Ελλείψει κορυφαίων διοργανώσεων όπως π.χ. το Παγκόσμιο Κύπελλο ή Ολυμπιακοί Αγώνες, είναι αλήθεια πως το 2017 στερούνταν εξ αρχής τη δυνατότητα να μας χαρίσει πολλές αξιοσημείωτες στιγμές.
Εντούτοις, η χρονιά που φεύγει αφήνει πίσω της ορισμένους μυθιστορηματικούς πρωταγωνιστές, Έλληνες αθλητές που μας έκαναν περήφανους και ιστορίες ελπίδας, θάρρους, πόνου αλλά και δικαίωσης.
Ακολουθούν οι κορυφαίες στιγμές του 2017 όπως τις επιλέξαμε:
H παρθενική συμμετοχή του Αντετοκούνμπο στο All Star Game
Ο Γιάννης Αντετοκούνμπο αποτελεί δίχως αμφιβολία το πιο επιτυχημένο αθλητικό success story του καιρού μας. Το τρίτο παιδί μιας οικογένειας μεταναστών από τη Νιγηρία που μεγάλωσε στα Σεπόλια, έκανε το άλμα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού πριν από τέσσερα χρόνια κι από τότε δεν ξανακοίταξε πίσω του.
Τον Φλεβάρη, στη Νέα Ορλεάνη, ο Γιάννης κατάφερε χάρη στη συμπαράσταση των συμπατριωτών του που τον ψήφισαν μαζικά αλλά και στις καταπληκτικές του εμφανίσεις με τη φανέλα των Μιλγουόκι Μπακς, να συμμετάσχει για πρώτη φορά στο All Star Game του NBA, μπαίνοντας, μάλιστα, στη βασική πεντάδα της Ανατολής πλάι σε παίκτες όπως ο Κάιρι Ίρβινγκ και ο Λεμπρόν Τζέιμς.
Φέτος, ο 23χρονος διεθνής μπασκετμπολίστας είναι ακόμη καλύτερος. H ιαχή «MVP» ακούγεται ολοένα πιο συχνά στο BMO Harris Bradley Center και η συμμετοχή του στο επόμενο All Star Game θεωρείται δεδομένη.
Το back2back Champions League της Ρεάλ και ο μύθος του Ζιντάν
Στις 3 Ιουνίου η Ρεάλ κέρδισε την Γιουβέντους στον τελικό του Champions League με το εμφατικό 4-1 και έγινε η πρώτη ομάδα στην ιστορία της συγκεκριμένης διοργάνωσης (σ.σ. και όχι του Κυπέλλου Πρωταθλητριών) που κατακτά τον τίτλο δύο συνεχόμενες φορές.
Μεγάλο μερίδιο επιτυχίας για το το «duodécima», το 12ο δηλαδή τρόπαιο της Βασίλισσας στο Champions League, έχει και ο «αρχιτέκτονας» της ομάδας, Ζινεντίν Ζιντάν.
Μετά από μία σπουδαία καριέρα ως ποδοσφαιριστής που του επέτρεψε να μπει ως ίσος στα σαλόνια των κορυφαίων όλων των εποχών, φαίνεται πως ο Ζιζού» έχει βάλει σκοπό να σαρώσει τα πάντα και από τον πάγκο.
Σε κάτι λιγότερο από δύο χρόνια έχει ήδη κατακτήσει 2 Champions League, 2 Παγκόσμια Κύπελλα Συλλόγων, 2 ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, 1 πρωτάθλημα Ισπανίας και 1 ισπανικό Σούπερ Καπ. Καθόλου άσχημα!
H πτώση και το άδοξο τέλος ενός θρύλου
Με τον πιο απογοητευτικό τρόπο ολοκληρώθηκε η καριέρα του κορυφαίου σπρίντερ όλων των εποχών.
Ο Γιουσέιν Μπόλτ τραυματίστηκε και δεν κατάφερε να τερματίσει στην τελευταία κούρσα του συμμετέχοντας στη σκυταλοδρομία 4Χ100 με τη Τζαμάικα, στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου του Λονδίνου τον περασμένο Αύγουστο.
