Μετά την επίσημη ανακοίνωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, όπου επικράτησε, όπως αναμενόταν, το «ναι» με περισσότερο από 92%, η περιοχή βρίσκεται ολοένα και πιο απομονωμένη μπροστά στις πιέσεις των γειτόνων της και της διεθνούς κοινότητας.
Η Τουρκία ανακοίνωσε σήμερα ότι θα συνεργάζεται μόνο με την ιρακινή κυβέρνηση για τις εξαγωγές αργού πετρελαίου, όπως επεσήμανε το γραφείο του Ιρακινού πρωθυπουργού Χάιντερ αλ Αμπάντι.
Σε τηλεφωνική του συνομιλία με τον Αμπάντι ο Τούρκος πρωθυπουργός Μπιναλί «Γιλντιρίμ επανέλαβε τη στήριξη της χώρας του σε όλες τις αποφάσεις» που λαμβάνονται από την ιρακινή κυβέρνηση μετά το δημοψήφισμα για την ανεξαρτησία του Ιρακινού Κουρδιστάν, πρόσθεσε η ίδια πηγή.
Στο μεταξύ η διευθύντρια του αεροδρομίου της Αρμπίλ Τάλαρ Φάικ Σάλεχ δήλωσε ότι από αύριο Παρασκευή στις 18:00 (τοπική ώρα και ώρα Ελλάδας) σταματούν όλες οι διεθνείς πτήσεις από και προς το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας του Ιρακινού Κουρδιστάν, έπειτα από απόφαση της Βαγδάτης.
Ήδη οι αεροπορικές εταιρείες του Λιβάνου, της Αιγύπτου και την Τουρκίας ανακοίνωσαν χθες Τετάρτη ότι αναστέλλουν τη σύνδεσή τους με το Ιρακινό Κουρδιστάν από αύριο, έπειτα από αίτημα της Βαγδάτης.
Εξάλλου και η Qatar Airways ανακοίνωσε ότι αναστέλλει τις πτήσεις της από και προς το Ιρακινό Κουρδιστάν από αύριο Παρασκευή ως την 1η Οκτωβρίου, έπειτα από αίτημα της υπηρεσίας πολιτικής αεροπορίας του Ιράκ.
Ο Αμπάντι έχει θέσει ως όρο για οποιαδήποτε διαπραγμάτευση με την Αρμπίλ την ακύρωση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος.
«Δεν θα συζητήσουμε ποτέ για το αποτέλεσμα» του δημοψηφίσματος, τόνισε ο Ιρακινός πρωθυπουργός. «Θα επιβάλλουμε τον ιρακινό νόμο σε όλη την περιοχή του Κουρδιστάν», πρόσθεσε.
Κατά τη συνεδρίαση του ιρακινού κοινοβουλίου χθες Τετάρτη οι βουλευτές ψήφισαν υπέρ του κλεισίματος των μεθοριακών φυλακίων που είναι εκτός δικαιοδοσίας της Βαγδάτης. «Τα εμπορεύματα που περνούν από εκεί» θα θεωρούνται «προϊόντα λαθρεμπορίου», επισημάνθηκε σε ανακοίνωση μετά τη συνεδρίαση του κοινοβουλίου.
Υπάρχουν τέσσερα μεθοριακά περάσματα μεταξύ του Ιρακινού Κουρδιστάν και του Ιράν και της Τουρκίας.
Οι γειτονικές χώρες του Ιράκ, όπου υπάρχουν σημαντικές κουρδικές μειονότητες, έχουν επίσης απειλήσει να λάβουν μέτρα κατά της αυτόνομης περιοχής. Αν τεθούν σε εφαρμογή, οι κυρώσεις αυτές θα προκαλέσουν ασφυξία στο Ιρακινό Κουρδιστάν.
Εξάλλου οι Ιρακινοί βουλευτές ζήτησαν από τον Αμπάντι, που ως πρωθυπουργός είναι και επικεφαλής των ενόπλων δυνάμεων, να «λάβει όλα τα απαραίτητα μέτρα για να διασφαλίσει την ενότητα του Ιράκ» και «να προστατεύσει τους πολίτες». Επίσης επανέλαβαν το αίτημά τους να σταλθούν δυνάμεις ασφαλείας στις αμφισβητούμενες περιοχές.
Μεταξύ αυτών είναι η επαρχία Κιρκούκ, όπου ζουν πολλές διαφορετικές εθνότητες και είναι πλούσια σε πετρέλαιο, αλλά και κάποιες περιοχές των επαρχιών Νινευή, Ντιάλα και Σαλαχεντίν. Τις περισσότερες από αυτές είχαν ανακαταλάβει οι Κούρδοι από το Ισλαμικό Κράτος το 2014.
Επίσης ο Αμπάντι ζήτησε και πάλι από το Ιρακινό Κουρδιστάν να παραδώσει στις ομοσπονδιακές αρχές τον έλεγχο των δύο περιφερειακών αεροδρομίων της Αρμπίλ και της Σουλεϊμανίγε.
Σε αυτή την απειλή ο υπουργός Μεταφορών του Κουρδιστάν Μαουλούντ Μπάουα Μουράντ απάντησε ότι τα δύο αεροδρόμια κατασκευάστηκαν με χρήματα του Ιρακινού Κουρδιστάν και ότι το κλείσιμό τους θα «επηρεάσει τη βοήθεια που προσφέρει ο διεθνής συνασπισμός στον πόλεμο κατά της τρομοκρατίας».
«Αντί να επιβάλλετε κυρώσεις, ελάτε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και εσάς», επεσήμανε ο πρόεδρος του Ιρακινού Κουρδιστάν Μασούν Μπαρζανί.
Από την πλευρά του ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατήγγειλε τον κίνδυνο «ενός διαδογματικού και εθνοτικού πολέμου», αν το Ιρακινό Κουρδιστάν προχωρήσει το σχέδιό του.
Η Άγκυρα μπορεί να προκαλέσει οικονομική ασφυξία στο Κουρδιστάν καθώς σχεδόν όλο το πετρέλαιο της περιοχής αυτής περνά από τον τερματικό σταθμό της Τουρκίας Τσεϊχάν.
Ωστόσο το κλείσιμο του πετρελαιαγωγού θα έχει επιπτώσεις και για τις γειτονικές χώρες: η Τουρκία κάνει εξαγωγές αξίας 8 με 10 δισεκατομμυρίων δολαρίων ετησίως προς το Κουρδιστάν και το Ιράν αξίας έξι δισεκατομμυρίων.
Οι ΗΠΑ εξέφρασαν «τη βαθιά τους απογοήτευση» για τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος και ο ΟΗΕ ζήτησε να βρεθεί «μια συμβιβαστική λύση».
Η Μόσχα πάντως εκτίμησε ότι «οι διαφωνίες μεταξύ της Βαγδάτης και του Αρμπίλ θα πρέπει να επιλυθούν μέσω του διαλόγου, με στόχο να βρεθεί ένα μοντέλο συνύπαρξης στο εσωτερικό του ιρακινού κράτους».
Πηγή: ΑΠΕ/ΜΠΕ
σχόλια