Oι πρώτες φωτογραφίες μιας νέας και ανησυχητικής ρωγμής στο τεράστιο παγετώνα Petermann της Γροιλανδίας δόθηκαν στη δημοσιότητα από τη NASA την Παρασκευή.
Η Επιχείρηση IceBridge, η οποία πραγματοποίησε πτήσεις βορειοδυτικά της Γροιλανδίας κατέγραψε τις εικόνες έχοντας λάβει συντεταγμένες από τον Stef Lhermitte, καθηγητή στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο στην Ολλανδία, ο οποίος είχε εντοπίσει το ρήγμα με εξέταση δορυφορικών εικόνων.
Οι εικόνες της NASA καθιστούν σαφές ότι ένα σημαντικό νέο ρήγμα άνοιξε κοντά στο κέντρο της παγοκρηπίδας του παγετώνα, σε μια ασυνήθιστη τοποθεσία που εγείρει ερωτήματα για το πώς σχηματίστηκε. Επιπλέον, αυτή η ρωγμή δεν απέχει πολύ από μια άλλη πολύ ευρύτερη και μεγαλύτερη που επεκτείνεται σιγά-σιγά προς το κέντρο του πάγου από την ανατολική πλευρά του τοιχώματος.
Οι δύο ρωγμές είναι ορατές σε αυτή την εικόνα που ελήφθη από το αεροσκάφος:
Εάν οι δύο ρωγμές καταλήξουν κάποια στιγμή να τέμνονται, τότε ένα ρήγμα θα διατρέχει σε περισσότερο από το ήμισυ της κρηπίδας πάγου. Αυτό θα μπορούσε, με τη σειρά του να προκαλέσει μια μεγάλη αποκόλληση και να θέσει σε κίνδυνο τη σταθερότητα όλου του παγετώνα.
Υπάρχει ιστορικό προηγούμενο για το τι θα μπορούσε να συμβεί στον παγετώνα Petermann και οι ερευνητές είναι αρκετά ανήσυχοι. Όταν δύο μεγάλα τμήματα του πάγου έσπασαν και αποκολλήθηκαν το 2010 και το 2012, υπήρξε διεθνές ενδιαφέρον και το φαινόμενο έφτασε να συζητηθεί ακόμη και το Κογκρέσο.
Το τμήμα που βρέθηκε να επιπλέει στον ωκεανό το 2010 είχε τέσσερις φορές το μέγεθος του Μανχάταν και ήταν το μεγαλύτερο κομμάτι της Αρκτικής που είχε σπάσει τα τελευταία 50 χρόνια.
Οι επιστήμονες προσπαθούν τώρα να εντοπίσουν τι προκάλεσε τη ρωγμή αυτή και γιατί έχει δημιουργηθεί στο κέντρο της παγοκρηπίδας και όχι στα τοιχώματα όπως συνήθως παρατηρείται. Μια πρώτη εξήγηση είναι πως ευθύνεται θερμό νερό των ωκεανών που επηρέασε το κομμάτι πάγου από κάτω. Ωστόσο θα γίνουν και άλλες μελέτες και θα εξεταστεί διεξοδικά το πώς εξελίχθηκε η πορεία και το μέγεθος της ρωγμής μετά την πρώτη της εμφάνιση που ήταν το περασμένο καλοκαίρι. Αν και οι δύο ρωγμές δεν έχουν εμφανίσει σημαντική αλλαγή τον τελευταίο καιρό, το γεγονός πως πλησιάζουμε στο καλοκαίρι, έχει θέσει σε συναγερμό τους επιστήμονες που θεωρούν αναπόφευκτο να δουν μεταβολές να συμβαίνουν.
Η αποκόλληση ενός μεγάλου τμήματος παγοκρηπίδας δεν προκαλεί άμεσα μεταβολές στη στάθμη των υδάτων, αλλά οι παγοκρηπίδες λειτουργούν ως «φρένο» για τους παγετώνες. Η αποκόλλησή τους αφήνει εκτεθειμένο και πιο ευάλωτο τον παγετώνα που με τη σειρά του μπορεί να φέρει καταστροφικά αποτελέσματα.
Με πληροφορίες από Washington Post