Βραζιλία: Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος Λούλα - H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου

Βραζιλία: Στη φυλακή ο πρώην πρόεδρος Λούλα - H απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου Facebook Twitter
1

Το Ανώτατο Δικαστήριο της Βραζιλίας απέρριψε τις πρώτες πρωινές ώρες της Πέμπτης με οριακή διαφορά -με έξι έναντι πέντε ψήφων- το αίτημα του πρώην προέδρου της χώρας Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα να παραμείνει ελεύθερος ωσότου εξαντληθούν τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του μετά την καταδίκη του για μια υπόθεση διαφθοράς.

Αυτό σημαίνει πως ο 72χρονος ηγέτης της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς θα οδηγηθεί στη φυλακή, πιθανόν ακόμη και σήμερα, λίγους μήνες πριν από τις προεδρικές εκλογές της 7ης Οκτωβρίου.

Η ετυμηγορία του Ανωτάτου Δικαστηρίου χαρακτηρίζεται βαρύτατο πλήγμα για τον πιο δημοφιλή πολιτικό στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, που πασχίζει να σώσει την πολιτική του καριέρα.

Η υπόθεση του Λούλα διχάζει τη χώρα, ρίχνει βαριά σκιά στις προεδρικές εκλογές του Οκτωβρίου κι έχει προκαλέσει δυσαρέσκεια στα κορυφαία κλιμάκια του βραζιλιάνικου στρατού.

Κατά τις δημοσκοπήσεις ο Λούλα θα κερδίσει με άνεση την αναμέτρηση του Οκτωβρίου εάν του επιτραπεί να συμμετάσχει, κάτι όμως που πλέον μοιάζει απίθανο.

Ο πρώην πρόεδρος καταδικάστηκε να εκτίσει ποινή κάθειρξης 12 ετών κι ενός μήνα για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα σε δεύτερο βαθμό, απόφαση που ο ίδιος διατείνεται πως είχε πολιτικά κίνητρα.

Το παρασκήνιο της απόφασης

 

Τα μέλη του Ανώτατου Δικαστηρίου της Βραζιλίας ψήφισαν για να αποφασίσουν εάν ο πρώην πρόεδρος Λουίς Ινάσιου Λούλα ντα Σίλβα θα οδηγηθεί προσεχώς στη φυλακή ή όχι, έξι μήνες πριν διεξαχθούν οι προεδρικές εκλογές στις οποίες οι δημοσκοπήσεις τον φέρουν να είναι ο επικρατέστερος υποψήφιος.

Ο ηγέτης της βραζιλιάνικης κεντροαριστεράς ήλπιζε να εξασφαλίσει το habeas corpus και να μείνει ελεύθερος μέχρι να εξαντληθούν όλα τα ένδικα μέσα που έχει στη διάθεσή του για να πολεμήσει την απόφαση εφετείου που τον καταδίκασε να εκτίσει 12 χρόνια κι έναν μήνα κάθειρξη για δωροληψία και νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματική δραστηριότητα, απόφαση που ο ίδιος λέει πως είχε πολιτικά κίνητρα.

Η υπόθεση του Λούλα διχάζει τη χώρα, ρίχνει βαριά σκιά στις προεδρικές εκλογές και προκαλεί δυσαρέσκεια στις τάξεις του βραζιλιάνικου στρατού, ο επικεφαλής του οποίου έκανε την Τρίτη μια δημόσια παρέμβαση που επικρίθηκε από πολιτικούς και οργανώσεις υπεράσπισης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Το δικαστήριο έμοιαζε επίσης διχασμένο. Έπειτα από τέσσερις ώρες διαβουλεύσεων, μόλις τρεις από τους 11 δικαστές είχαν εκφραστεί: δύο εναντίον του Λούλα, ένας υπέρ. Λίγο αργότερα, μια ακόμη ανώτατη δικαστικός, η Χόσα Βέμπερ, τάχθηκε εναντίον του πρώην προέδρου στη συνεδρίαση, σε ατμόσφαιρα φοβερής πίεσης και με μεγάλη δύναμη των σωμάτων ασφαλείας ανεπτυγμένη γύρω από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Δικαστικοί, ο αρχιεισαγγελέας και ενώσεις επιχειρήσεων προέτρεψαν μετ' επιτάσεως το Ανώτατο Δικαστήριο να τηρήσει το δικό του δεδικασμένο του 2016, με βάση το οποίο οποιοσδήποτε κατηγορούμενος οδηγείται στη φυλακή αν η ποινή του επικυρωθεί από εφετείο -- όπως συνέβη στην υπόθεση του Λούλα νωρίτερα φέτος.

