Έρευνα: Η γιόγκα είναι σχετικά ασφαλής, αλλά οι ηλικιωμένοι πρέπει να προσέχουν

Έρευνα: Η γιόγκα είναι σχετικά ασφαλής, αλλά οι ηλικιωμένοι πρέπει να προσέχουν Facebook Twitter
0

Η συμμετοχή σε ασκήσεις γιόγκα είναι σχετικά ασφαλής, αν και οι τραυματισμοί έχουν μια αυξητική τάση διαχρονικά, ιδίως μεταξύ των ηλικιωμένων, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα, η οποία για πρώτη φορά έκανε μια ανασκόπηση των κινδύνων τραυματισμού. Η εξάσκηση υπό τις οδηγίες κάποιου έμπειρου και όχι άπειρου καθοδηγητή θεωρείται σημαντική, σύμφωνα με τη μελέτη.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου της Αλαμπάμα στο Μπέρμιγχαμ, με επικεφαλής τον Τόμας Σουέιν, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο αθλητιατρικό περιοδικό "Orthopedic Journal of Sports Medicine", μελέτησαν στοιχεία για την περίοδο 2001-2014 στις ΗΠΑ.

 Σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, διαπιστώθηκε ότι οι τραυματισμοί στη γιόγκα αυξήθηκαν από δέκα ανά 100.000 συμμετέχοντες το 2001 σε 17 ανά 100.000 το 2014, ποσοστό που για τους άνω των 65 ετών έφθασε τους 58 τραυματισμούς ανά 100.000 άτομα. Τα αντίστοιχα ποσοστά τραυματισμών το 2014 ήσαν 18 ανά 100.000 για τους ανθρώπους 45 έως 64 ετών και 12 ανά 100.000 για εκείνους 18 έως 44 ετών.

 Είναι προφανές ότι όσο αυξάνει η ηλικία, τόσο μεγαλώνει και η πιθανότητα κάποιου τραυματισμού στη διάρκεια της γιόγκα, αν και οι τραυματισμοί παραμένουν σχετικά σπάνιοι.

 Η γιόγκα έχει γίνει πια πολύ δημοφιλής διεθνώς, ιδίως μεταξύ των γυναικών, σε πολλές χώρες σε Ανατολή και Δύση (και στην Ελλάδα), όπου πλέον προσφέρεται ως επιλογή σε πολλά γυμναστήρια, πέρα από τους εξειδικευμένους χώρους. Στις ΗΠΑ υπολογίζονται σε σχεδόν 37 εκατομμύρια όσοι κάνουν γιόγκα τακτικά.

 Ο Σουέιν τόνισε ότι «ο αριθμός τραυματισμών αυξάνεται διαχρονικά, πράγμα που πιθανώς αντανακλά το γεγονός ότι καθώς αυξάνεται η δημοφιλία της γιόγκα, ασκούνται σε αυτή ολο και περισσότεροι άνθρωποι χωρίς προηγούμενη εμπειρία, οι οποίοι δεν λαμβάνουν τις αναγκαίες προφυλάξεις για να μην τραυματισθούν».

 Τα συχνότερα προβλήματα συμβαίνουν στον κορμό, καθώς επίσης αφορούν θλάσεις και διαστρέμματα. Η πιθανότητα κατάγματος είναι τριπλάσια στους ηλικιωμένους από ό,τι στους νέους.

«Μιλήστε σε έναν γιατρό προτού ξεκινήσετε γιόγκα, να είστε συγκρατημένοι όταν ασκείστε και να συνειδητοποιείτε τα προσωπικά όριά σας, ιδίως αν είστε πάνω από 65», συμβούλευσε ο Σουέιν.

  Το βασικό μήνυμα είναι ότι η γιόγκα είναι μεν ωφέλιμη, αλλά είναι πιο απαιτητική από ό,τι θεωρούν πολλοί άνθρωποι (ιδίως ορισμένες στάσεις της που «ζορίζουν» πολύ το σώμα), γι' αυτό θέλει κάποια προσοχή. Είναι καλό να ξεκινά κανείς την επαφή του με τη γιόγκα σε μικρές ομάδες παρά σε μεγάλες και να προχωρά με αργό ρυθμό στην αρχή.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Living / Γιατί κάποιοι άνθρωποι θυμούνται τα όνειρα τους περισσότερο από άλλους

