Τι είδος μασάζ είναι και γιατί μιλάνε όλοι για το ρόλφινγκ;

Τι είδος μασάζ είναι και γιατί μιλάνε όλοι για το ρόλφινγκ; Facebook Twitter
Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.
0

Όταν τις προάλλες παραπονιόμουν για το πόσο καταπονημένο αισθάνομαι το σώμα μου, κάποια συνάδελφος μου πρότεινε κάτι που για μένα ήταν απλώς άλλη μια άγνωστη λέξη. «Να πας να κάνεις ρόλφινγκ» μου είπε. «Άλλο πάλι και τούτο» σκεφτόμουν, καθώς αντανακλαστικά γκούγκλαρα τη λέξη, μη και με πούνε άσχετη.

Καμιά φορά αναρωτιέμαι ποιος σκέφτεται όλες αυτές τις εναλλακτικές θεραπείες και κατά πόσο, τελικά, μας βοηθούν να λύσουμε τα προβλήματά μας και να βελτιώσουμε την κατάσταση του σώματός μας. Αφού έψαξα και ρώτησα βρήκα τον άνθρωπο που θα έλυνε όλες μου τις απορίες, τον Αλέξανδρο Μαρίνη, έναν από τους λίγους πιστοποιημένους θεραπευτές της μεθόδου ρόλφινγκ (rolfing) στη χώρα μας.

Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μασάζ σε όλο το σώμα που επικεντρώνεται στον συνδετικό ιστό. Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.

«Όλοι βιώνουμε ένταση και άγχος καθημερινά, εξαιτίας του απαιτητικού τρόπου ζωής και όσων που συμβαίνουν γύρω μας. Το σώμα μας αντιδρά και αυτό, σε συνδυασμό με το άγχος, σφίγγει τους μυς, κυρίως τους τονικούς. Επίσης, πολλές συνήθειες που αναπτύσσουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας δημιουργούν υποσυνείδητα πρόσθετο άγχος και ένταση στο σώμα.

»» Ο τρόπος με τον οποίο περπατάμε και καθόμαστε στην καρέκλα ή στον υπολογιστή, μιλάμε στο τηλέφωνο ή πληκτρολογούμε, κουβαλάμε τα παιδιά μας, λυγίζουμε το σώμα μας, σηκώνουμε βάρος, ακόμα και ο τρόπος που ασκούμαστε μπορεί να στραφεί εναντίον μας και να μας προκαλέσει δυσφορία» ξεκινά να μου εξηγεί ο Αλέξανδρος.

Ο όρος «ρόλφινγκ» αποδίδεται στην Ίντα Ρολφ, τη βιοχημικό που το 1920 ανακάλυψε μια τεχνική η οποία δημιουργεί ένα ολιστικό σύστημα των μαλακών μορίων, τα οποία επαναφέρουν το σώμα στο κέντρο βάρους του. Ουσιαστικά, πρόκειται για ένα ιδιαίτερο μασάζ σε όλο το σώμα που επικεντρώνεται στον συνδετικό ιστό.

Τι είδος μασάζ είναι και γιατί μιλάνε όλοι για το ρόλφινγκ; Facebook Twitter
Αυτή η τεχνική μασάζ χειροπρακτικής περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση του σώματος στην κατάλληλη στάση, μια και η ίδια η στάση είναι που καθορίζει τα προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στην πλάτη

Με ειδικούς χειρισμούς, μαλάξεις, διατάσεις και ασκήσεις, ο ρόλφερ επιδιώκει να αποκαταστήσει τη διαταραγμένη ισορροπία στα διάφορα τμήματα του σκελετού (κεφαλή, αυχένα, οσφύ, πύελο, κάτω άκρα), ώστε να βρίσκονται σε υποστηρικτική σχέση μεταξύ τους.

Αυτή η τεχνική μασάζ χειροπρακτικής περιλαμβάνει την επανεκπαίδευση του σώματος στην κατάλληλη στάση, μια και η ίδια η στάση είναι που καθορίζει τα προβλήματα υγείας, όπως οι πονοκέφαλοι και οι πόνοι στην πλάτη. Οι τεχνικές μασάζ στο ρόλφινγκ επιδιώκουν να ισιώσουν και να ευθυγραμμίσουν εκ νέου το σώμα, δουλεύοντας το με λαβές.

Είναι ένα σύστημα που επικεντρώνει σε όλες τις κλειδώσεις του σώματος για να τις ανακουφίσει από την ένταση ετών και με τη βοήθεια της βαρύτητας να βοηθήσει την επαναφορά τους στη σωστή θέση. Με αυτόν τον τρόπο το σώμα ισορροπεί και εκτελεί όλες τις καθημερινές λειτουργίες πιο ελεύθερα και ξεκούραστα.

Θα μπορούσε κανείς να πει ότι το ρόλφινγκ παντρεύει την οστεοπαθητική με τη χειροπακτική. Το σίγουρο είναι, πάντως, ότι κερδίζει ολοένα και πιο πολλούς πιστούς που υποστηρίζουν ότι η θεραπεία είναι θαυματουργή, διότι έχει άμεσα αποτελέσματα.

«Το ρόλφινγκ συνήθως αποτελείται μόνο από δέκα συνεδρίες που γίνονται σε διάστημα 10-12 εβδομάδων. Κάθε συνεδρία είναι διαφορετική γιατί δουλεύει διαφορετικό μέρος του σώματος. Μετά τις δέκα θεραπείες υπάρχουν εμφανείς αλλαγές στο σώμα και αυτή είναι η διαφορά με το μασάζ ή τη φυσιοθεραπεία, ότι δεν υπάρχει επανάληψη, παρά μόνο συμπληρωματικές συνεδρίες σε περίπτωση τραυματισμών ή αν υπάρξει ανάγκη για ανακούφιση μετά από έντονη δραστηριότητα, εγκυμοσύνη, χειρουργείο» λέει ο Αλέξανδρος.

