Αυτές είναι οι πρώτες φωτογραφίες από τη νέα έκθεση του Βρετανικού Μουσείου που αποκαλύπτει πώς η αρχαία ελληνική γλυπτική ενέπνευσε τον Ροντέν να θέσει μια ριζοσπαστική νέα κατεύθυνση στη σύγχρονη τέχνη.
To 1881, o Ογκίστ Ροντέν επισκέφθηκε το Λονδίνο για πρώτη φορά και βρέθηκε στο Βρετανικό Μουσείο.
Εκεί αντίκρισε τα γλυπτά του Παρθενώνα και γοητεύτηκε αμέσως από την ομορφιά αυτών των αρχαίων ελληνικών αριστουργημάτων.
Όπως πολλά αρχαιολογικά έργα, τα γλυπτά του Παρθενώνα είχαν σπάσει και φθαρεί από το πέρασμα των αιώνων, αλλά ο Ροντέν άντλησε έμπνευση από την ισχυρή έκφραση που μεταφέρουν μόνο μέσα από το σώμα τους.
Αργότερα αφαιρούσε τα κεφάλια ή και τα άκρα από τις δικές του δημιουργίες για να τα κάνει να μοιάζουν περισσότερο με τα σπασμένα κειμήλια του παρελθόντος. Με αυτόν τον τρόπο, δημιούργησε ένα νέο είδος σύγχρονης τέχνης.
Εκατό χρόνια μετά το θάνατό του, έργα του Ροντέν παρουσιάζονται υπό νέο πρίσμα.
Αυτή η μεγάλη έκθεση θα παρουσιάσει πρωτότυπα εκμαγεία αλλά και πολλά γλυπτά του Ροντέν τα οποία είναι δάνειο από το μουσείο στο Παρίσι. Για πρώτη φορά θα εμφανιστούν μαζί με μερικά από τα γλυπτά του Παρθενώνα που τόσο θαύμαζε ο καλλιτέχνης, καθώς και επιλεγμένα αντικείμενα από τη δική του συλλογή αρχαιοτήτων.
Το μουσείο καλεί τον κόσμο να απολαύσει το υπέροχο γλυπτό έργο του Ροντέν και να εξερευνήσει πώς ο αρχαίος κόσμος διαμόρφωσε το καλλιτεχνικό του όραμα. Ανάμεσα στα έργα που εκτίθενται είναι το διάσημο «Το φιλί» (1886) και «Ο σκεπτόμενος» (1880) σε γύψινα εκμαγεία.
Ο επιμελητής της έκθεσης, Ίαν Τζένκινς θέλει «να δουν οι επισκέπτες τα γλυπτά του Παρθενώνα μέσα απ' τα μάτια του Ροντέν».
Παρ' όλη την εμμονή του με την Κλασική τέχνη, ο Ροντέν δεν επισκέφθηκε ποτέ την Ελλάδα. Ο Τζένκινς έχει μια ερμηνεία γι' αυτό, καθώς πιστεύει ότι ο καλλιτέχνης είχε το δικό του όραμα και τη δική του έμπνευση από τη Αρχαία Ελλάδα «και προτιμούσε αυτά τα όνειρα από την πραγματικότητα».
Η έκθεση Rodin and the Art of Ancient Greece εγκαινιάζεται στις 26 Απριλίου και θα έχει διάρκεια έως τις 29 Ιουλίου.
σχόλια