Ενάμιση χρόνο αφότου η πρώην πρόεδρος Ντίλμα Ρουσέφ παύθηκε από το Κογκρέσο, το οποίο την έκρινε ένοχη για παραποίηση των στοιχείων για το έλλειμμα εν μέσω ενός κολοσσιαίων διαστάσεων σκανδάλου διαφθοράς που πλήττει μεγάλο μέρος του πολιτικού προσωπικού, κι εν μέσω βαθιάς οικονομικής κρίσης στη μεγαλύτερη χώρα της Λατινικής Αμερικής, η ένταση ανέβηκε ακόμα περισσότερο την Τρίτη, όταν ο επικεφαλής του γενικού επιτελείου έκανε δημόσια παρέμβαση για να αποκηρύξει την «ατιμωρησία».

Η ανάρτηση του στρατηγού Εντουάρντου Βίλας Μπόας στον λογαριασμό του στο Twitter, που ξεκάθαρα στοχοθετούσε τον Λούλα παρότι δεν αναφερόταν ονομαστικά σ' αυτόν, θορύβησε πολλούς στη Βραζιλία, χώρα με μακρά ιστορία στρατιωτικών επεμβάσεων στα πολιτικά πράγματα που υπέμεινε μια βάρβαρη στρατιωτική δικτατορία από το 1964 μέχρι το 1985.

Ο Βίλας Μπόας διαβεβαίωσε ότι ο στρατός παραμένει προσηλωμένος στον συνταγματικό του ρόλο, όμως απόστρατοι ανώτατοι αξιωματικοί προειδοποίησαν ότι ο στρατός δεν θα πάρει ελαφρά μια απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου υπέρ του Λούλα κι ένας στρατηγός ε.α. προειδοποίησε, μιλώντας στην εφημερίδα Estado de São Paulo, ότι δεν αποκλείεται να επέμβει. Ο στρατός απάντησε ότι αυτή ήταν η προσωπική άποψη του απόστρατου αξιωματικού, ενώ το υπουργείο Άμυνας διαβεβαίωσε ότι ο στρατός δεν έχει καμιά πρόθεση να κάνει χρήση βίας.

Για τη Διεθνή Αμνηστία όμως η τοποθέτηση του στρατηγού αποτέλεσε βαριά «προσβολή της ανεξαρτησίας των εξουσιών» και ωμή «απειλή εναντίον της δημοκρατίας» στη Βραζιλία.

Το βράδυ της Τρίτης πολλές δεκάδες χιλιάδες πολέμιοι και υποστηρικτές του Λούλα κατέβηκαν στους δρόμους μεγάλων πόλεων για να διαδηλώσουν.

Η συνεδρίαση του Ανώτατου Δικαστηρίου διεξήχθη μία εβδομάδα αφότου δύο από τα λεωφορεία με τα οποία ο Λούλα έκανε εκστρατεία στον νότο χτυπήθηκαν από σφαίρες, χωρίς πάντως να υπάρξουν τραυματισμοί.

Τρεις εβδομάδες νωρίτερα, μια 38χρονη μαύρη δημοτική σύμβουλος στο Ρίου ντε Ζανέιρου, γνωστή ακτιβίστρια υπέρ των δικαιωμάτων των γυναικών και των μειονοτήτων κι εναντίον της αστυνομικής βίας, δολοφονήθηκε.

