Ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός, ηλικίας 10.000 ετών, είχε σκούρο μαύρο δέρμα και μπλε μάτια

Ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός, ηλικίας 10.000 ετών, είχε σκούρο μαύρο δέρμα και μπλε μάτια Facebook Twitter
Channel 4
2

Ο πρώτος σύγχρονος Βρετανός, που έζησε πριν από 10.000 χρόνια, είχε «σκούρο έως μαύρο» δέρμα, όπως αποκαλύπτει πρωτοποριακή ανάλυση DNA του αρχαιότερου πλήρη σκελετού που έχει ανακαλυφθεί ποτέ στη Βρετανία.

Ο σκελετός, γνωστός και ως «Cheddar Man», ήρθε στο φως πάνω από έναν αιώνα πριν, στο σπήλαιο Gough's Cave στο Σόμερσετ.

Έντονες εικασίες έχουν δημιουργηθεί γύρω από την προέλευση του Ανθρώπου του Τσένταρ, επειδή έζησε λίγο μετά το πέρασμα των πρώτων αποίκων από την ηπειρωτική Ευρώπη στη Βρετανία στο τέλος της τελευταίας εποχής των παγετώνων. Οι άνθρωποι λευκής βρετανικής καταγωγής είναι σήμερα απόγονοι αυτού του πληθυσμού.

Αρχικά είχε υποτεθεί ότι ο Άνθρωπος του Τσένταρ είχε ανοιχτόχρωμο δέρμα και ξανθά μαλλιά, όμως το DNA του δίνει μία διαφορετική εικόνα, υποδηλώνοντας έντονα ότι είχε μπλε μάτια, πολύ σκούρα καφέ έως μαύρη επιδερμίδα και σκούρα σγουρά μαλλιά.

Η ανακάλυψη δείχνει ότι τα γονίδια ανοιχτόχρωμου δέρματος διαδόθηκαν ευρέως στους ευρωπαϊκούς πληθυσμούς αρκετά πιο πρόσφατα απ' ό,τι έχει θεωρηθεί και ότι το χρώμα του δέρματος δεν ήταν πάντα ένα μέσο προσδιορισμού γεωγραφικής προέλευσης με τον τρόπο που συχνά διαφαίνεται σήμερα.

Ο Τομ Μπουθ, ένας αρχαιολόγος από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας που εργάστηκε πάνω στη μελέτη ανέφερε: «Αυτό δείχνει ότι αυτές οι θεωρητικές φυλετικές κατηγορίες που έχουμε, είναι στην πραγματικότητα πολύ σύγχρονα και πρόσφατα κατασκευάσματα, τα οποία δεν ισχύουν για το παρελθόν».

Τα ευρήματα αποκαλύφθηκαν ενόψει ενός ντοκιμαντέρ του Channel 4. Οι επιστήμονες του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του University College London, με τη βοήθεια σύγχρονων μεθόδων ανάλυσης του DNΑ, κατάφεραν να αναπαραστήσουν το πρόσωπο του Ανθρώπου του Τσένταρ με το ακριβές χρώμα της επιδερμίδας του.

Για να διεξάγουν την ανάλυση DNA, οι επιστήμονες του μουσείου άνοιξαν μία τρύπα διαμέτρου 2 χιλιοστών στο αρχαίο κρανίο για να καταφέρουν να πάρουν μερικά χιλιοστά του γραμμαρίου σκόνης από το κόκκαλο. Από αυτό, κατάφεραν να εξάγουν ένα πλήρες γονιδίωμα, το οποίο είχε στοιχεία σχετικά με την εμφάνιση και τον τρόπο ζωής αυτού του αρχαίου συγγενή.

Τα αποτελέσματα δείχνουν μια προέλευση από τη Μέση Ανατολή για τον Cheddar Man, υποδηλώνοντας ότι οι πρόγονοί του θα είχαν εγκαταλείψει την Αφρική, μετακινήθηκαν στη Μέση Ανατολή και αργότερα κατευθύνθηκαν δυτικά στην Ευρώπη, πριν τελικά διασχίσουν την αρχαία γέφυρα που ονομάζεται Doggerland, η οποία συνέδεε τη Βρετανία με την ηπειρωτική Ευρώπη.

Σήμερα, περίπου το 10% της λευκής βρετανικής καταγωγής μπορεί να συνδεθεί με αυτόν τον αρχαίο πληθυσμό.

Η Βρετανία κατοικείτο περιοδικά και μετά εκκαθαρίστηκε κατά τη διάρκεια των παγετώνων, μέχρι το τέλος της τελευταίας περιόδου των πάγων περίπου πριν από 11.700 χρόνια, από τότε που επανακατοικήθηκε μόνιμα.

Η ομάδα εντόπισε γονίδια που συνδέονται με το χρώμα του δέρματος, των μαλλιών και των ματιών. Οι επιστήμονες θεωρούν ότι οι πληθυσμοί που έζησαν στην Ευρώπη έγιναν ανοιχτόχρωμοι με την πάροδο του χρόνου, επειδή το χλωμό δέρμα απορροφά περισσότερο ηλιακό φως, το οποίο είναι απαραίτητο για να παράξει αρκετή βιταμίνη D.

Τα τελευταία ευρήματα δείχνουν ότι το χλωμό δέρμα εμφανίστηκε αργότερα, ενδεχομένως όταν η έλευση της καλλιέργειας σήμαινε ότι οι άνθρωποι λάμβαναν λιγότερη βιταμίνη D, μέσω της διατροφής όπως τα λιπαρά ψάρια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Ίαν Μπαρνς, επικεφαλής της έρευνας στο βρετανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, «το πιο συναρπαστικό δεν είναι το χρώμα του δέρματος του άνδρα αλλά ο συνδυασμός χαρακτηριστικών που δεν απαντά σήμερα σχεδόν πουθενά στον κόσμο». «Δεν μιλάω απλά για το δέρμα και τα μάτια αλλά και για το σχήμα προσώπου. Όλα αυτά τα στοιχεία μαζί τον καθιστούν τελείως διαφορετικό από τα πρόσωπα που βλέπουμε σήμερα γύρω μας.

Πηγή: The Guardian

Τech & Science
2

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Δείτε τις πέντε καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Τech & Science / Δείτε τις 4 καλύτερες φωτογραφίες του National Geographic για το 2024

Οι φωτογραφίες «αποτυπώνουν μια προκλητική ματιά στα θαύματα του κόσμου γύρω μας, τα οποία μας δίνουν ένα αναζωογονητικό διάλειμμα από το ταραχώδες φθινόπωρο που περάσαμε όλοι», γράφει το περιοδικό
LIFO NEWSROOM
ΗΠΑ: Ομάδα φοιτητών εκτόξευσε «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Τech & Science / Φοιτητές Ελληνοαμερικανού κοσμήτορα μηχανικής εκτόξευσαν «ερασιτεχνικό» πύραυλο πιο ψηλά από ποτέ

Η επιτυχία έχει και ελληνικό χρώμα, καθώς ο διακεκριμένος Ελληνοαμερικανός επιστήμονας, Γιάννης Γιόρτσος είναι Κοσμήτορας της σχολής μηχανικής του Πανεπιστημίου της Νότιας Καλιφόρνιας, στην οποία σπουδάζουν οι φοιτητές που έσπασαν το ρεκόρ
LIFO NEWSROOM