Μήπως έχετε ευαισθησία στην απόρριψη; Η επιστήμη εξηγεί γιατί πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα

Μήπως έχετε ευαισθησία στην απόρριψη; Η επιστήμη εξηγεί γιατί πρέπει να την αντιμετωπίσετε άμεσα Facebook Twitter
Για την ψυχολόγο είναι σημαντικό το άτομο να χτίσει έναν μηχανισμό κατά τον οποίο θα εξετάζει σε ρεαλιστική βάση τα «όχι» της καθημερινότητάς του, όχι για να τα δικαιολογεί και να τα προσπερνάει, αλλά για να τα κάνει λιγότερο προσωπικά, περισσότερα διδακτικά και να τα ξεπερνάει.
0

Δεν χρειάζεται να έχει κανείς ακαδημαϊκές γνώσεις για να ξέρει ότι η απόρριψη πονάει, ότι πρόκειται για μία από τις πιο δύσκολες στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου, είτε πρόκειται για απόρριψη ερωτικού χαρακτήρα είτε για απόρριψη που αφορά την επαγγελματική ανέλιξη κάποιου.

Εκείνο που η σύγχρονη ψυχολογία έρχεται να επισημάνει είναι ο βαθμός ευαισθησίας που κάποιοι άνθρωποι εμφανίζουν σε ό,τι αφορά την απόρριψη, τον τρόπο με τον οποίο την αφομοιώνουν και τα στάδια που επηρεάζουν την εξέλιξη του ψυχισμού τους. 

Σύμφωνα με τη Jennifer A. Samp, καθηγήτρια ψυχολογίας και υπεύθυνη σπουδών επικοινωνίας στο πανεπιστήμιο της Τζόρτζια, είναι σημαντικό να γνωρίζει κανείς τον βαθμό ευαισθησίας του στην απόρριψη, ακριβώς για να αποφύγει ή για να αντιμετωπίσει μία σειρά από συγκρούσεις με ολέθριο αποτέλεσμα τόσο στον δικό του ψυχισμό όσο και στις επαφές με τους γύρω του. 

Ένας φίλος που δεν απάντησε θετικά στο μήνυμά μας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θέλει να δει εμάς προσωπικά. Μπορεί να έχει όντως κανονίσει, μπορεί να έχει ένα πρόβλημα, που όμως δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας, απαντώντας μας με ειλικρίνεια. 

Η Samp, η οποία ειδικεύεται σε ζητήματα εσωτερικών συγκρούσεων επισημαίνει τρία επικίνδυνα σημεία κατά τα οποία η απόρριψη μπορεί να πυροδοτήσει ισάριθμους μηχανισμούς που σχετίζονται με τον φόβο, την οργή και τη ζήλια. 

«Άτομα με ευαισθησία στην απόρριψη συχνά βρίσκονται σε μία παράξενη κατάσταση επιφυλακής, που συχνά τα οδηγεί στο να παρερμηνεύουν τις πραγματικές προθέσεις των ανθρώπων που βρίσκονται στον κοινωνικό τους περίγυρο», γράφει η Samp και συνεχίζει: «Ακριβώς εξαιτίας των φόβων και των προσδοκιών τους -που κάποτε είναι υψηλές έως και εξωπραγματικές- καταλήγουν να απολαμβάνουν λιγότερο ικανοποιητικές σχέσεις εν συγκρίσει με άλλους ανθρώπους».

Για την περίπτωση του φόβου, η Samp χρησιμοποιεί ένα αρκετά συνηθισμένο παράδειγμα. «Ας δούμε πώς αντιδρά κάποιος, όταν στέλνει ένα γραπτό μήνυμα. "Θα ήθελα πολύ να βρεθούμε απόψε", γράφει ένα άτομο με ευαισθησία στην απόρριψη σε έναν φίλο ή ακόμη και στον σύντροφο του. Αν η απάντηση είναι "Συγνώμη, αλλά έχω κανονίσει γι' απόψε" ή "Είμαι τρομερά κουρασμένος. Να το δούμε αύριο;"», τότε ο μηχανισμός έχει ήδη πυροδοτηθεί. Για τα άτομα με ευαισθησία στην απόρριψη αυτό έχει ήδη μεταφραστεί ως "όχι" ή σίγουρα ως αρνητική εξέλιξη, που, κυρίως, θα έχει συνέχεια», λέει η Samp. 

