Λύθηκε το μυστήριο ενός χαμένου πίνακα του Μαγκρίτ - Βρέθηκε και το τελευταίο κομμάτι του

Λύθηκε το μυστήριο ενός χαμένου πίνακα του Μαγκρίτ - Βρέθηκε και το τελευταίο κομμάτι του Facebook Twitter
0

Το χαμένο, τελευταίο τμήμα ενός πίνακα του Βέλγου σουρεαλιστή ζωγράφου, Ρενέ Μαγκρίτ, βρέθηκε κρυμμένο κάτω από ένα άλλο έργο του που φιλοξενείται σε ένα μουσείο των Βρυξελλών.


Το τέταρτο τμήμα του πίνακα «La Pose Enchantee», που φιλοτέχνησε ο Μαγκρίτ το 1927, εικονίζει δύο γυναίκες που στηρίζονται σε κίονες. Ο σουρεαλιστής καλλιτέχνης είχε καταστρέψει τον πίνακα, τον είχε κόψει σε κομμάτια και ξαναζωγράφισε σε καθένα από αυτά. Στον καμβά του τελευταίου ζωγράφισε μεταξύ 1935-36 το έργο «Ο Θεός δεν είναι άγιος».


Το Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών του Βελγίου, συνεργάστηκε με το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αρχαιομετρίας στο Πανεπιστήμιο της Λιέγης για να ανακαλύψει, χάρη στην τεχνική της ακτινολογικής απεικόνισης, αυτό το τελευταίο, χαμένο κομμάτι του παζλ.

 


«Οι ακτίνες Χ μας επέτρεψαν να δούμε τι βρίσκεται κάτω από τον πίνακα», εξήγησε ο Ντέιβιντ Στρίβεϊ, καθηγητής στο πανεπιστήμιο της Λιέγης. «Ήταν έκπληξη, φυσικά, να βρούμε το τελευταίο κομμάτι του La Pose Enchantee αλλά είναι συνηθισμένο να διαπιστώνουμε διάφορες τεχνικές, με αυτού του είδους την τεχνολογία», πρόσθεσε.

Λύθηκε το μυστήριο ενός χαμένου πίνακα του Μαγκρίτ - Βρέθηκε και το τελευταίο κομμάτι του Facebook Twitter
a) Ρενέ Μαγκρίτ, The Portrait, 1935, , MoMA, Νέα Υόρκη b) Ρενέ Μαγκρίτ, God is not a Saint, 1935-36, Βασιλικό Μουσείο Καλών Τεχνών του Βελγίου, Βρυξέλλες, c) Ρενέ Μαγκρίτ, The Red Model, 1935, Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης, Στοκχόλμηd) Ρενέ Μαγκρίτ, The Human Condition, Μουσείο του κάστρου του Νόργουιτς, Βρετανία


Ο Μαγκρίτ έκοψε σε κομμάτια τον πίνακα «La Pose Enchantee» το 1932 και ξαναχρησιμοποίησε τον καμβά για να ζωγραφίσει από πάνω άλλα έργα, πιθανότατα για να κάνει οικονομία. Το πρώτο κομμάτι βρέθηκε το 2013 κάτω από τον πίνακα «Το πορτρέτο» (1935) που βρίσκεται σήμερα στο Μουσείο Μοντέρνας Τέχνης της Νέας Υόρκης. Τα δύο επόμενα βρέθηκαν κατόπιν στη Στοκχόλμη και στο μουσείο του κάστρου του Νόργουιτς στη Βρετανία.

Λύθηκε το μυστήριο ενός χαμένου πίνακα του Μαγκρίτ - Βρέθηκε και το τελευταίο κομμάτι του Facebook Twitter


Ο Μαγκρίτ «είναι πολύ σημαντικός ζωγράφος της σύγχρονης εποχής» και «μας δίνει μεγάλη χαρά να δουλεύουμε πάνω στο έργο του και να κατανοούμε πώς το φιλοτέχνησε», πρόσθεσε ο Στρίβεϊ.

Με πληροφορίες από ΑΠΕ-ΜΠΕ/Reuters/AFP

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