ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

Άντρες που αφαιρούν κρυφά το προφυλακτικό στο σεξ: Τι είναι το stealthing και γιατί πολλοί το παρομοιάζουν με βιασμό

Άντρες που αφαιρούν κρυφά το προφυλακτικό στο σεξ: Τι είναι το stealthing και γιατί πολλοί το παρομοιάζουν με βιασμό Facebook Twitter
24

To «stealthing» είναι μια νέα τάση στο σεξ που έχει αρχίσει να εξαπλώνεται επικίνδυνα και έχει προκαλέσει έντονες αντιδράσεις, αφού πολλοί το παρομοιάζουν ως πράξη με τον βιασμό. Ο όρος περιγράφει τη «μη δηλωμένη ερωτική συνεύρεση άνευ προφύλαξης» και ουσιαστικά έχει να κάνει με την απομάκρυνση του προφυλακτικού κατά τη διάρκεια του σεξ, χωρίς ωστόσο ο παρτενέρ να γνωρίζει το παραμικρό.

Το φαινόμενο κατονομάστηκε τον περασμένο μήνα, όταν δημοσιεύθηκε μια σχετική μελέτη κι έκτοτε έχει πυροδοτήσει δεκάδες συζητήσεις, αρνητικά σχόλια αλλά και λήψη ανάλογων μέτρων με σκοπό να περιοριστεί. Το Rape Crisis Network Ireland (RCNI) το χαρακτήρισε και «σεξουαλικό έγκλημα» και την προηγούμενη εβδομάδα η Καλιφόρνια πρόσθεσε το «stealthing» στον ευρύτερο ορισμό του τι συνιστά βιασμό, σύμφωνα με την αντίστοιχη νομοθεσία της. «Το stealthing είναι βιασμός. Η διείσδυση χωρίς συναίνεση είναι βιασμός», ανέφερε η Alexandra Brodsky στην σχετική έρευνα, κάνοντας έκκληση ακόμη για ποινικές κυρώσεις σε όσους βάζουν το προφυλακτικό κατά τη διάρκεια του σεξ, με αυτόν τον τρόπο. 

Αν και μεγάλη μερίδα κόσμου συμφωνεί την άποψή της, είναι πάρα πολλοί οι άντρες που εξακολουθούν να το εφαρμόζουν συστηματικά στους συντρόφους τους, χωρίς να αναλογίζονται ότι το «θύμα» μπορεί να έρθει αντιμέτωπο με εγκυμοσύνη (αν είναι γυναίκα) ή Σεξουαλικώς Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ).

Ένας από τους υπέρμαχους της πράξης, μίλησε στον Independent, όπου και υπερασπίστηκε την κίνηση εξηγώντας παράλληλα τους λόγους που το κάνει. «Επειδή [το σεξ] έχει καλύτερη αίσθηση χωρίς να φοράς προφυλακτικό» ανέφερε χαρακτηριστικά ο Brendan, προσθέτοντας πως δεν ανησυχεί ιδιαίτερα για τον κίνδυνο των ΣΜΝ. «Αλήθεια, δεν θέλω να μείνει έγκυος οπότε δεν υπάρχει περίπτωση να αφήσω οποιοδήποτε ίχνος. Όσο για τα ΣΜΝ, δεν θέλω να κολλήσω αλλά είμαι διατεθειμένος να πάρω το ρίσκο», λέει ο ίδιος. Αν και δηλώνει βέβαιος πως δεν έχει ΣΜΝ, παραδέχεται πως «σίγουρα» δεν κάνεις εξετάσεις ανάμεσα σε στις σεξουαλικές επαφές με διαφορετικά άτομα. «Υπάρχει το ρίσκο και όλοι το παίρνουμε», σημειώνει. Όπως εξομολογείται, τις περισσότερες φορές που του ζητούν να φορέσει προφυλακτικό, κάνει stealthing, αλλά λέει ότι «δεν είναι τόσο συχνό όσο νομίζετε. Ο κόσμος αλήθεια την βρίσκει κάνοντας σεξ χωρίς προφύλαξη». Και όπως εξηγεί δεν δίνει και ιδιαίτερες λεπτομέρειες ή προειδοποιήσεις σχετικά με το πότε θα βγάλει το προφυλακτικό: «Τραβιέσαι, το βγάζεις, ξαναμπαίνεις. Κι όλοι είναι ευχαριστημένοι». 

Το πιο ανησυχητικό είναι, όμως, πως τις περισσότερες φορές οι παρτενέρ του δεν το καταλαβαίνουν καν ότι το κάνει. Αν και μερικές φορές, όπως λέει, τον έχουν πιάσει στα πράσα. «Κανείς ποτέ δεν έχει θυμώσει αλλά αν κάποιος μου ζητήσει να το ξαναφορέσω θα το κάνω σίγουρα. Αυτό είναι το δίκαιο. Συνήθως η αντίδραση είναι: "Μπορείς να ξαναβάλεις; Είναι ασφαλέστερο"», λέει. Όσο για το ότι πρόκειται για βιασμό, ο ίδιος λέει πως δεν θεωρεί πως έτσι παραβιάζει τα δικαιώματα των συντρόφων του. «Απλώς φοράω το προφυλακτικό και αν δεν πει τίποτα το βγάζω. Δεν νομίζω πως παραβιάζω τον νόμο. Όταν κάνω σεξ και το βγάζω, περισσότερο ανησυχώ μην κολλήσω ΣΜΝ παρά μην μου φέρει κάποιος δικηγόρο για εξαπάτηση», καταλήγει. 