Κι αν αυτό είναι μόνο μια υπερβολική αντίδραση που απλώς τρομάζει και αγχώνει το άτομο, υπάρχουν και εκείνοι οι κύκλοι συμπεριφοράς, που καταλήγουν τοξικοί τόσο για το ίδιο το άτομο όσο και για τον κοινωνικό του περίγυρο. Σε αυτές τις περιπτώσεις μία απλή άρνηση, μία καθυστέρηση ή η ματαίωση ενός project πυροδοτούν αισθήματα φθόνου και στο επόμενο στάδιο αισθήματα οργής.  

Για την ψυχολόγο είναι σημαντικό το άτομο να χτίσει έναν μηχανισμό κατά τον οποίο θα εξετάζει σε ρεαλιστική βάση τα «όχι» της καθημερινότητάς του, όχι για να τα δικαιολογεί και να τα προσπερνάει, αλλά για να τα κάνει λιγότερο προσωπικά, περισσότερα διδακτικά και να τα ξεπερνάει. 

«Ένας φίλος που δεν απάντησε θετικά στο μήνυμά μας, δεν σημαίνει απαραίτητα ότι δεν θέλει να δει εμάς προσωπικά. Μπορεί να έχει όντως κανονίσει, μπορεί να έχει ένα πρόβλημα, που όμως δεν θέλει να μοιραστεί μαζί μας, απαντώντας μας με ειλικρίνεια. Αν κάτι πρέπει να μας προβληματίσει είναι αυτό το τελευταίο και στο τι μπορούμε να κάνουμε εμείς για να χτίσουμε σχέσεις εμπιστοσύνης με τους γύρω μας.

»Και πάλι, όμως, ας έχουμε υπ' όψιν ότι και οι πιο αρμονικές σχέσεις κάποτε ταλαιπωρούνται από υπόνοιες που σχετίζονται με την απόρριψη: αν μας θέλουν αρκετά, αν μας εκτιμούν, αν υπολογίζουν σε εμάς. Το ότι δεν μας το δείχνουν, ίσως και να μη σημαίνει πάντα ότι η κατάσταση έχει να κάνει μ' εμάς, αλλά με τη φάση που διανύουν οι άλλοι. Ας το έχουμε και αυτό υπ' όψιν μας», επισημαίνει η ειδικός. 

Με στοιχεία από PsychologyToday.com

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Υγεία & Σώμα / Η Φλόγα που ζεσταίνει τις καρδιές των παιδιών με καρκίνο και των οικογενειών τους

Ο παιδικός καρκίνος είναι μια πολύ δύσκολη δοκιμασία. Όμως καμιά οικογένεια δεν είναι μόνη γιατί έχει συμπαραστάτη εδώ και 42 χρόνια τη «Φλόγα», ενώ το ιατρικό οπλοστάσιο διευρύνεται με πρωτοποριακές θεραπείες που εφαρμόζονται στα ελληνικά νοσοκομεία και η χώρα αποκτά περισσότερους δότες μυελού των οστών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
MOUTH TAPE

Υγεία & Σώμα / Μπορεί το κλείσιμο του στόματος με ταινία να βοηθήσει με το ροχαλητό και την υπνική άπνοια;

Εικόνες ανθρώπων που κοιμούνται με το στόμα τους κλεισμένο με ταινία έχουν κατακλύσει το Instagram και το TikTok, αλλά και την έβδομη σεζόν του δημοφιλούς ριάλιτι «Love is Blind».
THE LIFO TEAM
Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