Παρουσιάστηκε το "νέο επενδυτικό κίνητρο για την παραγωγή κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα" στο Ίδρυμα Μιχάλη Κακογιάννη παρουσία του υπουργού ΨΗΠΤΕ, Νίκου Παππά καθώς και του γενικού γραμματέα Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης, Λευτέρη Κρέτσου.
Ο κ. Παππάς, καλώντας τον καλλιτεχνικό κόσμο να αγκαλιάσει την πρωτοβουλία, είπε ότι «το σχέδιο κινήτρων για τις οπτικοακουστικές παραγωγές έχει κάποια εξαιρετικά πλεονεκτήματα. 75 εκατ. ευρώ έχουν ήδη εξασφαλιστεί. Αγκαλιάστε το, βοηθήστε το να αναπτυχθεί...». «Ο κλάδος της δημιουργίας μπορεί να παίξει ρόλο ατμομηχανής, να πολλαπλασιάσει τα θετικά μηνύματα. Ο κλάδος μπορεί να γίνει κλάδος αιχμής, για μια Ελλάδα που ανακάμπτει... Ας γυρίσουμε μαζί σελίδα!» υπογράμμισε ο υπουργός ΨΗΠΤΕ.
Από την πλευρά του, ο κ. Κρέτσος επισήμανε ότι «το πλαίσιο αυτό είναι γενναιόδωρο καθώς προσφέρουμε 75 εκατομμύρια που θέλουμε να απορροφηθούν. Θέλουμε να έρθετε να τα πάρετε, διότι αν τελειώσει αυτός ο πρώτος κύκλος υπάρχουν 375 ακόμη. Αν δεν τελειώσει, αν δεν πετύχει, αν δείξουμε ότι η ελληνική αγορά δεν είναι ικανή κι ώριμη να μπορεί να επενδύσει σε αυτό το χώρο, τότε καταλαβαίνετε ότι η Ελλάδα έχει κι άλλες ανάγκες σε παιδεία, σε υγεία κι επομένως θα πρέπει αυτά τα χρήματα να αποσυρθούν. Ο νόμος λοιπόν είναι γενναιόδωρος, λειτουργεί με ένα σύστημα απολύτως διάφανο και καθαρό. Είναι πλέον δική σας ευθύνη και στα δικά σας δίκτυα και με τη δική σας δημιουργικότητα να το εκμεταλλευτείτε και να το αξιοποιήσετε».
Ακόμη, ο γενικός γραμματέας Επικοινωνίας κι Ενημέρωσης σημείωσε ότι «σήμερα γίνεται ένα πάρα πολύ σπουδαίο βήμα. Μπαίνουμε κι εμείς στον παγκόσμιο χάρτη των χωρών που έχουν να προσφέρουν επενδυτικά κίνητρα, χρειάζονται δύο, τρία ακόμη βήματα, που καλό είναι κι εκεί να βάλουμε προθεσμίες και σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα να προχωρήσουμε».
Τέλος, ο κ. Κρέτσος προσέθεσε ότι «η λέξη κλειδί είναι η λέξη συνέργεια, όλοι οι φορείς, δημόσιοι, ιδιωτικοί η αγορά πρέπει να αγωνιστούμε όλοι μαζί. Οι Περιφέρειες έχουν δείξει ήδη ενδιαφέρον. Σήμερα είχαμε μία συνάντηση με την Ένωση Ελληνικών Τραπεζών , η οποία ελπίζουμε ότι θα μας δώσει κάποια λύση σε θέματα ρευστότητας και κάποιες ευκαιρίες για τους νέους δημιουργούς για να αξιοποιήσουν και το μέτρο του "cash rebate" . Για εμάς στο υπουργείο ΨΗΠΤΕ είναι βασικό ζήτημα αυτό. Σε αυτό λοιπόν το όραμα για την μεταμνημονιακή Ελλάδα, δεν μπορεί ο πολιτισμός, οι δημιουργικές βιομηχανίες να μην έχουν πολύ κεντρική θέση».
