Μία σειρά από αμερικανικές ειδησεογραφικές ιστοσελίδες δεν είναι προσωρινά διαθέσιμες στην Ευρώπη, αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νέος Κανονισμός Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων (GDPR).
Όπως μεταδίδει το BBC, οι χρήστες στην Ευρώπη δεν έχουν πρόσβαση, μεταξύ άλλων, στις ιστοσελίδες των LA Times και Chicago Times.
«Δυστυχώς, η ιστοσελίδα μας δεν είναι προς το παρόν διαθέσιμη στις περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες. Έχουμε επιληφθεί του θέματος και δεσμευόμαστε να εξετάσουμε όλες τις επιλογές με στόχο την πλήρη παροχή των υπηρεσιών μας στην ευρωπαϊκή αγορά. Συνεχίζουμε να αναζητούμε λύσεις τεχνικής συμμόρφωσης που θα προσφέρουν σε όλους τους αναγνώστες τη βραβευμένη δημοσιογραφία μας», είναι το μήνυμα που βλέπουν οι Ευρωπαίοι χρήστες στις συγκεκριμένες ιστοσελίδες.
Κυρίως έχουν επηρεαστεί ιστοσελίδες που ανήκουν στους ειδησεογραφικούς ομίλους Tronc και Lee Enterprises.
Στον όμιλο Tronc ανήκουν μεταξύ άλλων οι New York Daily News, Chicago Tribune, LA Times, Orlando Sentinel και Baltimore Sun. Ο όμιλος Lee Enterprises έχει 46 ημερήσιες εφημερίδες σε 21 πολιτείες.
Το CNN και οι New York Times ήταν μεταξύ εκείνων που δεν επηρεάστηκαν. Η Washington Post και το περιοδικό Time είναι μεταξύ εκείνων που ζητούν από τους χρήστες της ΕΕ να συμφωνήσουν με νέους όρους χρήσης.
Ο GDPR αλλάζει ριζικά τον τρόπο με τον οποίο επιχειρήσεις και οργανισμοί συλλέγουν, επεξεργάζονται και διαχειρίζονται προσωπικά δεδομένα κάθε μορφής. Στόχος είναι να δοθεί στους πολίτες της ΕΕ ο έλεγχος των προσωπικών τους δεδομένων.
Σύμφωνα με τον κανονισμό, κάθε οργανισμός και εταιρία στην Ευρώπη, η οποία διαχειρίζεται με οποιονδήποτε τρόπο προσωπικά δεδομένα, αλλά και κάθε εταιρία που συναλλάσσεται στην επικράτεια της Ευρωπαϊκής Ένωσης, θα πρέπει να έχει ρητή συγκατάθεση για τη συλλογή προσωπικών πληροφοριών, διαφορετικά αντιμετωπίζει βαριά πρόστιμα.
Με πληροφορίες από BBC