Αν δεν αλλάζετε αρκετά συχνά τα σεντόνια σας, η επιστήμη σας έχει μερικά άσχημα νέα

Αν δεν αλλάζετε αρκετά συχνά τα σεντόνια σας, η επιστήμη σας έχει μερικά άσχημα νέα Facebook Twitter
Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports οτιδήποτε διατηρεί για καιρό την ανθρώπινη μυρωδιά είναι πόλος έλξης για κοριούς, καθώς και για τη ραγδαία ανάπτυξη ακάρεων.
0

Είναι μεγάλος πειρασμός μετά από μία κουραστική μέρα το να μην πετάξει κανείς εσώρουχα και βρώμικες κάλτσες δεξιά και αριστερά στο σπίτι, ειδικά αν δεν είναι ακριβώς πρότυπο νοικοκυριού. Είναι επίσης -και χωρίς παρεξήγηση- παγιωμένη κατάσταση σε πολλά σπίτια το να μην αλλάζονται τα σεντόνια -και όλα τα κλινοσκεπάσματα- τακτικά. Όμως, νέα έρευνα του πανεπιστημίου Sheffield του Γιορκσάιρ έχει μερικά εξαιρετικά δυσάρεστα νέα για όσους έχουν κάποια από τις παραπάνω συνήθειες. 

Σύμφωνα με τη μελέτη που δημοσιεύθηκε πριν από λίγες μέρες στην επιστημονική επιθεώρηση Scientific Reports οτιδήποτε διατηρεί για καιρό την ανθρώπινη μυρωδιά είναι πόλος έλξης για κοριούς, καθώς και για τη ραγδαία ανάπτυξη ακάρεων.

Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν οι συντάκτες της μελέτης -συμπέρασμα το οποίο εξηγεί και γιατί κατά τα προηγούμενα χρόνια ήταν τόσο δύσκολη η εξολόθρευση των κοριών- τα παράσιτα έλκονται από τις οσμές του ανθρώπινου σώματος "σαν από μαγνήτη" και γενικά απ' οτιδήποτε έχει διατηρήσει μυρωδιά από ανθρώπινη δραστηριότητα (ιδρώτα, σπέρμα, αίμα, ορμόνες, κ.λπ). 

Το τακτικό πλύσιμο εσωρούχων, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, οι σύγχρονες μέθοδοι απολύμανσης και αποπαρασίτωσης μας κρατούν ασφαλείς και μακριά από δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι συντάκτες της μελέτης επισημαίνουν ότι αυτό που ονομάζουμε "κακή μπουγάδα" ή η κακή αποθήκευση και ο ανεπαρκής καθαρισμών οποιουδήποτε υφάσματος έρχεται σε άμεση επαφή με το ανθρώπινο σώμα είναι και η εξήγηση της διασποράς παρασιτικών οργανισμών εδώ και χρόνια. Η δε μυρωδιά που αφήνουν πίσω τους τα άπλυτα μας είναι ιδανική για την προσέλκυση αυτών των παράσιτων.

«Είναι η πρώτη φορά που η ανθρώπινη οσμή θεωρείται ως ο πιθανός μηχανισμός που διευκολύνει αυτού του είδους τη διασπορά και μάλιστα σε μεγάλες αποστάσεις», εξηγεί ο καθηγητής περιβαλλοντολογίας, William Hentley, ο οποίος είναι και επικεφαλής της συγκεκριμένης μελέτης για λογαριασμό του Πανεπιστημίου του Sheffield. 

Αφορμή για την έναρξη αυτής της έρευνας σχετικά με τους κοριούς, ήταν το ότι το παράσιτο -η εμφάνιση του οποίου είχε μειωθεί δραστικά κατά τη διάρκεια των δεκαετιών του '80 και του '90- στις μέρες γνωρίζει νέα έξαρση, με απανωτά κρούσματα εμφάνισής του σε φοιτητικούς κοιτώνες, αλλά και σε νοικοκυριά, καθώς και σε πολλές ξενοδοχειακές μονάδες σε Ευρώπη και Αμερική. 

Εκείνο που εφιστούν οι επιστήμονες είναι την προσοχή ειδικά ανθρώπων που ταξιδεύουν συχνά, καθώς οι κοριοί μπορούν να επιζήσουν έως και 6 μήνες "τρεφόμενοι" από τα άπλυτα της βαλίτσας μας και να επιστρέψουν μαζί μας, με απόλυτη ασφάλεια στο σπίτι μας και τους προσωπικούς μας χώρους. 

Το τακτικό πλύσιμο εσωρούχων, ρούχων και κλινοσκεπασμάτων, οι σύγχρονες μέθοδοι απολύμανσης και αποπαρασίτωσης μας κρατούν ασφαλείς και μακριά από δυσάρεστες εκπλήξεις. Οπότε την επόμενη φορά που θα μπείτε στον πειρασμό να αφήσετε για μερικές μέρες τις κάλτσες σας να σέρνονται στο πάτωμα ή το καλάθι με τα άπλυτα να γεμίζει ασφυκτικά, ξανασκεφτείτε ότι η μυρωδιά σας ίσως αρέσει πολύ σε μερικούς εξαιρετικά ανεπιθύμητους επισκέπτες και απλώς βάλτε αμέσως πλυντήριο...

Με στοιχεία από Guardian

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Υγεία & Σώμα / Λιγότεροι θάνατοι από καρκίνο, αν οι ανοσοθεραπείες δοθούν νωρίς

Νέα μελέτη δείχνει ότι μειώνονται οι μεταστάσεις και οι θάνατοι από καρκίνο όταν τα πιο καινοτόμα φάρμακα, οι ανοσοθεραπείες, χορηγούνται νωρίς. Παράλληλα, εξοικονομούνται πολύτιμοι πόροι για το σύστημα υγείας χάρη στην αποφυγή των επιπλοκών και των υποτροπών της νόσου.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Υγεία & Σώμα / Πώς αντιμετωπίζεται η προκατάληψη για μια ασθένεια που δεν είναι πλέον θανατηφόρα;

Οι γιατροί Κ. Πρωτοπαπάς και Ι. Κατσαρόλης καταρρίπτουν μύθους και στερεότυπα γύρω από τον HIV και περιγράφουν τις μεθόδους πρόληψης που λίγοι τελικά γνωρίζουν στην Ελλάδα.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Υγεία & Σώμα / Πράσινο φως στο πρώτο μονοδοσικό HPV εμβόλιο

Στα τρία έως τώρα HPV εμβόλια που προστατεύουν από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας (και όχι μόνο) προστίθενται άλλα δύο. Το ένα από αυτά πήρε το πράσινο φως από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας και διαφέρει από τα προηγούμενα καθώς χορηγείται σε μονοδοσικό σχήμα για την απλούστευση της εμβολιαστικής διαδικασίας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Παγκόσμια Ημέρα πρόληψης κατά του καρκίνου του μαστού / «Προτιμώ να σκέφτομαι ότι ήμουν τύχερη γιατί το ξεπέρασα και όχι άτυχη γιατί μου συνέβη»

Πέντε χρόνια μετά τη διάγνωση με καρκίνο του μαστού, η Τζούλη Αγοράκη περιγράφει εκείνες τις δύσκολες πρώτες μέρες αλλά και το δώρο που έκανε στον εαυτό της.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