Αυστηρό μήνυμα προς την Τουρκία να μην χρησιμοποιήσει το προσφυγικό ως μοχλό πίεσης και όξυνσης των σχέσεων της με την Ευρωπαϊκή Ένωση, έστειλε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Δημήτρης Τζανακόπουλος.
Προειδοποιώντας πως η Ελλάδα παρακολουθεί στενά τις προσφυγικές ροές, ο κ. Τζανακόπουλος σημείωσε ότι όταν οι καιρικές συνθήκες το επιτρέπουν οι ροές αυξάνονται και, υπό αυτό το πρίσμα, αναλαμβάνονται οι πρωτοβουλίες που χρειάζονται για την αποσυμφόρηση των νησιών.
«Δεν γνωρίζουμε το κατηγορητήριο»
Ερωτηθείς για το εάν στην επικείμενη συνάντηση του Ρώσου Προέδρου με τον Ταγίπ Ερντογάν αναμένεται να τεθεί -από τον Βλαντίμιρ Πούτιν- το ζήτημα των δυο Ελλήνων στρατιωτικών που παραμένουν φυλακισμένοι στην Ανδριανούπολη, είπε πως αυτό αφορά τον Ρώσο Πρόεδρο.
Ωστόσο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κάλεσε την Τουρκία να απαντήσει άμεσα, γιατί ένα μήνα τώρα η ελληνική κυβέρνηση δεν γνωρίζει το κατηγορητήριο για μια υπόθεση που θα μπορούσε να λήξει σε λίγες ώρες.
Διαβεβαίωσε πάντως πως η κυβέρνηση δουλεύει για την επίλυση του ζητήματος, το συντομοτερο δυνατόν, «ακόμα και μέχρι το Πάσχα».
Κατά τον ίδιο, η «στροφή όξυνσης» της Τουρκίας δεν σχετίζεται με την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά με τα προβλήματα στα δικά της σύνορα και με αιχμή το Κουρδικό.
Καλώντας την Τουρκία να επανέλθει στην λογική της καλής γειτονίας, ο κ. Τζανακόπουλος τόνισε πως είναι απαραίτητο να διατηρηθούν ανοιχτοί δίαυλοι επικοινωνίας, καθώς αυτό θα λειτουργήσει προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.
Ερωτηθείς για τις δηλώσεις του βουλευτή των ΑΝΕΛ, Κώστα Κατσίκη, είπε πως η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί επί του θέματος. Επίσης δεν προβλέπεται από το Σύνταγμα η ανταλλαγή ή κάτι ανάλογο πλην όμως, πρόσθεσε, «αλίμονο αν καταργούσαμε τη δυνατότητα των βουλευτών να καταθέσουν τη γνώμη τους».
Κληθείς να τοποθετηθεί επί των δηλώσεων του υπουργού 'Αμυνας Πάνου Καμμένου, ο οποίος από την Αρμενία είπε πως το 1821 η Οθωμανική Αυτοκρατορία ηττήθηκε, ο Δημήτρης Τζανακόπουλος σημείωσε μεταξύ άλλων: «όταν η Τουρκία με δηλώσεις αξιωματούχων της προκαλεί διαρκώς, όταν παλαιότερα αμφισβητούσε τη Συνθήκη της Λοζάνης, όταν καθημερινά προβαίνει σε δηλώσεις και ρητορικές εξάρσεις οι οποίες πυροδοτούν εντάσεις, ενίοτε κάποιες σκληρές απαντήσεις μπορεί να είναι θεμιτές ή εύλογες. Η γνώμη μου είναι αυτό που πρέπει να συνεχίσει να κάνει η κυβέρνηση είναι να προσπαθεί να εξομαλύνει τις σχέσεις με την Τουρκία ώστε να αποκατασταθεί η σταθερότητα στη ευρύτερη περιοχή».
σχόλια