Info:

Περισσότερες πληροφορίες στα: www.rolfing.gr, facebook.

Υγεία & Σώμα
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΔΕΙΤΕ ΑΚΟΜΑ

Νόσος ALS: Ο κορυφαίος ερευνητης James Berry στην Ελλάδα

Υγεία & Σώμα / Ο ειδικός της νόσου ALS στην Ελλάδα: Νέες θεραπείες και ελπίδα για το μέλλον

Σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στο νοσοκομείο ΑΧΕΠΑ και στο Αιγινήτειο, ο δρ. James D. Berry μίλησε για τη σπάνια νευροεκφυλιστική ασθένεια ALS, τις θεραπείες που έχουν εγκριθεί και εκείνες που βρίσκονται σε στάδιο κλινικών δοκιμών.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού βοηθά να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στον καρκίνο

Υγεία & Σώμα / Το success story της πρόληψης του καρκίνου του μαστού

Ο Πανελλήνιος Σύλλογος «Άλμα ζωής» έχει συμβάλει καθοριστικά στην επιτυχημένη προσπάθεια πρόληψης του καρκίνου του μαστού, η οποία αποτελεί τη ναυαρχίδα στα προγράμματα προσυμπτωματικού ελέγχου για χρόνια νοσήματα που υλοποιούνται στην Ελλάδα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Οι ασθενείς έχουν να αντιμετωπίσουν το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Υγεία & Σώμα / Το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης του καρκίνου

Οι ογκολογικοί ασθενείς δεν έχουν να αντιμετωπίσουν μονάχα την ίδια τη νόσο αλλά και όλα τα εμπόδια που συναντούν στην πορεία. Ένα από αυτά, που δυσκολεύονται να υπερπηδήσουν, αφορά το χάσμα μεταξύ της υποψίας και της διάγνωσης, δύο στάδια καθόλου αλληλένδετα στην πράξη, για τα οποία μας μιλά ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Καρκίνου (ΕΛΛΟΚ), Γιώργος Καπετανάκης.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Υγεία & Σώμα / Συναισθηματική υπερφαγία: «Έτρωγα κρύες πίτσες με μαρμελάδα και έξτρα τυρί»

Δύο γυναίκες που ζουν με τη διατροφική διαταραχή περιγράφουν τα επεισόδιά τους και εξηγούν πώς είναι να μην απολαμβάνεις το φαγητό αλλά να το χρειάζεσαι για να αποφορτιστείς.
ΛΑΣΚΑΡΙΝΑ ΛΙΑΚΑΚΟΥ
Ινστιτούτο Copernicus: Βαριά η σκιά της κλιματικής αλλαγής στην υγεία των Ελλήνων

Υγεία & Σώμα / Η κλιματική αλλαγή και οι σοβαρές επιπτώσεις της στην υγεία των Ελλήνων

Η κλιματική αλλαγή εξελίσσεται ραγδαία, με την Ελλάδα, την Ιταλία και την Ισπανία να σηκώνουν το μεγαλύτερο φορτίο, καθώς το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο Copernicus προβλέπει τριπλασιασμό των θανάτων από τη ζέστη μέχρι το τέλος του αιώνα.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
«Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Lifo Videos / «Το να είσαι διαβητικός δεν σημαίνει ότι δεν είσαι και ασταμάτητος»

Ο Κωνσταντίνος Κατσούδας, διαβητικός και συνιδρυτής της πρωτοβουλίας Riding4Diabetes, μοιράζεται μια βαθιά προσωπική ιστορία, μιλά για τη σημασία της ενημέρωσης γύρω από τον διαβήτη και την αξία της εξάλειψης του στίγματος γύρω από τη νόσο.
ΣΩΤΗΡΗΣ ΒΑΛΑΡΗΣ
Για πρώτη φορά πλάνο εντοπισμού της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων παθογόνων

Υγεία & Σώμα / Αναζητώντας την αλήθεια για τις πανδημίες: Το πλάνο του ΠΟΥ για τη δημόσια υγεία

Στο ερώτημα από πού προήλθε ο «ένοχος» για κάθε επιδημική έξαρση στοχεύει να δώσει απάντηση ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, δημιουργώντας για πρώτη φορά ένα πλήρες πλάνο για τον εντοπισμό της προέλευσης νέων ή αναδυόμενων (παλιότερων) παθογόνων.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Υγεία & Σώμα / Πίσω από τη μάστιγα της παιδικής παχυσαρκίας κρύβονται τα λάθη των γονιών, όπως δείχνει νέα έρευνα

Ένα στα τρία παιδιά στην Ελλάδα, ηλικίας από πέντε ετών και άνω, έχει περιττά κιλά. Το πρόβλημα της παχυσαρκίας είναι μεγάλο και γι' αυτό ευθύνονται η ανθυγιεινή διατροφή, η έλλειψη άσκησης και οι εσφαλμένες αντιλήψεις που έχουν οι γονείς.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ
Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Υγεία & Σώμα / Μην αφήσετε το SMS για τον καρκίνο του παχέος εντέρου στο «διαβάστηκε»

Ξεκίνησαν να αποστέλλονται τα SMS για τη διενέργεια του αυτοδιαγνωστικού ελέγχου για τον καρκίνο του παχέος εντέρου. Πρώτη φορά υλοποιείται τέτοιο πρόγραμμα στην Ελλάδα με αποδέκτες 2,8 εκατ. πολίτες.
ΑΛΕΞΙΑ ΣΒΩΛΟΥ