ΑΠΕ-ΜΠΕ/ AFP/ Reuters

Διεθνή
1

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Διεθνή / Επιφυλακτικότητα για την κατάπαυση πυρός στον Λίβανο: Σαν το παραμύθι «ο Πέτρος κι ο λύκος», λέει αναλυτής

Η συμφωνία κατάπαυσης του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χεζμπολάχ είναι γεμάτη με «ναρκοπέδια» και ο κίνδυνος να καταρρεύσει είναι «υψηλός», δηλώνουν ειδικοί αναλυτές
LIFO NEWSROOM
Reuters: Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει άμεσες συνομιλίες με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας

Διεθνή / Reuters: Η ομάδα του Τραμπ εξετάζει άμεσες συνομιλίες με τον Κιμ της Βόρειας Κορέας

Ο Κιμ Γιονγκ Ουν, ενισχυμένος από την επέκταση του οπλοστασίου πυραύλων και τη στενότερη συνεργασία με τη Ρωσία, δήλωσε πρόσφατα ότι η Βόρεια Κορέα δεν έχει περιθώριο για περαιτέρω διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ
LIFO NEWSROOM
Ισραήλ: Η Σάρα Νετανιάχου θέλει να χαρακτηριστεί «θύμα τρομοκρατίας» επειδή τρεις άγνωστοι πέταξαν φωτοβολίδες στο σπίτι της

Διεθνή / Ισραήλ: Η Σάρα Νετανιάχου θέλει να χαρακτηριστεί «θύμα τρομοκρατίας» επειδή τρεις άγνωστοι πέταξαν φωτοβολίδες στο σπίτι της

Κανείς δεν τραυματίστηκε στο περιστατικό, δεν προκλήθηκαν ζημιές και ούτε ο Μπενιαμίν Νετανιάχου, ούτε η Σάρα Νετανιάχου βρίσκονταν στο σπίτι εκείνη τη στιγμή
LIFO NEWSROOM
Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Διεθνή / Η Κομισιόν ενέκρινε τον ελληνικό προϋπολογισμό – «Καμπανάκι» για Γερμανία και 6 ακόμα χώρες

Η Ελλάδα βρίσκεται ανάμεσα στις οκτώ χώρες της ευρωζώνης (μαζί με την Κύπρο, την Κροατία, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Λετονία, τη Σλοβενία και τη Σλοβακία) που πληρούν τις δημοσιονομικές συστάσεις της ΕΕ
LIFO NEWSROOM
Ο Έλτον Τζον λέει ότι έχει χάσει την όραση του - «Δε βλέπει τίποτα, δεν μπορώ να ολοκληρώσω τον δίσκο μου»

Διεθνή / Ο Έλτον Τζον αντιμετωπίζει σοβαρό πρόβλημα όρασης: «Δεν βλέπω τίποτα από το δεξί μάτι»

Ο μεγάλος Βρετανός μουσικός αποκάλυψε ότι μήνες τώρα έχει χάσει την όρασή του, λόγω μίας μόλυνσης στο μάτι και έτσι δυσκολεύεται να διαβάσει στίχους ή να δει το οτιδήποτε
LIFO NEWSROOM
Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Διεθνή / Μοχάμεντ αλ Φαγέντ: Μετά τις 420 γυναίκες, τον κατηγορούν και 12 άνδρες για σεξουαλική κακοποίηση

Το σκάνδαλο ήρθε στο φως μέσα από ντοκιμαντέρ του BBC τον Σεπτέμβριο, το οποίο αποκάλυψε πως ο Αλ Φαγέντ κακοποιούσε σεξουαλικά γυναίκες υπαλλήλους, τις υποχρέωνε σε ιατρικές εξετάσεις και τις απειλούσε για να τις αποτρέψει από το να τον καταγγείλουν
LIFO NEWSROOM
Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 μετανάστες εργάτες ετησίως μέχρι το 2040 για να μη συρρικνωθεί

Διεθνή / Γερμανία: Η οικονομία χρειάζεται 280.000 νέους μετανάστες κάθε χρόνο μέχρι το 2040

Μία νέα μελέτη υποστηρίζει ότι η Γερμανία χρειάζεται να εισάγει εκατοντάδες χιλιάδες εξειδικευμένους εργάτες από το εξωτερικό κάθε χρόνο, καθώς το εργατικό της δυναμικό αναμένεται να έχει τεράστιες απώλειες
LIFO NEWSROOM