Είναι μεγάλος πειρασμός μετά από μία κουραστική μέρα το να μην πετάξει κανείς εσώρουχα και βρώμικες κάλτσες δεξιά και αριστερά στο σπίτι, ειδικά αν δεν είναι ακριβώς πρότυπο νοικοκυριού. Είναι επίσης -και χωρίς παρεξήγηση- παγιωμένη κατάσταση σε πολλά σπίτια το να μην αλλάζονται τα σεντόνια -και όλα τα κλινοσκεπάσματα- τακτικά. Όμως, νέα έρευνα του πανεπιστημίου Sheffield του Γιορκσάιρ έχει μερικά εξαιρετικά δυσάρεστα νέα για όσους έχουν κάποια από τις παραπάνω συνήθειες.
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports οτιδήποτε διατηρεί για καιρό την ανθρώπινη μυρωδιά είναι πόλος έλξης για κοριούς, καθώς και για τη ραγδαία ανάπτυξη ακάρεων.
Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης -συμπέρασμα το οποίο εξηγεί και γιατί κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν τόσο δύσκολη η εξολόθρευση των κοριών- τα παράσιτα έλκονται από τις οσμές του ανθρώπινου σώματος "σαν από μαγνήτη" και γενικά απ' οτιδήποτε έχει διατηρήσει μυρωδιά από ανθρώπινη δραστηριότητα (ιδρώτα, σπέρμα, αίμα, ορμόνες, κ.λπ).
Το τακτικό πλύσιμο εσωρούχων, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, οι σύγχρονες μέθοδοι απολύμανσης και αποπαρασίτωσης μας κρατούν ασφαλείς και μακριά από δυσάρεστες εκπλήξεις.
Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι αυτό που ονομάζουμε "κακή μπουγάδα" ή η κακή αποθήκευση και ο ανεπαρκής καθαρισμών οποιουδήποτε υφάσματος έρχεται σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είναι και η εξήγηση της διασποράς παρασιτικών οργανισμών εδώ και χρόνια. Η δε μυρωδιά που αφήνουν πίσω τους τα άπλυτα μας είναι ιδανική για την προσέλκυση αυτών των παράσιτων.
«Είναι η πρώτη φορά που η ανθρώπινη οσμή θεωρείται ως ο πιθανός μηχανισμός που διευκολύνει αυτού του είδους τη διασπορά και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις», εξηγεί ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας, William Hentley, ο οποίος είναι και επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Sheffield.
Αφορμή για την έναρξη αυτής της έρευνας σχετικά με τους κοριούς, ήταν το ότι το παράσιτο -η εμφάνιση του οποίου είχε μειωθεί δραστικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '80 και του '90- στις μέρες γνωρίζει νέα έξαρση, με απανωτά κρούσματα εμφάνισής του σε φοιτητικούς κοιτώνες, αλλά και σε νοικοκυριά, καθώς και σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες σε Ευρώπη και Αμερική.
Εκείνο που εφιστούν οι επιστήμονες είναι την προσοχή ειδικά ανθρώπων που ταξιδεύουν συχνά, καθώς οι κοριοί μπορούν να επιζήσουν έως και 6 μήνες "τρεφόμενοι" από τα άπλυτα της βαλίτσας μας και να επιστρέψουν μαζί μας, με απόλυτη ασφάλεια στο σπίτι μας και τους προσωπικούς μας χώρους.
Το τακτικό πλύσιμο εσωρούχων, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, οι σύγχρονες μέθοδοι απολύμανσης και αποπαρασίτωσης μας κρατούν ασφαλείς και μακριά από δυσάρεστες εκπλήξεις. Οπότε την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε για μερικές μέρες τις κάλτσες σας να σέρνονται στο πάτωμα ή το καλάθι με τα άπλυτα να γεμίζει ασφυκτικά, ξανασκεφτείτε ότι η μυρωδιά σας ίσως αρέσει πολύ σε μερικούς εξαιρετικά ανεπιθύμητους επισκέπτες και απλώς βάλτε αμέσως πλυντήριο...
Με στοιχεία από Guardian