10 πράγματα που σε μαθαίνουν τα πάρτι Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς

10 πράγματα που σε μαθαίνουν τα πάρτι Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς Facebook Twitter
Οι άνθρωποι συνήθως είναι οι ιδιότητές τους. Χωρίς αυτές είναι χειρότερα κι από γυμνοί. Σπανίως, θα δεις εν μέσω του χορού και του χαμού κάποιον να ξεχνά τον τίτλο του.
0

1. Είναι κάπως αλαζονικό, σχεδόν βλάσφημο να είσαι ο τελευταίος νηφάλιος σε μια παρέα που έχει πιει τ' άντερά της. Μηχανικά κανονίζεις να μπουν όλοι σε ταξί –ή κάνεις το «σχολικό»-, κάποιοι κλαίνε επάνω σου, θυμούνται τα χειρότερα του χρόνου, θέλει εκπαίδευση για να μη σε πάρουν τα σκάγια, αν τα πράγματα είναι πολύ χάλια και τα Χριστούγεννα πολύ της εκτόνωσης.

Μετά θέλει τέχνη για να ξεχάσεις αυτά που άκουσες: ποιος τα 'χε με ποιον, γιατί πραγματικά χώρισαν, ποιος τράβηξε τελικά «πιστόλι». Αγάπα τους όλους, ξέχνα τα όλα. 

2.

Διπλή προσοχή: Είναι μύθος ότι ο μεθυσμένος δεν θυμάται τίποτα. Ακόμη κι έτσι να 'ναι, θυμάται πάντα πού εκτέθηκε και ίσως μόλις έχασες έναν φίλο ή ακόμη χειρότερα, έκανες έναν εχθρό.

3.

Οι άνθρωποι συνήθως είναι οι ιδιότητές τους. Χωρίς αυτές είναι χειρότερα κι από γυμνοί. Σπανίως, θα δεις εν μέσω του χορού και του χαμού κάποιον να ξεχνά τον τίτλο του. Είναι διευθυντής; Είναι προϊστάμενος Α'; Είναι χασοδίκης; Το κινεί και το περιφέρει χωρίς κανένα γάρμπος και φυσικά παρά τα γέλια, τα χάχανα, την ξενοιασιά και το ξεμούδιασμα απαιτεί να το θυμάσαι. Ειδικά, τις στιγμές που ετοιμάζεται να κάνει τεράστια χοντράδα.

Αν το σαλόνι είναι η κεντρική σκηνή, στην κουζίνα συμβαίνουν τα καλύτερα. Φιλίες ετών, έρωτες μεγάλοι, σοβαρές συνεργασίες σφραγίστηκαν έτσι στο πρόχειρο, πάνω από τον νεροχύτη με τα άπλυτα και τα ταψιά με τα τυροπιτάκια – ρεζέρβα.

4.

Μη γελαστείς από το κλίμα και δημοσιεύσεις μία selfie χωρίς να τσεκάρουν όλοι -και κυρίως όλες- το καλό τους προφίλ (και ανφάς). Στην εποχή της εικόνας, ο αυθορμητισμός είναι η αρετή – άλλοθι των μη φωτογενών, όλοι –μα, όλοι- είναι κινητές διαφημίσεις του εαυτού τους, οπότε προσοχή στα φίλτρα και στο χέρι που τρέμει. Για μια εικόνα ζούμε, περισσότερο από ποτέ.

5.

Ειλικρίνεια, αυτή η υπερτιμημένη, ανόητη αρετή. Τι κοστίζει ένα ψέμα –για το φαγητό, τα πολιτικά, το αγαπημένο βιβλίο του καθενός που μπορεί να 'ναι και χάλια- την ώρα της γιορτής; Τι τη θέλεις την αλήθεια; Σε 20 χρόνια από τώρα θα σε θυμούνται για κακό, για party pooper, όχι για ειλικρινή. Χαμογέλα και ευχήσου. Σε 2 ώρες από τώρα, στην καλύτερη περίπτωση ο ορεξάτος να ακούσει το ψέμα του, θα φτύνει πικρές αλήθειες την ώρα που τον βάζεις με ειλικρινή φροντίδα στο ταξί (δες Νο 1).

6.

Αν θες να αποφύγεις το Νο1 και το Νο5, φτάσε αργά και φύγε νωρίς. Χωρίς δικαιολογίες. Είσαι ο πρέσβης της νηφαλιότητας, λίγο Δαλάι και λίγο ιδανικό. Είσαι και λίγο συνταξιούχος και λίγο βολεψάκιας. Χάνεις το καλύτερο και το χειρότερο μαζί. Χάνεις το bonding και το gossip της ιστορίας. Εσύ ξέρεις τι αντέχεις.