Σύμφωνα με νέες έρευνες, παράγοντες όπως η ηλικία, η ροπή στην ενδοσκόπηση, ακόμα και οι εποχές του χρόνου αποτελούν παράγοντες που επηρεάζουν σημαντικά την ικανότητα να ανακαλούμε τα όνειρά μας.
THE LIFO TEAM
Ο γάτος του μαγαζιού

Living / Ο γάτος του μαγαζιού

Υπεύθυνοι face control, ταμείες, props στη βιτρίνα, support στον πελάτη, επιθεωρητές. Παίρνουν το ρόλο τους στα σοβαρά και είναι φυσικά λόγος για να ξαναπάει κανείς. Γυρίσαμε το κέντρο της Αθήνας, βρήκαμε τις γάτες που ζουν στα μαγαζιά της, τις φωτογραφίσαμε και τις παρουσιάζουμε.
ΣΤΕΦΑΝΙΑ ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ
«Συστήνεται και η κράτηση τραπεζιού». Τα πιο δημοφιλή Game night events της πόλης.

Living / H Aθήνα παίζει Bingo: Αυτά είναι τα πιο δημοφιλή game night events της πόλης!

Από bingo nights, όπου έχει «εμφανιστεί» η Μπρίτνεϊ Σπίαρς, μέχρι γεωγραφικά κουίζ που μπορεί να καταλήξουν σε ζεϊμπέκικα, αυτές είναι οι πιο παιχνιδιάρικες βραδιές της πόλης – και έχουν και τους μόνιμους θαμώνες τους.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
 Vinted over Instagram: Η μανία του reselling αλλάζει το παιχνίδι στα social media

Living / Η μανία με τα ηλεκτρονικά βιντατζάδικα και η παγίδα της δήθεν «καθαρής» ντουλάπας

Δύο κορίτσια που ξέρουν απ' έξω και ανακατωτά το Vinted και το Vestiaire Collective μας αποκαλύπτουν μυστικά που θα κάνουν τις αγορές μας πιο στοχευμένες και έξυπνες, καθώς και τις αδυναμίες τους που προκύπτουν κατά το κυνήγι του επόμενου θησαυρού.
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Living / Η ομορφιά ως καθρέφτης της εποχής

Ζούμε στην εποχή του φυσικού μακιγιάζ, του συνδυασμού αρωμάτων και της σύνθετης ρουτίνας περιποίησης. Από την υπερβολή των ’80s μέχρι το σήμερα, η ομορφιά αποτυπώνει την κοινωνική εξέλιξη και τη μοναδικότητα κάθε γυναίκας.
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
«Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Ζούμε, ρε! / «Είμαι τυφλός και μπορώ να μένω μόνος, μην ξαφνιάζεστε!»

Μπορούν τα τυφλά άτομα να ζήσουν μόνα; Χρειάζονται τα σπίτια τους κάποια ειδική προσαρμογή; Τι είναι η εκπαίδευση στις καθημερινές δεξιότητες; Η Χρυσέλλα Λαγαρία και ο Θοδωρής Τσάτσος συζητούν για το θέμα με την εκπαιδεύτρια κινητικότητας και προσανατολισμού και ιδρυτικό μέλος της ομάδας «Σκύλοι βοηθοί Ελλάδας», Πέννυ Στούμπου.
THE LIFO TEAM
Millennials και Gen Zers αναζητούν το ιδανικό workplace το 2025

Living / Το ιδανικό εργασιακό περιβάλλον του 2025: Τι ψάχνουν οι Millennials και οι GenZers;

Οι διαφορετικές γενιές που κυκλοφορούν τα τελευταία χρόνια στην αγορά εργασίας περιγράφουν τις συνθήκες που θα τους έκαναν να νιώθουν τη δουλειά τους περισσότερο σαν το σπίτι τους.
ΠΕΝΝΥ ΜΑΣΤΟΡΑΚΟΥ
Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Living / Γιατί συχνά νιώθουμε μεγαλύτερη νοσταλγία για τις δυσκολίες παρά για τις χαρές;

Οι άνθρωποι έχουν την τάση να βλέπουν «με ροζ γυαλιά» ακόμα και τις πιο αντίξοες περιόδους της ζωής τους, ακόμα κι αν πρόκειται για συνθήκες οικονομικής ύφεσης, πανδημίας ή πολέμου.
THE LIFO TEAM