Η εντυπωσιακή χελώνα του ποταμού Μέρι της Αυστραλίας, με την χαρακτηριστική πράσινη «πανκ μοϊκάνα», η οποία αναπνέει μέσω των γεννητικών της οργάνων, προστέθηκε στη λίστα των ειδών που απειλούνται με εξαφάνιση.
Η χελώνα του ποταμού Μέρι είναι ένα από τα πιο εντυπωσιακά πλάσματα του πλανήτη, αλλά και ένα από τα πιο απειλούμενα είδη ερπετών, σύμφωνα με την Ζωολογική Εταιρεία του Λονδίνου (ZSL).
Η χελώνα έχει μήκος 40 εκατοστών και συναντάται μόνο στον ποταμό Μέρι στο Κουίνσλαντ στην Αυστραλία.
Τα όργανα που μοιάζουν με βράγχια μέσα στα γεννητικά της όργανα, της επιτρέπουν να παραμείνει κάτω από το νερό έως και τρεις ημέρες.
Παρά την «πανκ» εμφάνισή της, που προέρχεται από κάθετες πτυχές φυκιών που αναπτύσσονται στο σώμα της, η υπάκουη φύση της την έκαναν ένα ιστορικά δημοφιλές κατοικίδιο ζώο, με αποτέλεσμα να μην μπορέσει να ξεφύγει από τους συλλέκτες κατοικίδιων ζώων που έκαναν επιδρομές στις φωλιές του είδους της, στις δεκαετίες 1960 και 1970.
Η χελώνα βρίσκεται στην 30η θέση της λίστας των απειλούμενων ειδών ερπετών του ZSL (Evolutionarily Distinct and Globally Endangered list- Edge).
Οι λίστες Edge, που καθιερώθηκαν για πρώτη φορά το 2007, έχουν δημοσιευθεί για αμφίβια, πτηνά, κοράλλια και θηλαστικά, βοηθώντας να καθοδηγήσουν τις προτεραιότητες διατήρησης για τα 100 πιο απειλούμενα είδη.
Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται η χελώνα της Μαγαδασκάρης (Madagascar big-headed turtle) η οποία ακόμη και τώρα καταδιώκεται για φαγητό και εμπόριο.
Ένας από τους συντονιστές της λίστας ερπετών Edge, ο Ρίκι Γκαμπς ανέφερε: «Τα ερπετά έρχονται τελευταία σε προτεραιότητα, συγκρινόμενα με τα πτηνά και τα θηλαστικά. Παρόλα αυτά, η λίστα ερπετών Edge επισημαίνει πόσο μοναδικά, ευάλωτα και εκπληκτικά είναι πραγματικά αυτά τα πλάσματα».
«Όπως με τις τίγρεις, τους ρινόκερους και τους ελέφαντες, είναι ζωτικής σημασίας να καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για να σώσουμε αυτά τα μοναδικά και πολύ συχνά αγνοημένα ζώα. Πολλά από τα ερπετά αυτά είναι οι μοναδικοί επιζώντες αρχαίων γενεών, των οποίων το γενεαλογικό δέντρο φτάνει πίσω στην εποχή των δεινοσαύρων. Εάν χάσουμε αυτά τα είδη, δεν θα μείνει τίποτα σαν κι αυτά στη Γη».
Με πληροφορίες από The Guardian