«Ξυπνάει» το ηφαίστειο του όρους της Αγίας Ελένης; - Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα

«Ξυπνάει» το ηφαίστειο του όρους της Αγίας Ελένης; - Ανησυχία προκαλεί στους επιστήμονες η αυξημένη σεισμική δραστηριότητα Facebook Twitter
Στις 18 Μαΐου του 1980, το Όρος της Αγίας Ελένης έδωσε την πιο καταστροφική ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία της Αμερικής
0

Ανησυχία στους επιστήμονες προκαλεί η αυξανόμενη σεισμική δραστηριότητα γύρω από την περιοχή του ηφαιστείου της Αγίας Ελένης που φαίνεται να «ξυπνάει», σχεδόν 4 δεκαετίες μετά τη μεγαλύτερη ηφαιστειακή έκρηξη στην ιστορία της Αμερικής.

Το όρος της Αγίας Ελένης είναι ένα ενεργό στρωματοηφαίστειο, το οποίο βρίσκεται στη κομητεία Σκαμάνια, στην πολιτεία της Ουάσινγκτον, στις βορειοδυτικές Ηνωμένες Πολιτείες.

Έγινε παγκοσμίως γνωστό για την καταστροφική έκρηξη που σημειώθηκε στις 18 Μαΐου του 1980, η οποία προκάλεσε τεράστιες καταστροφές (σ.σ. 250 σπίτια, 47 γέφυρες, 25 χιλιόμετρα σιδηροτροχιών και 300 χλμ αυτοκινητοδρόμων) και το θάνατο 57 ατόμων.

Τον Ιανουάριο του 2008 άρχισε να βγαίνει καπνός από μια ρωγμή στην κορυφή του ηφαιστειακού δόμου και η σεισμική δραστηριότητα που συνόδευσε το γεγονός έκανε τους επιστήμονες να διακόψουν τις δραστηριότητες υπό το φόβο μιας νέας ηφαιστειακής δραστηριότητας. Δύο εβδομάδες αργότερα η έκρηξη σταμάτησε.

Από τον Μάρτιο του 2016 η σεισμική δραστηριότητα στο όρος της Αγίας Ελένης μοιάζει να έχει αυξηθεί, προκαλώντας ανησυχία στους επιστήμονες που εκτιμούν ότι μπορεί και ν' αποτελεί σημάδι ότι το ηφαίστειο «ξυπνάει».

«Η συμπεριφορά του ηφαιστείου βρίσκεται σε φυσιολογικά επίπεδα» είπε στο δίκτυο ABC, η Liz Westby, γεωλόγος και μέλος της επιστημονικής ομάδας παρακολούθησης των ηφαιστείων στο Αμερικανικό Γεωλογικό Παρατηρητήριο.

Ωστόσο, όπως εξήγησε «μία σειρά από μικρούς σεισμούς που έχουν σημειωθεί από τον Μάρτιο έως το Μάιο του 2016, τον Νοέμβριο της ίδιας χρονιάς και από τις 16 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου είναι ασυνήθιστοι. Από τις 16 Απριλίου έως τις 5 Μαΐου καταγράψαμε αυξημένη σεισμική δραστηριότητα με πάνω από 100 σεισμούς, όλοι κάτω των 1,3 ρίχτερ. Υπάρχουν αρκετοί λόγοι που καθιστούν εξαιρετικά απίθανο το γεγονός αυτή η δραστηριότητα να οδηγήσει σε έκρηξη του ηφαιστείου του όρους της Αγίας Ελένης. Η σεισμική δραστηριότητα είναι παρόμοια με αντίστοιχες του παρελθόντος που δεν οδήγησαν σε κάποια ηφαιστειακή δραστηριότητα στην επιφάνεια. Επίσης, αποτελείται από πολύ μικρούς σεισμούς που σημειώνονται με σχετικά χαμηλούς ρυθμούς. Επιπλέον, δεν υπάρχουν άλλες γεωφυσικές ενδείξεις (σ.σ. αλλαγές στην επιφάνεια του εδάφους, κλίση, αυξημένη απελευθέρωση ηφαιστειακών αερίων στην ατμόσφαιρα) ανησυχίας».

«Αλλά αυτός είναι ο λόγος που παρακολουθούμε από τόσο κοντά αυτούς τους "γίγαντες" ώστε να εντοπίσουμε τα πρώιμα σημάδια "ξυπνήματος"», κατέληξε η Westby.

Με πληροφορίες από ABC News.

Διεθνή
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Διεθνή / «Χάος» σε ΗΠΑ, Βρετανία, Ολλανδία, Γερμανία, Νότια Κορέα λόγω κακοκαιρίας – Προβλήματα σε αεροδρόμια και δρόμους

Το ύψος του χιονιού ενδέχεται να φθάσει τα 30 εκατοστά σε κάποιες περιοχές - Την ώρα που χιονοθύελλες και καταιγίδες πλήττουν διάφορες χώρες, καύσωνας σαρώνει την Αυστραλία
LIFO NEWSROOM