Γερμανία: Ακάθεκτη η πορεία της Μέρκελ προς τις εκλογές σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση

Γερμανία: Ακάθεκτη η πορεία της Μέρκελ προς τις εκλογές σύμφωνα με νέα δημοσκόπηση Facebook Twitter
0

Πέντε μήνες πριν τις βουλευτικές εκλογές του Σεπτεμβρίου η δυναμική που «δώρισε» ο Μάρτιν Σουλτς στο Σοσιαλδημοκρατικό κόμμα ως υποψήφιος καγκελάριος φαίνεται να ανακόπτεται.

Τόσο η Μέρκελ, όσο και η Χριστιανική Ένωση CDU/ CSU κερδίζουν συνεχώς σε ποσοστά αλλά και σε επιδοκιμασία του κυβερνητικού έργου. Αντίθετα τα ποσοστά δημοτικότητας του Σουλτς υποχωρούν, αλλά το κόμμα του παραμένει σταθερό. Σε αυτό το συμπέρασμα καταλήγει σφυγμομέτρηση του Ινστιτούτου Infratest Dimap που έγινε για λογαριασμό του ARD και της εφημερίδας die Welt.

Έτσι, αν οι Γερμανοί ψηφοφόροι είχαν τη δυνατότητα να εκλέξουν απευθείας καγκελάριο, το 46% θα έβαζε σταυρό στη Μέρκελ και το 40% στον Σουλτς.

Σε σχέση με τα αντίστοιχα ποσοστά του περασμένου Μαρτίου, η καγκελάριος όχι μόνο ανακτά τη δύναμή της, αλλά περνά μπροστά κατά 10 ποσοστιαίες μονάδες, ενώ ο πρόεδρος του SPD χάνει 5 μονάδες.

Στο υποθετικό ενδεχόμενο άμεσης εκλογής της η καγκελάριος καταγράφει σημαντικά ποσοστά στήριξης και από άλλα κόμματα. Καταρχήν το 91% των οπαδών της Χριστιανικής Ένωσης θα έδινε ψήφο στη Μέρκελ, το 77% από του οπαδούς των Φιλελεύθερων FDP, το 47% από τους Πράσινους. Τον Μάρτιν Σουλτς θα ψήφιζε το 79% των συμπαθούντων του κόμματός του και το 54% από το αριστερό κόμμα Die Linke.

Ένα άλλο εξίσου σημαντικό δημοκοπικό εύρημα προκύπτει από το ερώτημα «αν γίνονταν την Κυριακή του Πάσχα εκλογές τι θα ψηφίζατε;». Πρώτη πολιτική δύναμη θα έβγαινε η Χριστιανική Ένωση με 34%. Σε σχέση με την αντίστοιχη δημοσκόπηση του περασμένου Μαρτίου κερδίζει 2%. Το Σοσιαλδημοκρατικό Κόμμα σταθεροποιεί τη θέση του με 31% όπως και η Εναλλακτική για τη Γερμανία AfD με 11% στην τρίτη θέση. Το ίδιο σταθερό παραμένει το ποσοστό των Πρασίνων με 8%, ενώ η Die Linke χάνει μια ποσοστιαία μονάδα και πέφτει στο 7%. Το FDP παραμένει κολλημένο στο 6%, αλλά μπαίνει και πάλι στην ομοσπονδιακή βουλή.

Με βάση τα προηγούμενα ποσοστά καταγράφεται αποδοχή για το έργο του απερχόμενου κυβερνητικού συνασπισμού. Πάνω από το ήμισυ των πολιτών, πιο συγκεκριμένα το 53%, δηλώνει ικανοποιημένο, τον Μάρτιο το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 44%.

Στο ερώτημα για τη σύνθεση της νέας κυβέρνησης μετά από τις εκλογές η πλειονότητα των Γερμανών, το 51%, δηλώνει ότι επιθυμεί μεγάλο συνασπισμό με επικεφαλής το Χριστιανοδημοκρατικό κόμμα. Μεγάλο συνασπισμό με επικεφαλής το SPD επιθυμεί το 37% των ερωτηθέντων. Κυβέρνηση Χριστιανοδημοκρατών-Πρασίνων επιθυμεί μόνο το 37%, ενώ το 36% με τους Φιλελευθέρους.

Από τους πολιτικούς ο πιο δημοφιλής παραμένει ο υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε με 68%, βελτιώνοντας το ποσοστό του κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες σε σχέση με τα δημοσκοπικά ευρήματα του Μαρτίου, όπως και η Μέρκελ κατά 2% στο 62%, που είναι και το καλύτερο ποσοστό από τον Σεπτέμβριο του 2015.

Μεγάλη ανατροπή καταγράφεται μεταξύ Σουλτς και Γκάμπριελ. Ο υπουργός Εξωτερικών που άφησε την υποψηφιότητα για την καγκελαρία στον πρώην πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου λόγω της μεγάλης δημοτικότητάς του, κάνει άλμα κατά 9% και αγγίζει το 56%, που είναι και το καλύτερο ποσοστό που έχει ποτέ μετρηθεί γι' αυτόν σε αντίστοιχες δημοσκοπήσεις. Αφήνει μάλιστα πολύ πίσω του τον Μάρτιν Σουλτς με 48%.

Πηγή: Deutsche Welle

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο εμπορικός πόλεμος του Τραμπ με την Κίνα θα μπορούσε να είναι καλός για την Ινδία

Διεθνή / Η Ινδία θα μπορούσε να κερδίσει από τον εμπορικό πόλεμο Τραμπ - Κίνας

Ενώ η Ινδία ονειρεύεται να γίνει ένα νέο εργοστάσιο για τον κόσμο, οι κατασκευαστές της αγωνίζονται να βρουν ειδικευμένους εργάτες, να εξασφαλίσουν εξαρτήματα και να ξεπεράσουν τη γραφειοκρατία.
LIFO NEWSROOM
Από το Νόνι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Διεθνή / Από το Νόβι Σαντ στο Στρασβούργο: Οι φοιτητές της Σερβίας σε μια ποδηλατική διαμαρτυρία 1.400 χιλιομέτρων

Οι μαζικές αντικυβερνητικές διαμαρτυρίες στη Σερβία μετά το Νόβι Σαντ έχουν εξελιχθεί στη μεγαλύτερη πρόκληση που καλείται να αντιμετωπίσει ο Αλεξάνταρ Βούτσιτς
LIFO NEWSROOM
Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Διεθνή / Ολομέτωπη επίθεση Τραμπ στο Χάρβαρντ: Απειλεί το αφορολόγητο καθεστώς του πανεπιστημίου

Το Χάρβαρντ να φορολογηθεί ως πολιτική οντότητα «αν συνεχίσει να προωθεί πολιτικές, ιδεολογικές και τρομοκρατικής έμπνευσης/υποστήριξης "αρρώστιες"» λέει ο Τραμπ
LIFO NEWSROOM
Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο Αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας

Διεθνή / Τραγωδία στις Άλπεις: Νεκρός ο αντιπρόεδρος της Lego και στενός φίλος της βασιλικής οικογένειας της Δανίας

Ο 64χρονος Δανός χρηματοοικονομικός σύμβουλος διακομίστηκε άμεσα με ελικόπτερο στο νοσοκομείο, όμως υπέκυψε λίγο αργότερα από εσωτερική αιμορραγία
LIFO NEWSROOM