Έφοδος στα γραφεία της Novartis: Νέα λίστα με 300 εμπλεκόμενους γιατρούς

Έφοδος στα γραφεία της Novartis: Νέα λίστα με 300 εμπλεκόμενους γιατρούς Facebook Twitter
1

Μεγαλύτερη από την αρχική εκτίμηση των 3 δισ. ευρώ φαίνεται να είναι η ζημιά του Δημοσίου από την υπόθεση των πρακτικών της φαρμακοβιομηχανίας Novartis, σύμφωνα με νέα δεδομένα που συλλέγουν οι εισαγγελείς Διαφθοράς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η εισαγγελική έρευνα, που συνεχίζεται σε ότι αφορά τα μη πολιτικά πρόσωπα, φαίνεται να διαθέτει στοιχεία που οδηγούν σε αναθεώρηση προς τα πάνω της ζημιάς του Δημοσίου, η οποία όπως εκτιμάται «είναι πολλαπλάσια» από την αρχικώς εκτιμηθείσα στα περίπου 3 δισ. ευρώ.

Βάση νέων εκτιμήσεων, μετά από συγκριτικούς υπολογισμούς επί τιμών μονάδων σκευασμάτων κ.λπ., η αύξηση προς τα πάνω της ζημιάς σχετίζεται με τις ανατιμήσεις νοσοκομειακών, κυρίως, φαρμάκων και προς το παρόν προσδιορίζεται ως «ζημιά του ΕΟΠΥΥ».

Εν τω μεταξύ, στα γραφεία των εισαγγελικών λειτουργών βρίσκεται, ήδη, νέα λίστα με τα ονόματα περίπου 300 γιατρών του Δημοσίου και ιδιωτών που ελέγχονται για δωροδοκία από τη φαρμακοβιομηχανία με ποσά από 1.000 έως και 5.000 ευρώ.

Η λίστα, που αφορά δωροδοκίες κατά το διάστημα Ιανουαρίου 2016-Ιανουαρίου 2017, φαίνεται να συμπεριλαμβάνεται σε υλικό που κατέσχεσαν οι εισαγγελείς σε έφοδό τους στα γραφεία της Novartis. Η νέα λίστα με τους 300 γιατρούς έρχεται να προστεθεί σε εκείνην με τους σχεδόν 4.000, για τους οποίους σύντομα η Εισαγγελία Διαφθοράς αναμένεται να προχωρήσει στην επόμενη ποινική διαδικασία, καθώς αυτό το σκέλος της έρευνας, που αφορά δωροδοκίες, σχεδόν έχει ολοκληρωθεί.

Παράλληλα, οι εισαγγελείς Διαφθοράς ξεκινούν νέο κύκλο καταθέσεων των προστατευόμενων μαρτύρων σχετικά με τις πτυχές της υπόθεσης της φαρμακοβιομηχανίας. Σε αυτό το πλαίσιο, ένας από τους τρεις μάρτυρες υπό προστασία φέρεται να έχει ήδη δώσει νέα κατάθεση και να έχει προσκομίσει επιπλέον στοιχεία που αναμένεται να βοηθήσουν στην εξέλιξη της έρευνας.

Υπενθυμίζεται ότι η εισαγγελική έρευνα έχει επικεντρωθεί στο σκέλος της υπόθεσης που αφορά το αδίκημα της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομη δραστηριότητα. Σε αυτό το πλαίσιο, η Εισαγγελία έχει υποβάλει δεκάδες αιτήματα δικαστικής συνδρομής προς την Ελβετία και την Κύπρο, αναζητώντας στοιχεία όχι μόνο για τους εταιρικούς λογαριασμούς, αποκαλούμενους «τροφοδότες», της Novartis, αλλά και για αρκετές εταιρείες που εμπλέκονται και πιθανολογείται ότι χρησιμοποιήθηκαν ως «οχήματα» για «ξέπλυμα» ποσών που προορίζονταν για δωροδοκίες.