Πεσμένος στο ταρτάν και μορφάζοντας από τους πόνους έγραψε το άδοξο φινάλε της ιστορίας του «ανθρώπου-αστραπή» που κέρδισε 8 χρυσά μετάλλια σε τρεις διαφορετικούς Ολυμπιακούς Αγώνες (2008, 2012 και 2016) και κατάφερε να γίνει ο μοναδικός αθλητής που καταρρίπτει το παγκόσμιο ρεκόρ τόσο στα 100 μ. όσο και στα 200 μ.
O Φλόιντ Μεϊγουέδερ Τζ., o Κόνορ ΜακΓκρέγκορ και η «μάχη του αιώνα»
Μετά από μήνες απίστευτου promotion και ανεξέλεγκτου trash talking, δύο θρύλοι των combat sports, ο αήττητος Αμερικανός μποξέρ Φλόιντ Μεϊγουέδερ Τζ. και o Ιρλανδός σούπερσταρ του MMA, Κόνορ ΜακΓκρέγκορ τέθηκαν αντιμέτωποι στην κατάμεστη T-Mobile Arena του Λας Βέγκας για μία αναμέτρηση που διαφημίστηκε ως η «μάχη του αιώνα».
Το αποτέλεσμα; Μάλλον αναμενόμενο. Ο Μέιγουεδερ επικράτησε του ΜακΓκέγκορ (παρά τη σθεναρή αντίσταση του τελευταίου) στον 10 γύρο με τεχνικό νοκ άουτ και επέκτεινε το αήττητο σερί του στις 50 νίκες, καταρρίπτοντας το ρεκόρ του θρυλικού μποξέρ Ρόκι Μαρσιάνο.
Και οι δυο, βέβαια, έγιναν κατά αρκετά εκατομμύρια δολάρια πλουσιότεροι.
Κατερίνα Στεφανίδη: Κορίτσι φτιαγμένο από χρυσό
Στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα του Λονδίνου η 27χρονη αθλήτρια έδωσε στο κοινό μία ακόμη σπουδαία παράσταση, ανεβάζοντας για μία ακόμη φορά την Ελλάδα στο υψηλότερο σκαλί του βάθρου.
Με άλμα στα 4,91 μ., η Στεφανίδη κέρδισε το μοναδικό μετάλλιο που έλειπε από τη συλλογή της, κάτι που την κατέστησε ταυτόχρονα πρωταθλήτρια Ευρώπης, Παγκόσμια Πρωταθλήτρια και «χρυσή» Ολυμπιονίκη.
Λίγους μήνες αργότερα βραβεύτηκε ως κορυφαία αθλήτρια της Ευρώπης, στη συνέχεια βρέθηκε μεταξύ των τριών φιναλίστ για το βραβείο της καλύτερης αθλήτριας του κόσμου, αλλά δεν πρόκειται να σταματήσει εδώ.
Το παραμύθι της Σλοβενίας στο Eurobasket 2017
Η παρέα του Γκόραν Ντράγκιτς και του Λούκα Ντόνσιτς πρωταγωνίστησε σ' ένα από τα ωραιότερα αθλητικά παραμύθια των τελευταίων ετών.
Ο 31χρονος σούπερσταρ των Μαϊάμι Χιτ και το «παιδί-θαύμα» του ευρωπαϊκού μπάσκετ πήραν από το χέρι ένα από τα αουτσάιντερ της διοργάνωσης και το οδήγησαν στην κατάκτηση του τροπαίου. Χωρίς να χάσουν κανένα παιχνίδι.
Η μικρή Σλοβενία με το πλούσιο μπασκετικό ταλέντο και τη μεγάλη ψυχή στέφθηκε πρωταθλήτρια Ευρώπης για πρώτη φορά στην Ιστορία της, νικώντας της Σερβίας με 93-85 σ' έναν συγκλονιστικό τελικό.
Ο Λευτέρης Πετρούνιας είναι στ' αλήθεια ο «άρχοντας των κρίκων»
Στο Ολυμπιακό Στάδιο του Μόντρεαλ, εκεί εκεί όπου έχουν γραφτεί μερικές από τις σημαντικότερες σελίδες στην ιστορία της ενόργανης γυμναστικής, ο 27χρονος αθλητής από τη Νέα Σμύρνη υπέγραψε μία ακόμη σπουδαία εμφάνιση.
Συγκέντρωσε 15,433 βαθμούς σε άσκηση με συντελεστή δυσκολίας 6,30 και κατέκτησε το χρυσό μετάλλιο στους κρίκους του Παγκοσμίου Πρωταθλήματος για δεύτερη συνεχόμενη φορά.
