Λάμπες υπεριώδους φωτός στους δημόσιους χώρους θα «σκοτώνουν» τους ιούς

Λάμπες υπεριώδους φωτός στους δημόσιους χώρους θα «σκοτώνουν» τους ιούς Facebook Twitter
0

Μια απροσδόκητη ανακάλυψη έκαναν Αμερικανοί επιστήμονες.

Βρήκαν ότι οι συνεχείς χαμηλές δόσεις φωτός υπεριώδους ακτινοβολίας μπορούν να σκοτώσουν τους ιούς που μεταφέρονται με τον αέρα, χωρίς να βλάπτουν τους ανθρώπινους ιστούς.

Η γρίπη μεταδίδεται κυρίως μέσω σταγονιδίων που μεταφέρονται με τον αέρα από άνθρωπο σε άνθρωπο. Η μελέτη έδειξε ότι το συγκεκριμένο φως σκοτώνει αποτελεσματικά τον ιό της γρίπης στον αέρα.

Αυτό, κατά τους επιστήμονες, ανοίγει το δρόμο, ώστε στο μέλλον να χρησιμοποιούνται ειδικές λάμπες με μακρινό υπεριώδες φως (far UVC) σε νοσοκομεία, γραφεία γιατρών, σχολεία, αεροδρόμια, αεροπλάνα και άλλους δημόσιους χώρους, αποτελώντας ένα χρήσιμο όπλο ενάντια στις εποχικές επιδημίες γρίπης, αλλά και σε μια πιθανή μελλοντική πανδημία.

Λάμπες υπεριώδους φωτός στους δημόσιους χώρους θα «σκοτώνουν» τους ιούς Facebook Twitter

Οι ερευνητές του Ιατρικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κολούμπια της Νέας Υόρκης, με επικεφαλής τον καθηγητή Ντέιβιντ Μπρένερ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό, δήλωσαν ότι αν τα ευρήματα επιβεβαιωθούν και από μελλοντικές έρευνες, τότε η κοινωνία θα έχει στα χέρια της μια νέα σημαντική δυνατότητα καταπολέμησης των ιών.

Η χρήση λαμπτήρων με χαμηλού επιπέδου μακρύ υπεριώδες φως στους δημόσιους χώρους θα είναι μια ασφαλής και αποτελεσματική μέθοδος για τον περιορισμό της μετάδοσης και της εξάπλωσης των ασθενειών που οφείλονται σε αερομεταφερόμενα μικρόβια, όπως η γρίπη και η φυματίωση», δήλωσε ο δρ Μπρένερ.

Με κόστος λιγότερο από 1.000 δολάρια ανά λάμπα -που θα πέσει αν υπάρξει μαζική παραγωγή τους- ο φωτισμός στο μακρύ υπεριώδες (far UVC) μπορεί να εφαρμοσθεί ευρύτερα. Και, σύμφωνα με τους ερευνητές, «αντίθετα με τα αντιγριπικά εμβόλια, αυτό το φως πιθανώς θα είναι αποτελεσματικό εναντίον όλων των αερομεταφερόμενων μικροβίων, ακόμη και των νέων στελεχών τους».

Οι επιστήμονες γνώριζαν εδώ και δεκαετίες ότι το ευρέος φάσματος υπεριώδες φως UVC, που έχει μήκος κύματος μεταξύ 200 και 400 νανομέτρων (nm), είναι άκρως αποτελεσματικό για την εξόντωση βακτηρίων και ιών, καθώς καταστρέφει τους μοριακούς δεσμούς που συγκρατούν το DNA τους. Γι' αυτό, άλλωστε, αυτό το συμβατικό υπεριώδες φως χρησιμοποιείται ευρέως για την αποστείρωση των χειρουργικών εργαλείων.