7.

Αν το σαλόνι είναι η κεντρική σκηνή, στην κουζίνα συμβαίνουν τα καλύτερα. Φιλίες ετών, έρωτες μεγάλοι, σοβαρές συνεργασίες σφραγίστηκαν έτσι στο πρόχειρο, πάνω από τον νεροχύτη με τα άπλυτα και τα ταψιά με τα τυροπιτάκια – ρεζέρβα. Το αντίστοιχο των μπαρ είναι το «πάω έξω για τσιγάρο». Οι τουαλέτες δεν ενδείκνυνται για σχέσεις τέτοιας διάρκειας, ο νοών νοείτω (και ουαί τω ανοήτω).

8.

Είναι η χρυσή στιγμή για να προστατεύσεις τους φίλους και να εκθέσεις τους εχθρούς. Τους μεν πρώτους απλώς βουτώντας το (8ο) ποτό από το χέρι –με χορευτικές κινήσεις, πάντα- και πηγαίνοντας τους για «βρώμικο». Τους μεν δεύτερους απλώς ενθαρρύνοντάς τους να είναι ο εαυτός τους. Χορευτικά, όλα αυτά, χωρίς γκριμάτσες, poker face.

9.

Γιορτάζεις, δεν γιορτάζεις, μέρες ευχών είναι, ετοιμάσου για τα πιο παράλογα. Θα τηλεφωνήσει κόσμος που σου 'χε βγάλει το μάτι (καλά – καλά για να χωράει το γυάλινο), θα σ' έχει πεθυμήσει ο τελευταίος στον οποίο θα περίμενες ποτέ ότι θα λείψεις, θα πέσει στην αγκαλιά σου το πιο απολωλός των απολωλότων. Εδώ εκτίμα την ειλικρίνεια, όσων επιδεικτικά δεν μπήκαν στη διαδικασία. Κι αυτοί κάτι σου λένε και φυσικά «απαντάς» εν ευθέτω. Ή και όχι. Κάποιες ευχές θα σε τσακίσουν, κλάψε. Είναι ειλικρινείς και «πιάνουν».

10.

Δεν πίνεις (Νο1), εκτός κι αν έχεις φίλους σαν κι εσένα. Αλλά και πάλι - δεν πίνεις. Είναι αλαζονικό, είναι ασεβές, είναι σωτήριο και διδακτικό, είναι ο μόνος τρόπος να είσαι παρατηρητής. «Διαβάζεις» όσα προσπερνούν οι άλλοι που βιάζονται να φτάσουν στην τελευταία σελίδα.

Περνάς καλά, κρατάς τα κλειδιά και το στόμα σου κλειστό, έχεις παίξει ωραία και δεν μπορεί κανείς να σου πει τίποτα. Την παροιμία για τον λύκο και τον σβέρκο του που τον έχει χοντρό, επειδή τις δουλειές του τις κάνει μόνος του, την ξέρεις.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Υγεία & Σώμα / Η «Τελική έξοδος» και το δικαίωμα στην ευθανασία

Έχουμε το δικαίωμα να επιλέξουμε πώς θα πεθάνουμε όταν βρισκόμαστε στα πρόθυρα του αναπόφευκτου, χωρίς αυτό να αντιβαίνει στην αξία της ζωής; Ποια είναι τα ηθικά, νομικά και πολιτισμικά διλήμματα; Μια ενδιαφέρουσα συζήτηση για το θέμα πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στη Μικρή Σκηνή της Στέγης.
ΘΟΔΩΡΗΣ ΑΝΤΩΝΟΠΟΥΛΟΣ
Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Ψυχή & Σώμα / Γιατί έκανα παιδί με τον γκέι φίλο μου

Η Τζούλη Αγοράκη μιλά με την Ελίζα Γερολυμάτου, μια τολμηρή γυναίκα που αψήφησε την εμπειρία του ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου και την έλλειψη ωαρίων, ακολουθώντας την εσωτερική της φωνή που της έλεγε πως ήθελε να γίνει μητέρα. Παρά τις αντιξοότητες, απέκτησε ένα παιδί με έναν άνθρωπο που θαύμαζε.
ΤΖΟΥΛΗ ΑΓΟΡΑΚΗ
ΕΠΕΞ Γιατί όλοι ξετρελαίνονται με το πάντελ;

Υγεία & Σώμα / Πάντελ: Το άθλημα με την παράξενη ρακέτα που πωρώνει τους Αθηναίους

