πραγμάτων. Η μέση μου "ψήλωσε", ο χρόνος σταματούσε, η δουλειά οριοθετήθηκε κι εγώ ήμουν στο επίκεντρο της προσοχής μου για λίγες ώρες. Οι μικρές αλλαγές φέρνουν τις μεγάλες και σε λίγο καιρό άρχισε να με ενοχλεί ο τρόπος ζωής του Λονδίνου. Ήθελα πιο πολύ χώρο, πιο πολύ ήλιο και να μην είμαι κολλημένη συνέχεια σε ένα γραφείο. Είχα από καιρό πάρει την απόφαση να επιστρέψω στην Ελλάδα και η γιόγκα βοήθησε πρακτικά, αλλά και ψυχολογικά. Έκανα ένα ταξίδι για έναν μήνα στην Ινδία, όπου έκανα ένα teacher's training 200 ωρών και εκεί, στη ζούγκλα της Κεράλας, πήγα λίγο πιο πέρα την πρακτική μου. Θυμάμαι που τον πρώτο μήνα που επέστρεψα στην Αθήνα οδηγούσα χαμογελώντας στους γύρω οδηγούς σαν να με είχαν ποτίσει αστερόσκονη. Τέλος πάντων, το ζεν κράτησε βία τρεις μήνες. Οδηγώ και πάλι σαν γνήσια Ελληνίδα, αλλά δεν κορνάρω ποτέ».
«Στην πραγματικότητα, η γιόγκα δεν με βοήθησε να γίνω διαφορετική ή καλύτερη. Με βοηθά όμως να απομακρύνω τα εμπόδια που κρύβουν τη δύναμη που πραγματικά υπάρχει μέσα μου, όπως και σε κάθε άνθρωπο. Η γιόγκα με βοηθά να είμαι και να εκφράζω την αληθινή μου φύση». - Άντζη Δέδε
Ακούγοντας τη διήγηση της Άννας Μαρτίνου αναρωτιέμαι τι είναι αυτό που κάνει τη γιόγκα τόσο αγαπητή στους σύγχρονους ανθρώπους. Σίγουρα οι ασκήσεις γυμναστικής που γίνονται κατά τη διάρκειά της είναι στατικές ή πολύ αργές. «Οι δυσκολίες της καθημερινότητας είναι αυτές που ωθούν τον σημερινό άνθρωπο να αναζητήσει δραστηριότητες που να λειτουργούν ως μορφές χαλάρωσης, να τον ηρεμούν σωματικά, αλλά κυρίως ψυχικά. Αυτό ακριβώς είναι που συνδυάζει μοναδικά η γιόγκα. Ο κυριότερος λόγος εξάπλωσής της είναι ότι δεν αποτελεί απλώς μια μορφή άσκησης, αλλά πρόκειται για μια αρχαία παράδοση με απώτερο σκοπό την επίτευξη της προσωπικής ευτυχίας. Δεν απαιτεί ιδιαίτερες δεξιότητες και αφορά όλους τους ανθρώπους, ανεξάρτητα από ηλικία, φύλο και σωματική διάπλαση. Όσο αυξάνεται, λοιπόν, η ανάγκη για σωματική ευεξία και ψυχική ηρεμία, τόσο θα αυξάνεται η συνειδητή επιλογή της γιόγκα ως στάσης ζωής», μου εξηγεί η Έφη Δήμα, νεοφώτιστη δασκάλα της Hatha και της Vinyasa Yoga.
«Στη γιόγκα, με κάθε βήμα, με κάθε κίνηση ή στάση, με κάθε αναπνοή, ο νους παρατηρεί, αντιλαμβάνεται το σώμα, οδηγεί και οδηγείται από αυτό, συνδέεται. Όταν ο νους συνδέεται με το σώμα, μεταμορφώνεται σε ένα πραγματικά θαυμαστό όργανο. Η σύνδεση του νου με το σώμα διευρύνει την επίγνωση και καλλιεργεί τη σταθερότητα που χρειαζόμαστε για να διαχειριστούμε δημιουργικά τη ζωτική ενέργεια, που είναι το πνεύμα μας, ένα απεριόριστο πεδίο δυνατοτήτων», μου επισημαίνει η Άντζη Δέδε, δασκάλα της Kundalini Yoga, ενός μείγματος πνευματικής και σωματικής πρακτικής της γιόγκα, υπενθυμίζοντάς μου πως η γιόγκα μπορεί να μην είναι μόνο σωματική άσκηση.