Επίσης, έχουν υποβληθεί αιτήματα και για μεμονωμένα φυσικά πρόσωπα, τα οποία είχαν ρόλο στην όλη υπόθεση. Οι εισαγγελείς διασταυρώνουν και αξιολογούν, επίσης, πληροφορίες που προέρχονται από τη δικογραφία για το ΚΕΕΛΠΝΟ, αλλά και από την έρευνα για τα λεγόμενα «Panama papers» και άλλες λίστες.

Πολιτική
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

Πολιτική / Ο Άδωνις Γεωργιάδης διαψεύδει ΟΕΝΓΕ και σύζυγο της γιατρού: «Δεν προερχόταν από 36ωρη εφημερία»

«Σας ενημερώνω ότι μετά από έρευνα αποδεικνύεται, ότι δεν προερχόταν από 36 ώρες εφημερία, όπως ψευδώς και κατά κόρον γράφτηκε», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Άδωνις Γεωργιάδης
LIFO NEWSROOM
Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

Πολιτική / Μητσοτάκης για Πάπα Φραγκίσκο: Μακάρι η παρακαταθήκη της αγάπης που αφήνει να βρει την καλύτερη συνέχεια

«Η σκέψη μας στρέφεται στο ανά τον κόσμο ποίμνιο του Βατικανού. Ιδιαίτερα, μάλιστα, στην ελληνική κοινότητα των Καθολικών» υπογραμμίζει ο πρωθυπουργός
LIFO NEWSROOM
Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας -Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνού υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Πολιτική / Ενισχύεται η συνεργασία Ελλάδας - Γαλλίας: Δένδιας και Λεκορνί υπέγραψαν σύμβαση για 16 πυραύλους Exocet

Τι είπε ο Νίκος Δένδιας για καινοτομία στην Άμυνα και συμμετοχή σε κοινές αποστολές - Τι είπε ο Λεκορνί για συνεργασία στην Ερυθρά Θάλασσα, ενίσχυση της γαλλικής παρουσίας στην Ελλάδα και στρατηγική παραγωγής και ανάπτυξης στρατιωτικού εξοπλισμού
LIFO NEWSROOM

σχόλια

1 σχόλια
Γιατροί, φαρμακοποιοί, ασθενείς, λογιστές, φαρμακευτικές εταιρείες και εταιρείες φαρμακευτικού και ιατρικού εξοπλισμού αλληλοεξυπηρετούνταν στον τομέα της υγείας. (Σ.σ. ένα από μεγαλύτερα επιτεύγματα του Σύριζα που δεν έχει διαφημιστεί είναι η ποινικοποίηση των τριγωνικών συναλλαγών, συνηθέστατο φαινόμενο στον χώρο της υγείας)Κατασκευαστές, συμβολαιογράφοι, δασάρχες, πολεοδόμοι, δικηγόροι, λογιστές, αγοραστές και πωλητές ακινήτων, εφοριακοί κάναν πανταχόθεν τα στραβά μάτια σε αγοραπωλησίες ακινήτων. Διακριτικά συμμετείχαν ή έστω είχαν απόλυτη γνώση όλα τα επαγγέλματα οικοδομής (ελαιοχρωματιστές, ξυλουργοί, αλουμινάδες, οικοδόμοι, υδραυλικοί, ηλεκτρολόγοι κτλ).Φαντάροι, στρατιωτικοί, μεσάζοντες, λογιστές, πολιτικό προσωπικό που διορίστηκε με βαθμό ανθυπασπιστή, εταιρείες προμηθειών, ανύπανδρες θυγατέρες αλλοίωναν τον σκοπό ύπαρξης του στρατού.Καθηγητές, φοιτητές, μαθητές, σπουδαστές, γονείς συμμετείχαν άπαντες σε αυτό που λέμε παραπαιδεία.Αλλά δεν τα φάγαμε μαζί. Και φταίνε οι άλλοι.ΥΓ Αυτό δεν μειώνει σε τίποτα την επαυξημένη ευθύνη του νομοθέτη. Ποσώ δε μάλλον όταν συμμετέχει στο παραπάνω κύκλωμα. Εκεί έχει και ιδιαίτερα επαυξημένη ευθύνη. Καταργείται όμως το επιχείρημα της άγνοιας των πολιτών.