Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ματιάς Ντεπαρντόν που κρατείται στην Τουρκία

Απεργία πείνας ξεκίνησε ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ματιάς Ντεπαρντόν που κρατείται στην Τουρκία Facebook Twitter
0

Απεργία πείνας σε ένδειξη διαμαρτυρίας για τη σύλληψή του ξεκίνησε την Κυριακή ο Γάλλος φωτορεπόρτερ Ματιάς Ντεπαρντόν, ο οποίος συνελήφθη στην Τουρκία πριν από δύο εβδομάδες, όπως ανακοίνωσε σήμερα η μη κυβερνητική οργάνωση Δημοσιογράφοι Χωρίς Σύνορα (Reporters sans Frontières, RSF).

«Ο Ματιάς αποφάσισε να αρχίσει μια απεργία πείνας, η οποία βρίσκεται στην 3η της ημέρα», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ερόλ Εντέρογλου, αντιπρόσωπος της RSF στην Τουρκία.

Η ΜΚΟ διευκρίνισε ότι ενημερώθηκε για την απεργία πείνας από τη δικηγόρο του δημοσιογράφου. Το Γαλλικό Πρακτορείο προσπάθησε να έλθει σε επαφή μαζί της την Τρίτη το απόγευμα, αλλά χωρίς επιτυχία.

Ο Ματιάς Ντεπαρντόν, freelancer δημοσιογράφος που έχει έδρα την Τουρκία εδώ και πολλά χρόνια και εργάζεται για διάφορα έντυπα, συνελήφθη την 8η Μαΐου στην επαρχία Μπατμάν της νοτιοανατολικής Τουρκίας, όπου και έκανε ρεπορτάζ για το περιοδικό National Geographic.

Πολύ γρήγορα μεταφέρθηκε σε κέντρο κράτησης που χειρίζεται η τουρκική υπηρεσία μετανάστευσης στη Γκαζιάντεπ, επίσης στη νοτιοανατολική Τουρκία, όπου παραμένει έκτοτε, παρά το ότι αποφασίστηκε η απέλασή του την 11η Μαΐου.

«Παραμένει ακόμη άγνωστο γιατί η απόφαση απέλασης δεν έχει εφαρμοστεί», σημείωσε ο αντιπρόσωπος της RSF.

Μια γαλλική διπλωματική πηγή ενημέρωσε το Γαλλικό Πρακτορείο ότι οι τουρκικές αρχές δεν έχουν μέχρι σήμερα ανταποκριθεί στα γαλλικά αιτήματα που ζητούν να καταστεί δυνατή η άμεση επαφή με τον δημοσιογράφο, είτε με επισκέψεις είτε με τηλεφωνικές συνδιαλέξεις.

Οι τουρκικές αρχές προσάπτουν στον δημοσιογράφο ότι εργαζόταν χωρίς δημοσιογραφική ταυτότητα, καθώς το αίτημά του να ανανεωθεί δεν είχε γίνει δεκτό, κάτι που μπορεί να οδηγήσει στην απέλασή του από τη χώρα, εξήγησε ο Εντέρογλου.

Παράλληλα, ο Γάλλος δημοσιογράφος κατηγορείται για υποστήριξη της οργάνωσης Εργατικό Κόμμα Κουρδιστάν (PKK), η οποία θεωρείται «τρομοκρατική» από την Άγκυρα. Αυτή η κατηγορία θα μπορούσε να οδηγήσει σε μια ποινική διαδικασία σε βάρος του, σύμφωνα με τον Εντέρογλου, ο οποίος κατήγγειλε μια «αδικαιολόγητη και απαράδεκτη κατάσταση».

Η RSF, όπως και δύο άλλες οργανώσεις υπεράσπισης της ελευθερίας του Τύπου και 19 εκδόσεις, έδωσαν στη δημοσιότητα την Παρασκευή μια ανοικτή επιστολή προς τον Σουλεϊμάν Σοϊλού, τον υπουργό Εσωτερικών της Τουρκίας, καλώντας τον να δώσει εντολή να αποφυλακιστεί ο Ντεπαρντόν.

Οι συνθήκες έχουν επιδεινωθεί ραγδαία τους τελευταίους μήνες για τους ξένους δημοσιογράφους στην Τουρκία, σύμφωνα με τους υπερασπιστές της ελευθεροτυπίας, που καταγγέλλουν ένα κύμα συλλήψεων, απελάσεων και διοικητικών προσκομμάτων.

Τον περασμένο μήνα ένας Ιταλός δημοσιογράφος, ο Γκαμπριέλε ντελ Γκράντε, συνελήφθη στην Τουρκία καθώς έκανε ρεπορτάζ στα σύνορα με τη Συρία για τους πρόσφυγες. Απελάθηκε έπειτα από δύο εβδομάδες κράτησης.

0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Διεθνή / Η ΕΕ προωθεί έκτακτο σχέδιο για την παροχή αμυντικών δανείων ύψους 150 δισ. ευρώ στις κυβερνήσεις

Σε ομιλία της σήμερα – μόλις 48 ώρες πριν από τη σύνοδο κορυφής των 27 ηγετών της ΕΕ στις Βρυξέλλες – η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, ανακοίνωσε ότι τα κράτη-μέλη θα μπορούν να αντλήσουν αυτά τα δάνεια μέσα στα επόμενα πέντε χρόνια
LIFO NEWSROOM
Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

Διεθνή / Τζέι Ντι Βανς: 20.000 στρατιώτες από μία τυχαία χώρα δεν θα διασφαλίσουν την ειρήνη στην Ουκρανία

«Αν θέλεις να διασφαλίσεις ότι ο Βλαντιμίρ Πούτιν δεν θα εισβάλει ξανά στην Ουκρανία, η καλύτερη εγγύηση ασφαλείας είναι να προσφέρεις στους Αμερικανούς οικονομικό όφελος στο μέλλον της Ουκρανίας» υποστήριξε ο αντιπρόεδρος των ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
«Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Διεθνή / «Βοηθήστε το κορίτσι»: Πώς τα παιχνίδια για κινητά τηλέφωνα βγάζουν κέρδος προωθώντας τον μισογυνισμό

Οι διαφημίσεις παιχνιδιών για κινητά φαίνεται να χρησιμοποιούν θέματα ενδοοικογενειακής κακοποίησης, εξευτελισμού και μισογυνισμού για να προωθήσουν τα downloads
LIFO NEWSROOM