Μάστιγα ειδικά σε νεαρές ηλικίες που φημίζονται για το ότι «έχουν την τάση να αισθάνονται αθάνατο»

Το «stealthing», αναφέρεται από πολλά νέα παιδιά που στο πλαίσιο πειραματισμού ενός παιχνιδιού αποφασίζουν να βγάλουν το προφυλακτικό στη διάρκεια της σεξουαλικής επαφής κάνοντας σεξ με ανθρώπους που δεν γνωρίζουν πολύ καλά και είτε εκθέτουν έτσι τον εαυτό τους σε μια πιθανή μόλυνση, είτε εκθέτουν τη σύντροφό τους σε μια πιθανή μόλυνση, πράξη που γίνεται κρυφά χωρίς να ενημερώνεται ο/η σύντροφος.

«Έχουμε να αντιμετωπίσουμε δυστυχώς την εξέλιξη σε ανώριμες συμπεριφορές, που φαίνεται ότι δεν σχετίζονται με το χθες ή με το σήμερα, διαρκώς εξελίσσονται. Πρόκειται για συμπεριφορές ανώριμες από ανθρώπους που στην προσπάθειά τους να ζήσουν τη στιγμή δεν υπολογίζουν τις συνέπειες των πράξεων και των αποφάσεων» σημειώνει ο διδάκτορας Ιατρικής και ειδικός σε ζητήματα σεξουαλικής υγείας, Σταμάτης Παπαχαρίτου.

Σύμφωνα με τον κ. Παπαχαρίτου η νέα μάστιγα που καταγράφουν οι επιστήμονες έχει ως αίτιο το γεγονός ότι «έχουν αλλάξει τα πράγματα μέσω των social media». Πρόκειται για «τη μόδα, την τάση του "πόσο εύκολα βρίσκω μια/έναν σύντροφο", που αναφέρεται, δυστυχώς, κυρίως σε νεαρές ηλικίες, που φημίζονται για το ότι έχουν την τάση να αισθάνονται αθάνατοι, δηλαδή ότι δεν θα συμβεί κάτι κακό και ότι αποκλείεται να συμβεί σ' αυτούς κάτι κακό. Τυχαίες γνωριμίες αναφέρονται πολύ εύκολα και δυστυχώς δεν σέβονται τον άνθρωπο που έχουν απέναντί τους πλέον» σημειώνει ο Έλληνας ειδικός.

Μέτρα πρόληψης

Για τη νέα τάση η διεθνής κοινότητα ενημερώθηκε για πρώτη φορά μετά από άρθρο του πανεπιστημίου Κολούμπια, με τους επιστήμονες να εστιάζουν στις πιθανές ενέργειες από τη πλευρά του παθόντα σε μια τέτοια περίπτωση. «Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί στην επιλογή των συντρόφων μας. Τα νέα παιδιά αποφασίζουν να έχουν σεξουαλικές επαφές στο πλαίσιο της στιγμιαίας απόλαυσης, οπότε δεν επενδύουν πάρα πολύ στη σχέση, ίσως και για λόγους οικονομικούς. Επιλέγουν να κάνουν κάτι που να έχει αρχή και τέλος και αυτό είναι η αμοιβαία ικανοποίηση για μερικά λεπτά», σημειώνει ο κ. Παπαχαρίτου, που αναφέρει πως η συγκεκριμένη «μόδα» αφορά σήμερα κυρίως στο εξωτερικό τονίζει όμως, πως «δυστυχώς στην Ευρώπη ανήκει και η Ελλάδα και δεν θα ήταν παράξενο να το δούμε να συμβαίνει και τακτικά εδώ».

Ως αντίμετρο σε μια τέτοια νέα επικίνδυνη τάση όπως η συγκεκριμένη, σύμφωνα με τον κ. Παπαχαρίτου, δεν μπορεί οριστεί ο κρατικός μηχανισμός, «από τον οποίο δεν περιμένουμε πολλά πράγματα όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε όλη την Ευρώπη», αλλά η δραστηριότητα «από γονείς, εκπαιδευτές και οποιαδήποτε κοινωνική ομάδα μπορεί να υποστηρίξει την αυτοπεποίθηση των νέων και να τους βάλει στη διαδικασία να είναι πιο πονηρεμένοι, για το πώς προστατεύουν τον εαυτό τους από τη στιγμή που θέλουν να κάνουν κάτι καινούργιο».

Με πληροφορίες από Independent και ΑΠΕ- ΜΠΕ

Υγεία & Σώμα
24

ΚΙΝΗΣΗ ΤΩΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Radio Lifo / SOS, το παιδί μου έχει διάσπαση προσοχής

Τι είναι η διαταραχή ελλειμματικής προσοχής και υπερκινητικότητας; Πόσα παιδιά και έφηβοι έχουν; Είναι η ΔΕΠΥ διαταραχή της εποχή μας; Τι πρέπει να γνωρίζει ένας γονιός όταν το παιδί του παρουσιάσει σημάδια διάσπασης προσοχής; Η Τζούλη Αγοράκη συζητά με την παιδοψυχίατρο Τέρψη Κόρπα και τον ψυχοπαιδαγωγό Χρήστο Σκαλούμπακα.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Υγεία & Σώμα / HIV: Στην Gilead δεν κάνουμε εκπτώσεις στην αλήθεια

Η Βίκυ Τσάμη, Director Public Affairs, και ο Ιωάννης Κατσαρόλης, παθολόγος-λοιμωξιολόγος, Director Medical Affairs της Gilead Sciences, μιλούν για τις πρωτοβουλίες της βιοφαρμακευτικής εταιρείας που στόχο έχουν να προκαλέσουν την κοινωνία ώστε να σκεφτεί βαθύτερα, να αναμετρηθεί με τον φόβο και την άγνοια.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM