Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια - Στους 60 οι νεκροί

Βενεζουέλα: Συνεχίζονται οι διαδηλώσεις και τα επεισόδια - Στους 60 οι νεκροί Facebook Twitter
Στιγμιότυπο από το Καράκας. EPA/MAURICIO DUENAS
0

Οι αντίπαλοι του Νικολάς Μαδούρο διαδήλωσαν κατά χιλιάδες τη Δευτέρα ενάντια στο αμφιλεγόμενο σχέδιό του να τροποποιήσει το Σύνταγμα και έχοντας ως στόχο να αυξήσουν την πίεση στον πρόεδρο της Βενεζουέλας.


Στο ανατολικό τμήμα του Καράκας, διαδηλωτές προσπάθησαν να φτάσουν στην έδρα του Συνηγόρου του Πολίτη, μια αρχή που είναι αρμόδια να εποπτεύει τον σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, την οποία όμως οι αντικυβερνητικοί διαδηλωτές κατηγορούν ότι υπηρετεί την κυβέρνηση. Οι δυνάμεις ασφαλείας τούς σταμάτησαν με τη χρήση αντλιών νερού και δακρυγόνα, ενώ νεαροί απάντησαν ρίχνοντας αντικείμενα και βόμβες μολότοφ.


Ο επικεφαλής της αντιπολίτευσης Ενρίκε Καπρίλες κατήγγειλε ότι εκείνος και η ομάδα του χτυπήθηκαν από στρατιωτικούς της Εθνοφρουράς, οι οποίοι τους έκλεψαν την ώρα που έφευγαν από τη διαδήλωση. «Μας περικύκλωσαν σε μια γωνιά, μας χτύπησαν, μας πήραν τα πάντα: τα ρολόγια μας, τους ασυρμάτους μας, τις μάσκες μας για τα δακρυγόνα. Όταν τους ρώτησα τι συμβαίνει, η αντίδρασή τους ήταν να με χτυπήσουν στο πρόσωπο. Ήθελαν να μας σκοτώσουν;», διερωτήθηκε ο Καπρίλες μιλώντας στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου.


Επεισόδια σημειώθηκαν και σε άλλες συνοικίες του Καράκας. Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, 257 άνθρωποι τραυματίστηκαν. Μεταξύ αυτών ο αντιπολιτευόμενος Κάρλος Παπαρόνι, ο οποίος κατήγγειλε ότι χτυπήθηκε στο κεφάλι από ένα δακρυγόνο. Διαδηλωτές δήλωσαν ότι άνδρες που φορούσαν στολή πυροβόλησαν εναντίον τους με πραγματικά πυρά.

Διαδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν και σε άλλες πόλεις της Βενεζουέλας, όπως στο Σαν Κριστομπάλ στα σύνορα με την Κολομβία, όπου δύο ταξί και ένα λεωφορείο πυρπολήθηκαν από τους διαδηλωτές που ήθελαν να κλείσουν τους δρόμους.


Πρόκειται για τις πρώτες διαδηλώσεις μετά την έκκληση της αντιπολίτευσης την Κυριακή να «ενισχυθεί» το κίνημα αμφισβήτησης ενάντια στον Μαδούρο, προκειμένου να τον εμποδίσουν το έργο της συνταγματικής συνέλευσης που έχει συστήσει.


Οι ηγέτες της αντιπολίτευσης δεν έχουν εξηγήσει σε τι συνίσταται αυτή η κλιμάκωση, με τον Καπρίλες να επισημαίνει ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να πραγματοποιηθούν «στάσεις εργασίας» ή «απεργίες» που θα διαρκέσουν πολύ. Επίσης ανακοίνωσε τη διοργάνωση νέας διαδήλωσης σήμερα, με μια πορεία προς το υπουργείο Εσωτερικών, στο κέντρο του Καράκας.


Στη διάρκεια των δύο τελευταίων μηνών που συνεχίζεται το κίνημα αμφισβήτησης κατά του Μαδούρο, το οποίο ξέσπασε την 1η Απριλίου, 60 άνθρωποι έχουν σκοτωθεί και χίλιοι έχουν τραυματιστεί, σύμφωνα με τον τελευταίο απολογισμό της εισαγγελίας, ενώ έχουν συλληφθεί σχεδόν 3.000 άνθρωποι.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ/AFP

Διεθνή
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Οι αδελφοί Μενέντεζ δεν πρέπει να καταδικαστούν εκ νέου, λέει εισαγγελέας του Λος Άντζελες

Διεθνή / Οι αδελφοί Μενέντεζ δεν πρέπει να καταδικαστούν εκ νέου, λέει εισαγγελέας του Λος Άντζελες

Ο Νέιθαν Χόχμαν, ο νέος εισαγγελέας της κομητείας του Λος Άντζελες, ζήτησε να αποσυρθεί το αίτημα του προκατόχου του για επανακαταδίκη των αδελφών Μενέντεζ
LIFO NEWSROOM
Θανατηφόρες «μπόμπες» στην Τουρκία: 160 νεκροί από δηλητηρίαση αλκοόλ από τις αρχές του έτους

Διεθνή / Θανατηφόρες «μπόμπες» στην Τουρκία: 160 νεκροί από δηλητηρίαση αλκοόλ από τις αρχές του έτους

Επίσημα στοιχεία δείχνουν ότι η μέση ετήσια κατανάλωση αλκοόλ στην Τουρκία είναι μόλις δύο λίτρα ανά άτομο, αλλά κανείς δεν γνωρίζει πόσο αλκοόλ παράγεται και καταναλώνεται παράνομα
LIFO NEWSROOM
«Περίεργη» σύγκρουση τάνκερ με φορτηγό πλοίο στη Βόρεια Θάλασσα: Η μαρτυρία ναύτη - Ψάχνουν για το «μαύρο κουτί»

Διεθνή / Βόρεια Θάλασσα: Η μαρτυρία ναύτη για την «περίεργη» σύγκρουση τάνκερ με φορτηγό πλοίο - Ψάχνουν για το «μαύρο κουτί»

Μετά τη σύγκρουση, φάνηκε από το λιμάνι μια «τεράστια πύρινη σφαίρα» - Πολλές συγκρούσεις τα τελευταία δέκα χρόνια στη Βόρεια Θάλασσα
LIFO NEWSROOM