«Νομίζω ότι δεν υπάρχει άνθρωπος στον πλανήτη που να ασκείται συστηματικά στη γιόγκα και να μην τον έχει ακουμπήσει έστω και λίγο η μεταμορφωτική της δύναμη. Για τον καθένα μπορεί να είναι κάτι διαφορετικό, πέρα από τα προφανή που έχουν να κάνουν με τη συνολική βελτίωση της φυσικής κατάστασης και της υγείας και τη μείωση του στρες.
Για μένα η αλλαγή ήταν θεμελιώδης, καθώς άρχισα να βλέπω τον εαυτό μου και τις σχέσεις μου και τον κόσμο με τελείως διαφορετικό μάτι. Ίσως η λέξη "αλλαγή" να μην περιγράφει ακριβώς αυτό που μου συνέβη. Στην πραγματικότητα, η γιόγκα δεν με βοήθησε να γίνω διαφορετική ή καλύτερη. Με βοηθά όμως να απομακρύνω τα εμπόδια που κρύβουν τη δύναμη που πραγματικά υπάρχει μέσα μου, όπως και σε κάθε άνθρωπο. Η γιόγκα με βοηθά να είμαι και να εκφράζω την αληθινή μου φύση. Συνεπώς, δεν πιστεύω πως έγινα κάτι που φιλοδοξούσα να γίνω, απλώς γίνομαι η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μου. Κι αυτό είναι μια αργή, λεπτή διαδικασία, που συμβαίνει μέρα με τη μέρα. Έτσι, μαγικά, αναπνοή την αναπνοή, ξεδιπλώνουμε το άπειρο δημιουργικό δυναμικό μας», εξομολογείται η Άντζη Δέδε, που, παράλληλα με τη διδασκαλία της γιόγκα, εξακολουθεί να είναι στέλεχος σε μεγάλη ελληνική εταιρεία.
Όπως και να 'χει, πάντως, δεν είναι καθόλου ακραίο να πει κανείς ότι η γιόγκα αποτελεί ένα παγκόσμιο φαινόμενο σήμερα και να διαπιστώσει ότι ο κόσμος στρέφεται σε πιο εγκεφαλικές, πιο ήπιες μορφές γυμναστικής, επιλέγοντας να κρατηθεί σε καλή φυσική κατάσταση και υγεία με περισσότερο πνευματική και λιγότερο σκληρή γυμναστική. Η γιόγκα έχει αξιοσημείωτα αποτελέσματα τόσο στη φυσική κατάσταση όσο και στην κατάσταση υγείας του ατόμου, ενώ παράλληλα είναι εύκολη και ευχάριστη στην εφαρμογή. Δεν είναι τυχαίο, άλλωστε, ότι πολύ πρόσφατα (μόλις το 2014) η 21η Ιουνίου ανακηρύχθηκε από τον ΟΗΕ Παγκόσμια Ημέρα της Γιόγκα και πως μόνο στην Αμερική καταγράφονται για το 2016 36,7 εκατομμύρια ασκούμενοι.
Ήδη η γιόγκα καταγράφεται περισσότερο ως τάση, αλλά και μέχρι ενός σημείου ως μόδα από τη δεκαετία του '80, τότε που η αερόβια άσκηση ήταν πάνω απ' όλες σε προτίμηση. Τα τελευταία πέντε χρόνια, βέβαια, παρατηρήθηκε και το εξής: μία από τις τάσεις στα κοινωνικά δίκτυα είναι η ανάρτηση φωτογραφιών, ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, σε διάφορες άσανες (στάσεις γιόγκα), με αποκορύφωμα το headstand ή αλλιώς shirshasana, δηλαδή τη στάση κατά την οποία στέκεσαι με το κεφάλι στο έδαφος και τα πόδια στον αέρα. Επιπλέον, εταιρείες αθλητικών ειδών κυκλοφορούν ολόκληρες σειρές με εξοπλισμό (κολάν, μπουστάκια και ειδικές κάλτσες) μόνο για γιόγκα – υπερτροφές, σούπερ χυμοί και γυάλινες μπάλες επιστρατεύονται για να ολοκληρώσουν το καταναλωτικό κομμάτι. Στην πραγματικότητα, όμως, η γιόγκα είναι ίσως το μοναδικό είδος άσκησης που δεν απαιτεί καθόλου εξοπλισμό, ούτε καν παπούτσια. Και οι χώροι όπου γίνονται μαθήματα γιόγκα συνήθως προσφέρουν τα στρωματάκια πάνω στα οποία γίνονται οι ασκήσεις.