Παίρνοντας το λόγο ο πρόεδρος του ΕΚΟΜΕ, Πάνος Κουάνης υπογράμμισε ότι «το cash rebate είναι καινοτόμο για τα ελληνικά δεδομένα κι αποτελεί προϊόν πολύμηνης δουλειάς και πολλών ανθρώπων. Πλέον όλα τα κάνουμε ψηφιακά κι η παραγωγή είναι ενιαία. Έχουν χαθεί πλέον οι διαχωριστικές γραμμές και τα οπτικοακουστικά είναι μεταξύ τους συγκοινωνούντα δοχεία. Αυτή είναι κι η οπτική του ΕΚΟΜΕ. Αντιμετωπίζουμε τον οπτικοακουστικό κλάδο ως έναν ενιαίο κι αδιαίρετο κλάδο παραγωγής και δημιουργίας έργων με υψηλή προστιθέμενη αξία, έργων που μπορεί να είναι κινηματογραφικές ταινίες, τηλεοπτικές σειρές, μυθοπλασίας, ντοκιμαντέρ, animation ή και video games».
«Με αυτόν τον γνώμονα καταστρώσαμε το επιχειρηματικό και στρατηγικό μας σχέδιο, το οποίο βασίζεται σε τρεις σημαντικούς πυλώνες:
α) Στην υποστήριξη της επιχειρηματικότητας, της προσέλκυσης άμεσων ξένων επενδύσεων στη χώρα κι η ενίσχυση της απασχόλησης.
β) Στη συλλογή, διαφύλαξη, συντήρηση, τεκμηρίωση, εκμετάλλευση του συνόλου του οπτικοακουστικού αποθέματος δηλαδή των αρχείων της χώρας.
γ) Στην ανάπτυξη της οπτικοακουστικής και ψηφιακής παιδείας στη χώρα.
Σκοπός του ΕΚΟΜΕ δεν είναι να υποκαταστήσει άλλους οργανισμούς ή τα υπουργεία και τις δομές του, αλλά να τις ενισχύσει με ένα σύγχρονο και πρωτοπόρο για τα ελληνικά δεδομένα τρόπο, μέσα από τη σύνθεση και τη συνεργασία. Σκοπός μας είναι να γίνει ένας πόλος έλξης και ταυτόχρονα ένα εκκολαπτήριο, που θα δημιουργήσει σταδιακά τις προϋποθέσεις, ώστε οι νέοι άνθρωποι να βρίσκουν τη δημιουργική διέξοδο που αναζητούν στον τόπο τους, αλλά και στην αγορά εργασίας», συμπλήρωσε καταλήγοντας ο κ. Κουάνης.
Στην παρουσίαση του "νέου επενδυτικού κινήτρου για την παραγωγή κινηματογραφικών και οπτικοακουστικών έργων στην Ελλάδα" παρευρέθηκαν γνωστοί καλλιτέχνες κι επιχειρηματίες, μεταξύ άλλων ο Παντελής Βούλγαρης, ο Γιάννης Σμαραγδής, ο Πέτρος Φιλιππίδης, ο Γιώργος Κοτανίδης, ο Γιώργος Κιμούλης, η 'Αννα Φόνσου, ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης, ο Στέλιος Μάινας, ο Νίκος Περάκης, η 'Αννα Χατζησοφιά, η Δήμητρα Ματσούκα, ο Δημήτρης Πιατάς, ο Γιάννης Ζουγανέλης κι ο Πάρις Κασιδόκωστας. Την εκδήλωση παρουσίασε η ηθοποιός Νεφέλη Κουρή.
Πηγή: ΑΠΕ- ΜΠΕ, Φωτογραφίες: ΑΠΕ ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΒΛΑΧΟΣ
σχόλια