Και αυτός, όπως η Στεφανίδη, είναι ταυτόχρονα πρωταθλητής Ευρώπης, παγκόσμιος πρωταθλητής και χρυσός Ολυμπιονίκης. Όσο για εμάς δεν ξέρουμε πόσο τυχεροί είμαστε που μπορούμε να απολαμβάνουμε δύο αθλητές τέτοιου επιπέδου.
Ο Νίκος Γκάλης στο Hall of Fame
Ο άνθρωπος που άλλαξε για πάντα το ελληνικό μπάσκετ, ο «γκάνγκστερ» που αγάπησαν παράφορα οι Έλληνες, εισήχθη φέτος στο Hall of Fame, κερδίζοντας μια θέση μεταξύ των κορυφαίων όλων των εποχών. Μια θέση που δικαιούνταν.
Στη συγκινητική ομιλία που έδωσε στο μέγαρο του Naismith Memorial Basketball Hall of Fame παραδέχτηκε πως όταν άφηνε τις ΗΠΑ και το κολλέγιο του 1979 για να έρθει στην Ελλάδα δεν ήξερε καν ότι παίζαμε μπάσκετ.
Αλλά όπως πρόσθεσε, «πήρα μια απόφαση για την οποία δεν θα μετανιώσω ποτέ στη ζωή μου».
Η μοναδική φορά που ο Φέντερερ και ο Ναδάλ έπαιξαν στην ίδια ομάδα
Αναμφίβολα, ο Ρότζερ Φέντερερ και ο Ράφα Ναδάλ είναι δύο από τους καλύτερους τενίστες όλων των εποχών (σ.σ. αν όχι οι καλύτεροι).
Κάθε φορά που ο Ελβετός με τον Ισπανό τίθενται αντιμέτωποι, ο κόσμος του τένις χωρίζεται σε στρατόπεδα και τα υποτιμητικά σχόλια των οπαδών τους δίνουν και παίρνουν. Ποιος είναι ο καλύτερος; Ο πιο ολοκληρωμένος τενίστας που έχει εμφανιστεί ποτέ ή ο βασιλιάς του Ρολάν Γκαρός;
Παρά τις φωνές του πλήθους, οι δυο τους φαίνονται να έχουν αναπτύξει με τα χρόνια μία φιλική σχέση αμοιβαίου σεβασμού.
Έτσι, όταν μαθεύτηκε ότι θα έπαιζαν μαζί στο Laver Cup, (σ.σ. τη διοργάνωση όπου μία ομάδα από κορυφαίους Ευρωπαίους τενίστες αντιμετωπίζει τη μικτή κόσμου), όλοι αναρωτιόντουσαν πώς θα είναι.
Οι έξαλλοι πανηγυρισμοί του Ναδάλ κάθε φορά που ο Φέντερερ κέρδιζε πόντο αλλά και η άψογη συνεργασία τους στο διπλό άφησε τους εραστές του τένις μ' ένα χαμόγελο στα χείλη και την πεποίθηση ότι ένας κορυφαίος αναγνωρίζει πάντα έναν ισάξιό του.
Ρεκόρ συμμετοχών στον 35ο Μαραθώνιο της Αθήνας
Περισσότεροι από 51.000 δρομείς απ' όλο τον κόσμο έτρεξαν φέτος με σκοπό να τερματίσουν στο Καλλιμάρμαρο, αριθμός που αποτελεί νέο ρεκόρ για τον Μαραθώνιο της Αθήνας. 18.500 εξ αυτών έτρεξαν στον αυθεντικό Μαραθώνιο των 41,2 χλμ.
Πρώτος έκοψε το νήμα ο Κενυάτης Σάμουελ Καλαλέι με επίδοση 2:12.17, ενώ ο Κώστας Γκελαούζος αναδείχθηκε για πρώτη φορά στην καριέρα του πρωταθλητής Ελλάδας, καθώς τερμάτισε σε 2:27.21.
Όμως, το πιο σημαντικό ίσως κέρδος της φετινής διοργάνωσης ήταν πως ο Μαραθώνιος μοιάζει πια να εξελίσσεται στο αγαπημένο αθλητικό ραντεβού της χρονιάς.