Η εφαρμογή Google Arts & Culture είναι αναμφισβήτητα το καλύτερο εικονικό μουσείο που μπορείτε να "επισκεφθείτε" από το smartphone σας αυτή τη στιγμή. Με την απλή και διαισθητική του πλοήγηση και την εκτεταμένη, διαρκώς αυξανόμενη, συλλογή έργων τέχνης, μπορεί να σας κάνει να σπαταλήσετε πολύ χρόνο ψάχνοντας μέσα της.
Βέβαια, ενώ πρόκειται για μια εξαιρετική εφαρμογή για τους λάτρεις της τέχνης και της ιστορίας, τις τελευταίες μέρες έχει γίνει το πιο δημοφιλές app στο Google Play Store. O λόγος είναι ένα νέο χαρακτηριστικό της εφαρμογής που επιτρέπει στους χρήστες να ταιριάζουν ένα σέλφι τους με ένα από τα διάσημα έργα τέχνης, ακόμη και να βρίσκουν εάν υπάρχει κάποιος που τους μοιάζει σε ένα από τα χιλιάδες έργα των μουσείων.
Στην πραγματικότητα, από τη στιγμή που προστέθηκε η λειτουργία της αυτόματης αντιστοίχισης στην πιο πρόσφατη ενημερωμένη έκδοση, η εφαρμογή Arts & Culture της Google κέρδισε τόσο πολύ online κίνηση, η οποία της χάρισε την πρώτη θέση στις δωρεάν εφαρμογές του Google Play Store στις Η.Π.Α.
H τεχνολογία πίσω από την εφαρμογή είναι στην πραγματικότητα μια σχετικά απλή εφαρμογή της αναγνώρισης προσώπου μέσω της μηχανικής μάθησης. Η Google έχει πειραματιστεί με την αναγνώριση αντικειμένων και την αντιστοίχιση σκηνών εδώ και πολλά χρόνια ετών (ποιος θυμάται το DeepDream;), κυρίως για να βελτιώσει τους διάφορους τύπους αναζητήσεων εικόνων που προσφέρει online και τώρα μια απλοποιημένη έκδοση της τεχνολογίας χρησιμοποιείται για να ταιριάζει με τους εαυτούς μας σε έργα ζωγραφικής.
Μόνο που ενώ πρόκειται για ένα αναμφισβήτητα διασκεδαστικό χαρακτηριστικό, το οποίο φαίνεται να προκαλεί το ενδιαφέρον των Αμερικανών για την τέχνη, ένα κύμα εξοργισμένων Ευρωπαίων χρηστών στο Twitter ρωτούν σε απανωτά tweets τη Google γιατί ο υπόλοιπος πλανήτης να μην έχει πρόσβαση σε αυτή τη δυνατότητα (ειδικά με τον ευρωκεντρισμό της ιστορίας της Τέχνης βάσει της οποίας ταιριάζει τα σέλφι η εφαρμογή).
Φυσικά, αντιλαμβανόμαστε ότι αυτό συμβαίνει επειδή η εφαρμογή βρίσκεται ακόμη σε πειραματικό στάδιο (δεν είναι καν διαθέσιμη σε ολόκληρη την ηπειρωτική Αμερική). Η Google, όμως, αρνείται να σχολιάσει και αφήνει σε όλους εμάς τους υπόλοιπους να απολαύσουμε μόνο τα υπόλοιπα χαρακτηριστικά της εφαρμογής, όπως τις εικονικές περιηγήσεις ή τις πληροφορίες σχετικά με το πιο κοντινό μας μουσείο.
Η εφαρμογή είναι διαθέσιμη για iPhone και Android.
σχόλια