Δυστυχώς όμως η βακτηριοκτόνος υπεριώδης ακτινοβολία κάνει επίσης ζημιά στους ανθρώπους και μπορεί να οδηγήσει σε καρκίνο και καταρράκτη των ματιών, πράγμα που καθιστά απαγορευτική τη χρήση της σε δημόσιους χώρους. Όμως, όπως έδειξε η νέα επιστημονική έρευνα, η υπεριώδης ακτινοβολία far-UVC με χαμηλές δόσεις σε μήκος κύματος 222 νανομέτρων δεν επιφέρει βλάβες στους ανθρώπινους ιστούς, ενώ καταστρέφει ιούς όπως τον ιό Η1Ν1 της γρίπης και το ανθεκτικό βακτήριο MRSA.

Τech & Science
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τι μας δείχνουν τα πρώτα ίχνη ζωής εκτός της Γης;

Διάστημα / Βρέθηκαν όντως ίχνη εξωγήινης ζωής;

Τι ανακάλυψε ακριβώς το τηλεσκόπιο James Webb; Θα υπάρξει σύντομα κατοικήσιμος πλανήτης; Πόσο κοντά είμαστε στην κατάκτηση του Διαστήματος; Ο αστρονόμος και καθηγητής Φυσικής του Διαστήματος Ξενοφών Μουσάς εξηγεί τι σηματοδοτεί η ανακάλυψη του Πανεπιστημίου του Κέιμπριτζ.
ΓΙΑΝΝΗΣ ΠΑΝΤΑΖΟΠΟΥΛΟΣ
Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Τech & Science / Δεινόσουχος: Ο γιγάντιος πρόγονος των κροκοδείλων που κυνηγούσε δεινόσαυρους και άντεχε το αλμυρό νερό

Ο Δεινόσουχος, ένας τεράστιος προϊστορικός συγγενής των κροκοδείλων, μπορούσε να τρώει δεινόσαυρους και να διασχίζει θάλασσες χάρη στην ανοχή του στο αλμυρό νερό. Νέα μελέτη ανατρέπει όσα γνωρίζαμε για την εξέλιξή του.
LIFO NEWSROOM
Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Τech & Science / Πρωτοποριακή μελέτη: Ενήλικες με αλλεργία στα φιστίκια μπορούν να μειώσουν την ευαισθησία τους σε αυτά

Νέα έρευνα δείχνει ότι η καθημερινή έκθεση σε μικρές δόσεις φιστικιού μπορεί να μειώσει τις αλλεργικές αντιδράσεις σε ενήλικες με σοβαρή αλλεργία - Ελπίδες για νέα θεραπευτική προσέγγιση
LIFO NEWSROOM
Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Τech & Science / Σεισμοί βαθιά κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα στην Καλιφόρνια αποκαλύπτουν πώς σχηματίζονται οι ήπειροι

Ασυνήθιστοι σεισμοί σε βάθη έως και 40 χλμ. κάτω από τη Σιέρα Νεβάδα δείχνουν ότι η λιθόσφαιρα της Γης αποκολλάται. Μια σπάνια ματιά σε μια διαδικασία που δημιουργεί ηπείρους
LIFO NEWSROOM
Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Τech & Science / Φαρμακευτική κάνναβη: Η μεγαλύτερη μελέτη μέχρι σήμερα αναδεικνύει τις θεραπευτικές της δυνατότητες στον καρκίνο

Η ανάλυση αποσκοπεί στην εδραίωση της συμφωνίας σχετικά με τις δυνατότητες της κάνναβης ως θεραπεία του καρκίνου, λέει ο επικεφαλής της έρευνας
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΑΓΑΠΗ ΒΑΡΟΥΝΗ
Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Τech & Science / Περιπλανώμενη μαύρη τρύπα, επτά φορές μεγαλύτερη από τον Ήλιο, εντοπίστηκε στον γαλαξία μας

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι η μαύρη τρύπα σχηματίστηκε πριν από εκατομμύρια χρόνια από την κατάρρευση ενός τεράστιου άστρου και έκτοτε ταξιδεύει μόνη στον Γαλαξία
LIFO NEWSROOM