«Το θέμα είναι ότι όλο αυτό έχει και θετική πλευρά, μια κι έχει βοηθήσει πολύ κόσμο να βρει ισορροπία. Ακόμα κι αν κάποιος ξεκινάει την πρακτική του με στόχο ένα όμορφο σώμα, σιγά-σιγά θα δει ότι τα πράγματα αλλάζουν στη ζωή του, καλυτερεύουν, ότι γίνεται καλύτερος άνθρωπος. Το θέμα δεν είναι να αφήσουμε ό,τι κάνουμε και να αρχίσουμε τη γιόγκα αλλά να αποκτήσουμε επαφή με τον εαυτό μας. Απαιτεί μια επένδυση χρόνου κι αυτό σήμερα είναι το πιο δύσκολο πράγμα. Είναι σαν ένα είδος ψυχοθεραπείας, που όμως δεν συμπεριλαμβάνει ψυχαναλυτή. Γίνεσαι εσύ ο θεραπευτής του εαυτού σου», λέει η Χριστίνα Καρυτινού, δασκάλα Ashtanga Yoga.
Τι κάνει όμως, στ' αλήθεια, η γιόγκα; «Οι περισσότεροι πιστεύουν ότι η τροφή είναι το φαγητό. Όμως η πραγματική τροφή είναι η αναπνοή. Με τη γιόγκα τρέφουμε τα κύτταρά μας με οξυγόνο. Το πρόβλημα που έχουμε στον δυτικό πολιτισμό είναι ότι δεν μας εκπαιδεύουν στη σωστή αναπνοή, με αποτέλεσμα να μην οξυγονώνεται αρκετά το σώμα κι αυτό να φέρνει και όλα τα άλλα μπλοκαρίσματα, σωματικά και συναισθηματικά. Το πρώτο πράγμα που παθαίνει το σώμα όταν βρεθεί σε μια κατάσταση σοκ είναι ότι η αναπνοή μπλοκάρεται. Αυτό που δουλεύουμε την ώρα της γιόγκα είναι η συνεχόμενη κίνηση και αναπνοή. Υπάρχουν κάποιες στατικές ασκήσεις, μετά πάλι ροή και μετά πάλι στάση, η αναπνοή όμως δεν σταματάει ποτέ. Έτσι, το σώμα τροφοδοτείται με οξυγόνο και κατά συνέπεια επηρεάζεται το νευρικό και το μυοσκελετικό σύστημα», λέει η Χριστίνα Καρυτινού.
Είναι αλήθεια πως η γιόγκα στην Ελλάδα γυναικοκρατείται, από την άποψη και των μαθητών και των δασκάλων. Ο Nikos Geo, πάντως, αποφάσισε να αφήσει την καριέρα του στα ναυτιλιακά για μια καριέρα στη γιόγκα, αναλαμβάνοντας πριν από ενάμιση περίπου χρόνο τον χώρο της Hot Yoga, ενός είδους που πραγματοποιείται σε θερμαινόμενο δωμάτιο (40 βαθμοί Κελσίου και 50% υγρασία), με στόχο κάθε μαθητής να απολαμβάνει τα οφέλη της γιόγκα παράλληλα με αυτά μιας αποτοξίνωσης. Ποια είναι; «Βοηθάει στην απώλεια τοξινών και στη μείωση του βάρους, αφού ο οργανισμός, προσπαθώντας να ελέγξει τη θερμοκρασία του σώματος, αυξάνει τις καύσεις και την εφίδρωση. Η ζέστη βοηθάει τους μυς και τους τένοντες να αποκτήσουν ελαστικότητα, γεγονός που αποτρέπει τους τραυματισμούς και κάνει τις ασκήσεις πιο εύκολες. Κατά τη διάρκεια ενός μαθήματος καίγονται έως και 1.000 θερμίδες, ενώ αποβάλλονται 1-2 λίτρα ιδρώτα. Βγαίνοντας από ένα μάθημα Hot Yoga το δέρμα λάμπει, ο μεταβολισμός έχει ενεργοποιηθεί, το στρες έχει μειωθεί και τα οφέλη παραμένουν για όλο το υπόλοιπο της μέρας» μου εξηγεί.
