Έκπληξη αλλά και ενθουσιασμό έχει προκαλέσει σε κατοίκους και οικολόγους το θέαμα από δύο λευκές καμηλοπαρδάλεις, που εντοπίστηκαν πρόσφατα στην Κένυα.
Το λευκό χρώμα των δύο ζώων, που είναι μητέρα και παιδί, οφείλεται σε μια γενετική διαταραχή, η οποία ονομάζεται «λευκισμός» (leucism) και προκαλεί μειωμένα επίπεδα διαφόρων ειδών χρωστικών, όχι μόνο της μελανίνης. Αυτό που κυρίως μαρτυρά τη διαφορά μεταξύ αλφισμού και λευκισμού είναι τα μάτια. Τα ζώα με αλφισμό στερούνται μελανίνης παντού, συμπεριλαμβανομένων των ματιών, οπότε το χρώμα που προκύπτει στα μάτια είναι το κόκκινο, από τα αιμοφόρα αγγεία.
Οι οικολόγοι εντόπισαν τα δύο ζώα στην προστατευόμενη περιοχή Ishaqbini Hirola Conservancy, την οποία διαχειρίζεται η μη κυβερνητική οργάνωση Hirola Conservation Programme (HCP). Η συγκεκριμένη οργάνωση έχει αφιερωθεί στην προστασία της αντιλόπης Hirola, είδος που απειλείται με εξαφάνισης και ένα από τα σπανιότερα παγκοσμίως.
Η οργάνωση ανέφερε στο blog της πως τις καμηλοπαρδάλεις εντόπισαν για πρώτη φορά τον Ιούνιο και το βίντεο που κυκλοφόρησε τώρα είναι από την τρίτη φορά, που έχουν καταφέρει να τις ξαναδούν όλο αυτό το διάστημα. «Ήταν τόσο κοντά και εξαιρετικά ήρεμες, έδειχναν να μην ενοχλούνται από την παρουσία μας. Η μητέρα περπατούσε συνεχώς μπρος πίσω λίγα μέτρα μακριά μας ενώ ταυτόχρονα έκανε σήμα στο μωρό της να κρυφτεί πίσω από τους θάμνους», εξηγεί η HCP.
Το Μάρτιο του 2016 εντοπίστηκε στην ίδια περιοχή μία ακόμη καμηλοπάρδαλη με λευκισμό, ενώ λίγο νωρίτερα, τον Ιανουάριο της ίδιας χρονιάς, είχε εντοπιστεί άλλη μία, που ονομάζεται Omo, στο Ινστιτούτο της Άγριας Φύσης (WNI) της Τανζανίας.
Η Διεθνής Ένωση Προστασίας της Φύσης εκτιμά πως υπάρχουν αυτή τη στιγμή περίπου 8.500 τέτοιες καμηλοπαρδάλεις, οι οποίες ζουν κυρίως στη Σομαλία, την νότια Αιθιοπία και τη βόρεια Κένυα.
Με πληροφορίες από Guardian