«Το πιο ωραίο είναι ότι το παιχνίδι είναι πάντα τόσο έντονο που σε απορροφά, για μιάμιση ώρα το μόνο που έχει σημασία είναι πού πάει το κίτρινο μπαλάκι, πράγμα που σε βοηθάει πολύ να αποφορτιστείς»
ΜΙΝΑ ΚΑΛΟΓΕΡΑ
Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Κοκέτα / Η ομορφιά ως βία, ως εμπειρία και ως προϊόν

Τα πάντα ώστε τα πράγματα να μπουν σ’ ένα κουτί και το κλειστό κύκλωμα «ομορφιά - κατανάλωση - εκτόνωση» να διατηρηθεί ακέραιο, να μην υπάρχει τίποτα το καινούργιο, τίποτα το έντονο Ή το εκπληκτικό, παρά μόνο η ίδια Διαφορά παντού.
ΧΑΡΗΣ ΚΑΛΑΪΤΖΙΔΗΣ
Γιατί γίνεται τόσος ντόρος με το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Ψυχή & Σώμα / Γιατί γίνεται τόσος ντόρος γύρω από το μικροβίωμα του εντέρου και τη διατροφή;

Τι συμβαίνει με τα τρισεκατομμύρια μικροοργανισμών στο έντερό μας; Πώς αλληλεπιδρούν με τη διατροφή μας –ενισχύοντας ή διαταράσσοντάς την– και τι σημαίνει αυτό για την υγεία μας; H Μερόπη Κοκκίνη συζητά με τη Μαντώ Κυριακού, καθηγήτρια Μικροβιολογίας, στο Τμήμα Επιστήμης Διαιτολογίας-Διατροφής του Χαροκοπείου Πανεπιστημίου.
ΜΕΡΟΠΗ ΚΟΚΚΙΝΗ
Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Υγεία & Σώμα / Η γυναίκα που ανέδειξε τον οργασμικό διαλογισμό θα συνεχίσει να το κάνει ακόμα και στη φυλακή

Η Νικόλ Ντεντόν υπήρξε για μια δεκαετία επικεφαλής μιας αυτοκρατορίας κέντρων ευεξίας που μετέτρεπε τη σεξουαλική διέγερση σε πρακτική διαλογισμού. Τώρα αντιμετωπίζει την κατηγορία της εκμετάλλευσης των εργαζομένων στην εταιρεία που ίδρυσε.
THE LIFO TEAM
Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Ζωή στα καλύτερά της / Διατροφή και γυμναστική: Με τόσα trends στο TikTok πώς θα βρω αυτό που μου ταιριάζει;

Mια συζήτηση για τις αλήθειες και τους μύθους της διατροφής και της γυμναστικής με τον αθλητικό επιστήμονα Γιάννη Κωτσή, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
THE LIFO TEAM
Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Ζωή στα καλύτερά της / Burnout: Είναι απλή κόπωση ή κάτι βαθύτερο;

Μια συζήτηση για το σύνδρομο εργασιακής εξουθένωσης με την κλινική-οργανωσιακή ψυχολόγο Έλενα Μπίκου, στο πλαίσιο της νέας σειράς podcast «Ζωή στα καλύτερά της», με την υποστήριξη των συμπληρωμάτων διατροφής EVIOL.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
ΙΟΥΛΙΑ ΑΡΜΑΓΟΥ

Good Business Directory Vol.5 / Ιουλία Αρμάγου: Επιστήμη, βιωσιμότητα και εξωστρέφεια από μια ελληνική εταιρεία που πρωτοπορεί

Σε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση μιλά για την επιμονή της όσον αφορά την εξατομικευμένη φροντίδα του δέρματος, την έμφαση στη βιωσιμότητα, αλλά και την εξωστρέφεια, χάρη στην οποία η Juliette Armand βρίσκεται σε 42 χώρες(!).
ΕΦΗ ΑΝΕΣΤΗ
Σάββας Χαραλαμπίδης

Good Business Directory Vol.5 / Βιώσιμο σύστημα υγείας επιτυγχάνεται με καινοτομία και σταθερό πλαίσιο συνεργασίας με την πολιτεία

Σε μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης ο Σάββας Χαραλαμπίδης, γενικός διευθυντής Ελλάδος, Κύπρου & European Distributor Μarkets της Gilead Sciences, χαρτογραφεί τους παράγοντες που διασφαλίζουν τη βιωσιμότητα του συστήματος υγείας στη χώρα μας.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Άκου την επιστήμη / Τι στρέφει έναν άνθρωπο στους εθισμούς;

Oι εξαρτήσεις, οι ψυχοδραστικές ουσίες και η απειλή μιας νέας πανδημίας. Ο καθηγητής Επιδημιολογίας και Προληπτικής Ιατρικής στο ΕΚΠΑ, Άγγελος Χατζάκης, εξηγεί στον Γιάννη Πανταζόπουλο.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