Για τις ανάγκες του ρεπορτάζ παρακολούθησα μια συνεδρία Hatha Yoga στο Spiti Yoga, ένα όμορφο στούντιο στο κέντρο της Αθήνας, το οποίο ανήκει στον Γιώργο Ανδρουλάκη, απόφοιτο της Εθνικής Σχολής Χορού και δάσκαλο γιόγκα. Εκεί είχα την ευκαιρία να συναντήσω τη Μαίρη Νικολάου, 37 ετών, η οποία είχε ξεκινήσει τα μαθήματα γιόγκα μόλις τρεις μήνες πριν. «Ευτυχώς, εδώ κατάλαβα πως η γιόγκα μπορεί να είναι διασκεδαστική και πολύ κοινωνική» μου είπε με ενθουσιασμό, δίνοντάς μου και μια άλλη διάσταση αυτής της δραστηριότητας. Μια άλλη, αρκετά μεγαλύτερης ηλικίας κυρία δήλωσε: «Με έστειλε εδώ η φυσιοθεραπεύτριά μου πριν από πέντε χρόνια. Είχα τόσα μυοσκελετικά προβλήματα, που είχα φτάσει σε σημείο να μην μπορώ να κουνηθώ. Η γιόγκα με βοήθησε πολύ και συνιστώ σε όλους να τη δοκιμάσουν. Αλλά προσοχή! Πρέπει να βρουν το σωστό στούντιο».
Πώς μπορείς να βρεις το είδος γιόγκα που σου ταιριάζει;
Aπάντησε στις παρακάτω ερωτήσεις που θα σε βοηθήσουν να διαλέξεις.
— Σε ενδιαφέρει η έντονη σωματική άσκηση ή αθλείσαι ήδη και θα 'θελες να δοκιμάσεις κάτι καινούργιο;
Ashtanga (Power), Vinyasa (Flow), Bikram (Hot), Acro (Acrobatics), Aerial
—Έχεις καιρό να ασχοληθείς με οποιοδήποτε είδος γυμναστικής ή έχεις τραυματιστεί στο παρελθόν;
Hatha, Iyengar, Viniyoga
—Θες να εστιάσεις στην πνευματική εκγύμναση και να επικεντρωθείς στις pranayamas (τεχνικές αναπνοής) και στον διαλογισμό;
Kundalini
—Άλλες κατηγορίες:
Kids yoga (για τα παιδιά)
Prenatal yoga (για τις εγκύους)
Υπάρχουν πολλά ακόμα είδη γιόγκα. Τα πιο γνωστά όμως στην Ελλάδα είναι τα παραπάνω.
Τα οφέλη από τη γιόγκα
Η γιόγκα υπάρχει εδώ και πολλούς αιώνες και εξασκείται από εκατομμύρια ανθρώπους ανά την υφήλιο. Η δημοτικότητά της και η αντοχή της στον χρόνο είναι η απόδειξη για τα ψυχικά και σωματικά οφέλη που προσφέρει. Μερικά από αυτά είναι:
• Απώλεια βάρους
• Τόνωση του σώματος
• Αποτοξίνωση
• Ψυχική ευεξία & Υγεία
• Βελτίωση πόνου σε πλάτη, ώμους και αυχένα
• Θεραπεία και πρόληψη των αθλητικών κακώσεων
• Μείωση άγχους, στρες
• Βελτίωση φυσικής κατάστασης και αντοχής
• Καταπολέμηση αϋπνίας
• Καταπολέμηση κακής πέψης
• Καταπολέμηση άσθματος, αρθρίτιδας και ενός ευρέος φάσματος χρόνιων παθήσεων
Κάποιες πολύ βασικές στάσεις στη γιόγκα
Στάση Παιδί
Σταθείτε στα γόνατα και απλώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Εκπνεύστε και φέρτε το σώμα σας παράλληλα με το πάτωμα, προσπαθώντας να ακουμπήσουν τα καθιστικά κόκαλα στις πατούσες σας (δεν είναι εύκολο, γίνεται σταδιακά). Απλώστε τα χέρια σας στο δάπεδο και ακουμπήστε το μέτωπο κάτω. Πάρτε μια βαθιά αναπνοή, αφήστε τον αέρα να γεμίσει την κοιλιακή χώρα και εκπνεύστε. Η πλάτη σας θα τεντωθεί και θα νιώσετε πως πραγματικά έρχεται στη σωστή της θέση.
