Η Γαλλία σχεδιάζει μία σπάνια περιοδεία του διασημου πίνακα της Μόνα Λίζα

Η Γαλλία σχεδιάζει μία σπάνια περιοδεία του διασημου πίνακα της Μόνα Λίζα Facebook Twitter
0

Η Μόνα Λίζα, το αριστούργημα του Λεονάρντο ντα Βίντσι, που τα τελευταία 500 χρόνια δεν έχει φύγει ποτέ από το Παρίσι, μπορεί να βγει σε μία σπάνια περιοδεία στη Γαλλία, σύμφωνα με την υπουργό Πολιτισμού της χώρας, Φρανσουάζ Νισέν.

Η Νισέν σε δηλώσεις της στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1, είπε ότι «σκέφτεται πολύ σοβαρά» μία τέτοια κίνηση, ως μέρος μίας περιοδεύουσας έκθεσης των διασημότερων έργων τέχνης της Γαλλίας.

«Θα συναντηθώ με τον πρόεδρο του μουσείου του Λούβρου και θα ξανασυζητήσω το θέμα» ανέφερε η υπουργός Πολιτισμού, προσθέτοντας ότι δεν βλέπει το λόγο που τέτοια έργα τέχνης πρέπει να παραμένουν σε έναν μόνο χώρο.

«Προτεραιότητά μου είναι να καταπολεμήσω τον πολιτιστικό διαχωρισμό και ένα σχέδιο μεγάλης κλίμακας για μετακίνησή τέτοιων έργων τέχνης είναι ένας βασικός τρόπος για να γίνει αυτό».

Ο πίνακας της Μόνα Λίζα, της οποίας το αινιγματικό χαμόγελο προσελκύει εκατομμύρια κόσμου στο Λούβρο όπου εκτίθεται κάθε χρόνο, σπάνια έχει εγκαταλείψει τους τοίχους του μουσείου.

Οι αρμόδιοι εκφράζουν ανησυχίες για την ευαισθησία και την ασφάλεια του πίνακα, ο οποίος είχε κλαπεί από το Λούβρο το 1911, για να βρεθεί μόλις δύο χρόνια αργότερα στη Φλωρεντία.

Η Νισέν απέρριψε ανησυχίες για τη συντήρηση του πίνακα, επικαλούμενη την προσφορά του Μακρόν να δανείσει την ευαίσθητη «ταπισερί» της Μπαγιέ, ηλικίας περίπου 1.000 ετών, στη Βρετανία το 2022, κατά τη διάρκεια της ανακαίνισης του μουσείου που την φιλοξενεί.

Ο δήμαρχος της πόλης της βόρειας Γαλλίας, Λανς, εκδήλωσε ήδη το ενδιαφέρον του να φιλοξενήσει τον πίνακα, ο οποίος τελευταία φορά που εγκατέλειψε το Λούβρο ήταν για εκθέσεις στο Τόκιο και στη Μόσχα το 1974.

Πριν από αυτό, είχε εκτεθεί στην Ουάσιγκτον και τη Νέα Υόρκη το 1963, ενώ η μοναδική άλλη φορά που απομακρύνθηκε από το μουσείο του Λούβρου, ήταν για λόγους ασφάλειας κατά τη διάρκεια του πρώτου και του δεύτερου παγκοσμίου πολέμου.

Το 2013, το μουσείο απέρριψε αίτημα δανείου της Μόνα Λίζα από την πόλη της Φλωρεντίας, όπου πιστεύεται ότι ο Λεονάρντο ντα Βίντσι δημιούργησε το έργο.

Το αίτημα λέγεται ότι ξύπνησε κακές μνήμες στους Γάλλους αξιωματούχους, δεδομένου του γεγονότος ότι είχε κλαπεί από Ιταλό.

Με πληροφορίες από Guardian

Culture
0

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Portraits 2025 / Τα πρόσωπα που άλλαξαν κάτι στον πολιτισμό και υπόσχονται πολλά ακόμα για το μέλλον

Kάποιοι το κάνουν για χρόνια, άλλοι εμφανίζονται πρώτη φορά ή είναι ακόμα στην αρχή της θαυμαστής τους πορείας. Το μόνο σίγουρο είναι ότι το 2024 έκαναν τη διαφορά και απ' ό,τι φαίνεται το 2025 θα συνεχίσουν ακάθεκτοι. Η ομάδα της LifΟ μίλησε μαζί τους.
THE LIFO TEAM
«Μυστήριο 188 ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

LiFO X 2023 ΕΛΕVΣΙΣ / «Μυστήριο 188 - ΤΟ ΦΩΣ»: Μια έκθεση για τον «Μορφωτικό και Εκπολιτιστικό Σύλλογο Ελευσίνος»

Ο Χρήστος Παρίδης συνομιλεί με έναν εκ των ιδρυτικών μελών της, τον Θανάση Λεβέντη, μια ξεχωριστή και πολύπλευρη προσωπικότητα, άρρηκτα συνδεδεμένη με την πόλη.
ΧΡΗΣΤΟΣ ΠΑΡΙΔΗΣ
Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου

Culture / Γιατί παραιτήθηκε ο διευθυντής του Βρετανικού Μουσείου;

Μια συνταρακτική υπόθεση συστηματικής κλοπής αρχαιοτήτων βρίσκεται μονάχα στην αρχή των αποκαλύψεων. Πώς έφτασαν να λείπουν μέχρι και 1,500 αντικείμενα από την συλλογή του Βρετανικού Μουσείου, πώς μερικά από αυτά κατέληξαν στο eBay, και το παρασκήνιο μιας παραίτησης που κρύβει πολλά.
ΕΠΙΜΕΛΕΙΑ: ΝΙΚΟΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ
Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Οπτική Γωνία / Ζαμέ Κορωπί: Λίγες αλήθειες για το μοχθηρό language barrier που κάποτε μας έχει τρολάρει όλους

Το πάθημα του συνηγόρου της Εύας Καϊλή, Μιχάλη Δημητρακόπουλου, ακριβώς, όπως παλαιότερα «τα αγγλικά του Τσίπρα», πέρα από τα ανέκδοτα και τα, δικαίως, μοχθηρά πειράγματα, έχουν πολλά να πουν για το γλωσσικό εμπόδιο και την υπερβολική αυτοπεποίθησή μας, όταν καλούμαστε να εκφραστούμε σε μία ξένη γλώσσα...
ΧΡΙΣΤΙΝΑ ΓΑΛΑΝΟΠΟΥΛΟΥ
Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Culture / Αννα Ροκόφυλλου: «Στον ΟΠΑΝΔΑ θέλουμε να αναδείξουμε την ιστορικότητα της Αθήνας»

Η Άννα Ροκοφύλλου, πρόεδρος του Οργανισμού Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας του Δήμου Αθηναίων, κάνει έναν απολογισμό των δύο πρώτων ετών της θητείας της και δεν κρύβει τον ενθουσιασμό της για το Φεστιβάλ Κολωνού (6-28/9) με το οποίο ο πολιτισμός γίνεται διαθέσιμος σε κάθε δημότη.
Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Lifo Picks / Το συγκινητικό βίντεο με τον Μικ Τζάγκερ για την επιστροφή του κοινού στο Άλμπερτ Χολ

Your Room Will Be Ready: «Ανυπομονούμε να αρχίσουμε να δημιουργούμε αναμνήσεις μαζί σας με καλλιτέχνες παγκόσμιας κλάσης για άλλη μια φορά. Έχουμε περισσότερη ιστορία να γράψουμε».
ΑΡΓΥΡΩ ΜΠΟΖΩΝΗ