Στάση Βουνό
Μείνετε σε όρθια θέση και αφήστε τα χέρια κάτω σε κάθε πλευρά. Για να βεβαιωθείτε πως η πλάτη είναι σε όρθια στάση, τραβήξτε τους ώμους σας προς τα πίσω. Με αυτό τον τρόπο το στήθος θα προταθεί και θα ανοίξουν τα πλευρά σας. Σηκώστε το πηγούνι ψηλά, έτσι ώστε τα αυτιά σας να βρίσκονται ακριβώς πάνω από τους ώμους. Σταθείτε για λίγο ακίνητοι, εισπνέοντας και εκπνέοντας. Αυτή είναι η απόλυτα συμμετρική στάση για το σώμα.
Στάση Γέφυρα
Ξαπλώστε ανάσκελα στο δάπεδο με τα χέρια παράλληλα στα πλευρά και τις παλάμες προς τα κάτω. Στην εισπνοή, λυγίστε τα γόνατα και φέρτε τη λεκάνη προς τα πάνω. Οι ωμοπλάτες σας θα πρέπει να εφάπτονται με το δάπεδο – κρατήστε το σώμα σε μια γωνία 90 μοιρών, με τα πόδια καλά λυγισμένα. Τα πόδια πρέπει να είναι ανοιγμένα στην προέκταση των ώμων. Προσπαθήστε να πιάσετε με τα χέρια τους αστραγάλους σας. Αναπνεύστε. Όταν αρχίσετε να κατεβάζετε την πλάτη στο δάπεδο, φανταστείτε πως ξαπλώνει ένας-ένας σπόνδυλος.
Κάμψη μπροστά σε όρθια στάση
Σταθείτε σε όρθια στάση με τα χέρια αφημένα στα πλευρά και ξεκινήστε να κατεβαίνετε προς τα κάτω, βουλιάζοντας πρώτα το κεφάλι και στη συνέχεια τους ώμους, μέχρι ο θώρακας να εφάπτεται στους μηρούς. Πιάστε τον δεξί και αριστερό αστράγαλο με τα αντίστοιχα χέρια. Μείνετε σε αυτήν τη θέση για 1-2 λεπτά, αναπνέοντας ρυθμικά. Όταν επανέλθετε στην όρθια θέση, φροντίστε να ξετυλίξετε τον θώρακά σας σπόνδυλο-σπόνδυλο, αφήνοντας τελευταίο το κεφάλι.
Στάση του Ήρωα
Καθίστε στις φτέρνες σας με τα γόνατα λυγισμένα. Ισιώστε την πλάτη και φέρτε το κεφάλι σε ευθεία θέση. Σηκώστε το στήθος ψηλά και εισπνεύστε. Καθώς εκπνέετε, νιώστε την πλάτη σας να έρχεται σε ακόμα πιο ευθεία θέση. Ακουμπήστε τα χέρια σας πάνω στους μηρούς. Αν υπάρχει πρόβλημα με τα γόνατα, είναι καλό να μη μείνετε πολλή ώρα σε αυτήν τη στάση.
Στάση Ακρίδα
Ξαπλώστε μπρούμυτα στο δάπεδο και απλώστε τα χέρια πάνω από το κεφάλι. Σηκώστε τα χέρια και τα πόδια ταυτόχρονα δίχως να σηκώνεται η λεκάνη από το δάπεδο. Φανταστείτε μια νοητή γραμμή που περνά πάνω από τα χέρια, το κεφάλι και τα πόδια και τα κρατά στην ίδια ευθεία. Όσο δυναμώνουν οι κοιλιακοί και οι ραχιαίοι μύες θα υπάρχει η δυνατότητα ο θώρακας να σηκώνεται όλο και πιο ψηλά, προκαλώντας την πολυπόθητη έκταση στην πλάτη.
Στάση Σφίγγα
Η συγκεκριμένη στάση δεν έχει πάρει τυχαία την ονομασία της Σφίγγας, αφού η κοιλιακή χώρα, η λεκάνη και τα πέλματα εφάπτονται στο έδαφος, ενώ τα χέρια λυγίζουν, ανεβάζοντας τον θώρακα ψηλά. Το κεφάλι βρίσκεται σε ευθεία θέση και το βλέμμα κοιτάζει μπροστά. Κάντε ρυθμικές εισπνοές και εκπνοές. Πρόκειται για μία από τις πιο χαλαρωτικές στάσεις της γιόγκα που εκτείνουν και δυναμώνουν την πλάτη, ενώ ανοίγουν παράλληλα το στήθος, τους ώμους και τους πνεύμονες.
Στάση του Σκύλου
Ξεκινήστε καθισμένοι στα τέσσερα, με τα χέρια σας ακριβώς κάτω από τους ώμους και τα γόνατα κάτω από τους γοφούς. Μετακινήστε τα χέρια μερικά εκατοστά μπροστά και ανοίξτε διάπλατα τις παλάμες σας, πιέζοντάς τες στον τάπητα. Μαζέψτε τα δάχτυλα των ποδιών σας και με αργές κινήσεις υψώστε τους γοφούς σας προς το ταβάνι, σχηματίζοντας με το σώμα σας ένα Λ, απομακρύνοντας τους ώμους όσο μπορείτε από τα αυτιά. Τα πόδια σας πρέπει να έχουν απόσταση το ένα από το άλλο περίπου όσο οι γοφοί σας και τα γόνατά σας πρέπει να είναι ελαφρώς λυγισμένα.
Στούντιο Γιόγκα
Bhavana Yoga Center, Αιόλου 43, Μοναστηράκι 30, 210 3238133, bhavanayoga.com
Athens Yoga, Λουίζης Ριανκούρ 65-67, Αμπελόκηποι, ημιώροφος (δίπλα στο μετρό Πανόρμου), 213 0383611, athensyoga.gr
Gandhi's Cup of Tea Yoga Studio, Τριών Ιεραρχών 16, Πετράλωνα, 6947 704177, petralonayoga.gr
Evergreen Yoga Studios, Χαριλάου Τρικούπη 56-58 & Βαλτετσίου, Εξάρχεια, 6980 882888, evergreenyogastudios.com
Spiti Yoga, Λεωχάρους 6, 6948 06093, spitiyoga.gr
Hot Yoga Athens, Ολυμπιονικών 220 & Λυκούργου, Ψυχικό, 210 6756770, hotyoga.gr
Nataraja Yoga Center, Αγίας Παρασκευής 67, Χαϊδάρι, 211 4089700, nataraja.gr
The Social Yogis Project, Κειριάδων 13, Κάτω Πετράλωνα, 6975 908742, Facebook
Υoga House, Αγαθάρχου 12, Ψυρρή, 210 3450020, yogahouse.gr
Om Studio/Ashtanga Yoga Athens, Σκουζέ 4 & Καλαμιώτου 15, Σύνταγμα, 210 3237697, omstudio.gr
My Yoga, Ευρυτανίας 43 & Πανόρμου, 211 4033218, myyoga.gr
Suniai Yoga Center, Βλάσση 11 & Βλαχοθανάση 18, Ν. Κόσμος, 6977 430039, kundaliniyoganet.gr
Yoga for the people, Παύλου Μελά 21-23, Κορυδαλλός, 6988 084505, yogaforthepeople.gr
Dolphin Yoga Sociaety, Μιλτιάδου 11 & Πραξιτέλους, Μοναστηράκι, dolphinyogasociety.blogspot.gr